evrende-insan-gibisi-yok
Evrende İnsan Gibisi Yok

Evrende İnsan Gibisi Yok

2 Ekim 2015
Okuyucu

Evrenimizde dünya da, onun içinde olduğu güneş sistemi de, onun içinde olduğu Samanyolu da insanla aynı özelliklerle, özgündür, benzersizdir, tektir, biriciktir, mükemmeldir. Eğer başlangıç şartları öyle kurgulanmasa idi insan burada bu harika yapısıyla meydana gelemez idi; bu Yaratan’ın iradesidir ve takdiridir. Dolayısıyla evrenin ilk kurgusundaki amaçta insan gibi bir iradelinin hedeflenmesi söz konusudur.[1]

Bu düşüncelere sahibim. İnanç bağlamı dışında konuya benzer bakan başkaları da var, örneğin bilim yazarı John Gribbin.

Bu düşünce başka galaksilerde insana benzer veya insandan daha gelişmiş yaşamın olmadığı işaret etmektedir. Acaba bu yönde bilimsel bir kanıt peşinde koşuldu mu diye bakıldığında şunu görüyoruz. Penn Devlet Üniversitesi bir araştırma yapıyor. Açıklama o ki, en azından yakın galaksilerde (incelenen yakın 100.000 galakside) insana benzer yaşam belirtisi yok![2]

Araştırmada NASA’nın The Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE) adı verilen uzay teleskobunun verileri kullanıldı.

Teorinin sahipleri Rus astronom Nikolai Kardashev ve teorik fizikçi Freeman Dyson’dır. 1964 yılında Kardashev, “Eğer uzayda bir medeniyet varsa onu yaydıkları dalga boylardan anlamak mümkün,” demişti. 1960 yılında benzer şekilde Freeman, “Dünya’nın ötesinde gelişmiş uzaylı medeniyetlerin kendi orta-kızılötesi emisyonları verdikleri farklı emarelere dayalı olarak tespit edilebilir,” şeklinde benzer bir teori ileri sürmüştür.

Penn Devlet Üniversitesi Öte-gezegenler ve Yaşanabilir Dünyalar Merkezi’nde astronomi ve astrofizik alanında Doç. Dr. Jason T. Wright, Kardashev ve Dyson’ın teorisine bağlı olarak gözlenebilen ve Samanyolu’na yakın 100.000 galakside yaşam belirtisi arıyor. Sonuçta Wright şöyle diyor: “Bir galaksi gelişmiş bir medeniyet tarafından kolonize edilmiş olsaydı, o uygarlığın teknolojileri tarafından üretilen enerji orta-kızılötesi dalga boylarında saptanabilirdi.

Bu bilgiler Samanyolu galaksisinin, güneş sisteminin, dünyanın ve insanın evrende özgün, benzersiz, tek, biricik ve mükemmel olduğu tezini (şimdilik) doğrular niteliktedir.

[1] https://muttakilik.com/nuzul/

[2] 100,000 Galaxies, and No Obvious Signs of Life, Matt Williams on April 20, 2015, http://www.universetoday.com/119931/100000-galaxies-and-no-obvious-signs-of-life/

[3] NASA/JPL-Caltech

[4] sentientdevelopments.com

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

kulturel-melezleme
ÖNCEKİ YAZI

Kültürel Melezleme

marsa-mi-gidiyoruz
DİĞER YAZI

Mars’a mı Gidiyoruz?

İnovasyon 'ın son yazıları

221 views

 Sonsuz Şiddet Dönemi ve Doğal Endişe

Yapay zekâ konusunun doğurduğu belirsizliği size, dahi makineler, derin karmaşa, sonsuz şiddet ve doğal endişe şeklindeki kavramlarla betimleyeceğim. Yaşam tarzımız hızla değişirken bireyler olarak alınan kararlarda herhangi bir etkimiz olmuyor. Daha çok kullanıcı oluyoruz, sayıdan ibaretiz, yani birer veriyiz. Yaratılan medeniyette her birimizin bir anlamı var.
2.1K views

Sosyal Medya Dilemması

Günümüzde derin bir biçimde sosyal medya dilemması veya gelişim paradoksu yaşanıyor! Dördüncü Sanayi Devrimi’nin etkileri her alanda değişimi tetikliyor. Teknolojinin ürünü medya platformları sosyal yaşamın ötesinde, hukuk, ekonomi, politika, uluslararası ilişkiler, güvenlik (ki içinde terörizm de var), sağlık ve eğitim gibi pek çok değişimin yerli yerine oturmasını baskılıyor. ABD’de yaşanan son 6 Ocak Senato Binası baskınını büyüteç altına alıp, konu hakkında tartışmak istiyorum. Ayrıca yazıda hukuki ihtiyaçlar açısından bazı temas ettiğim noktalar da olacaktır.
2.9K views

5G Teknolojisi ve ABD-Çin Rekabeti

Son birkaç yıldır en fazla duyduğumuz konulardan birisi 5G teknolojisi oldu. ABD ile Çin arasında büyük bir savaşa dönen teknolojide somut konu 5G’dir. Çin, 5G teknolojisini üretti. ABD henüz 3G’de kaldı. ABD bu alanda adım atana dek Çin’in teknolojiyi yaygınlaştırmasını yavaşlatmak veya durdurmak için önlemler almaya çalışmaktadır. Bu konu teknoloji kadar, istihbarat, ekonomi, altyapı, iletişim konusudur. Nedir 5G teknolojisinin farkı? ABD neden bu denli saldırgan davranıyor?
1.3K views

Netizenlerin Beyni Büyük mü?

Ağ tabanlı yaşam kalıplarının daha belirgin olacağı bir dönem girmiş bulunmaktayız. Yeni dönemin en önemli konularından birisi de kentlerin nadide noktalarında yaşayan ve değişik yaratıcılık kabiliyetine sahip genç beyinlerden azami istifade etmenin yollarını bulabilmektir. Silikon Vadisi örneğinden yola çıkarak birçok gelişmiş ülke kendi yaşama normlarına göre yeni bir sosyal yaşam dokusu oluşturmayı hedefliyorlar.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme