cia-turkiyede-ne-ariyor
CIA Türkiye'de Ne arıyor?

CIA Türkiye’de Ne arıyor?

23 Ekim 2018
Okuyucu

Cemal Kaşıkçı davası üzerine önce ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve FBI görevlileri, sonra da (dün ve bugün için) CIA Direktörü Türkiye’ye geldi. Türkçe de bilen CIA Direktörü Gina Haspel İstanbul’da delilleri inceliyor. Bunu ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’den öğreniyoruz. Bu bana FETÖ veya başka davaları hatırlattı. Neden başka davalar için CIA gelip yerinde delillere bakmıyor da sadece bu olaya dair bir inceleme yapma ihtiyacı duydu?

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin yanıtsız kalmayacağını söyledi. Konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin yaptığı konuşmaya atıfta bulunan Pence, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sabah yaptığı konuşmadaki, bu vahşi cinayetin önceden planlandığı yönündeki sözleri, Suudi rejiminin daha önceki değerlendirmeleriyle tamamen çelişiyor,” dedi. CIA Direktörü Haspel’in, Kaşıkçı cinayeti ile ilgili soruşturma bağlamında Türkiye’de olduğunu hatırlatan Pence şöyle dedi: “Haspel delilleri inceliyor. Bütün gerçekler elimizde olduktan sonra Başkan Donald Trump, Amerikan halkının değerlerini ve önemli ulusal çıkarlarımızı göz önünde bulundurarak bir karar verecek.” Pençe sözlerinde, “özgür ve bağımsız basına bir saldırı” ve “barbarca olay” nitelemelerinde bulundu. Ama şurası önemli: “ABD gerçekleri arayan bir ülke, Amerikan halkının değerleri önemli, ulusal çıkarları var…”

Güzel!.. Peki Türkiye, ki ABD’nin istediğinde işbirliği yapabileceği samimi bir ülke, FETÖ konusunda her türlü bilgi ve belgeyi götürdü, kendilerine teslim etti, “Bu bir terör örgütüdür ve sadece Türkiye için değil, küresel manada birçok ülke için tehdittir,” dedi. Buna karşılık ABD ne yaptı? Terör denilen şey insanlığa saldırı değil mi, fiilleri içinde barbarlık yok mu? Nerede ABD değerleri, burada insanlar öldü, bu olay “gerçek” değil miydi, Amerika halkı bu konuda merak duymadı mı? Yoksa ulusal çıkarlar başka bir bakış açısına mı açılıyor?

Buradan ABD’ye tekrar bir çağrıda bulunmak gerekiyor, hassasiyet gösterin ve Türkiye’yi ciddiye alın. Suudi Arabistan’ın söylediklerini doğrulamak için elbette kılı kırk yarın, belki insanlık adına doğru bir iş yapılır; ama Türkiye’nin öteden beri insanlık adına ifade ettiği konulara bir bakın, FETÖ, PYD/YPG, vs.

Hazır gelmişken Türkiye CIA Başkanına FETÖ davası ile de bilgi versin, olmaz mı?

İşte çifte standart, “senin/benim teröristim,” ayrımı. Kaşıkçı olayı da gösterdi ki, “ABD’nin veya diğerlerinin davası,” diye bir şey var. Ama bu kolay bir açıklama. Başka türlü bir konu da olabilir, ne dersiniz?

CIA Direktörü kendi sorumluluğu dışındaki bir konu, yani kendi operasyonu olmayan bir iş için çıkıp bir yere gitmez. Zaten Pompeo ve heyeti gelip gerekli çalışmayı yaptı. Eğer adli bir vakıa ise FBI da yeterli. Bilemediniz gelsin İçişleri ve adalet Bakanlıklarından başka sorumlu memurlar. CIA Direktörünün ziyareti çok sıra dışı! Bu Pence’in söylediği gibi bir şey değil. Dünyadan gizlediği ama diplomatik bir dille ifade ettiği nedir? ABD’nin bir sıkıntısının olduğu için Haspel buradadır, çok şey söylemeye gerek yok! Genel olarak söylüyorum, CIA direktörü cinayet delillerine bakan memur değildir, işi gereği kurduğu düzeneklerin kullandıkları elemanların sahada açığa çıkıp çıkmadığına bakar, sorun varsa giderme görüşmeleri yapar. Bu FSB (KGB), MOSSAD, vs servisler olsa da böyledir, CIA’ya bakarak söylemiyorum, istihbarat konusuna göre durumu izah ediyorum. Hollywood filmeleri bile böyle hikayelerle dolu.

Ya FETÖ konusu? Eğer Türkiye FETÖ-CIA ilişkisi konusunda Birleşmiş Milletler’e ve dünya kamuoyuna somut bilgiler versin, dava açsın, tıpkı Kaşıkçı vakıasındaki gibi bir gündem yaratsın, bakın o zaman ne olacak? CIA direktörü gelecek ve kendi operasyonu ne denli açığa çıkmış, onu yerinde inceleyecek ve gerekiyorsa, “Şunları bir unutalım!” diyerek talepte bulunacak. Türkiye bugüne dek ABD’ye FETÖ’nün adli dosyaları verdi ise şimdi de CIA’nın belgelerini göndersin, olmaz mı?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Kaşıkçı Davasında Son Noktaya Doğru

dogu-akdeniz-jeopolitigi
DİĞER YAZI

Doğu Akdeniz Jeopolitiği

Politika 'ın son yazıları

50 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
96 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
72 views

Modern Rekabet

Burada modern rekabetin küreselleşmesi öyküsünü kendi içindeki kavramlarını tartışarak, Rusya ve Çin örnekleri üzerinden otoriter yönetimlerin eleştirisini yaparak açıklayacağım. Kavramsal olarak "modern rekabet" anlayışını bu şekilde açıklama imkanı bulacağım. Sonlara doğru kapitalizmin yozlaşmasını açıklayacağım. Bu kısımda da Anglo-Sakson yapıyı ve Kıta Avrupa'sını işaret edeceğim. Burada anlaşılması gereken şu olacak: Demokrasi ve insanlığın gelişimi kimsenin insafına kalmamalı, rekabetin yapılma amacı değer üretmek esaslı olmalı.
68 views

Seçimler ve Beka

31 Mart Yerel Seçimleri gerçekleştirildi ve Türk demokrasisi kazandı diyoruz. Ben ise size bu seçimleri örnekleyerek bir "beka seçimi" ne demek oluyor, bunu açıklayacağım. Buradan hareketle yapılması gerekenleri de gözden geçirmiş olacağım.
92 views

Politikada Gri Kavramlar

Size politika amaçlı yapılan propaganda konusu içinde yer alan kavramsal bir temayı sunuyorum, grilik. Gri kavramların dış ve iç politika yansımalarına bakacağım. Özellikle ABD dış politikasında kendi çıkarına yaklaşımlar sergilemesi neticesinde görülen gri kavramlar konusunu işleyeceğim. Buna örnek olarak Filistin-İsrail, terörle mücadele, sözde soykırım tasarısı gibi konular da yer alacak.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme