Doğu Akdeniz’de GKRY-İsrail-Yunanistan İşbirliği

8 Kasım 2018
Okuyucu

Doğu Akdeniz’de GKRY-İsrail-Yunanistan işbirliği konusunda çemberi genişleterek, işin içine ABD’yi de katarak, jeopolitik üstünlük kurmanın peşinde. Yakın dönemdeki gelişmeler Türk basınında yeterince yer bulmadı. Halbuki Türkiye özellikle bu üç ülkenin tüm faaliyetlerini önceden görüp gerekli hamleleri acilen yapması gerekiyor. Nedir bu konular?

GKRY Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulides Salı günü (6 Kasım 2018) Amerikalı meslektaşı Mike Pompeo ile bir araya geldi. Hristodulides’in Washington’a yaptığı seyahat önemliydi. Öncelikli konular; Yunanistan’ın (genişletilmiş) karasuları, Kıbrıs’ta kalıcı barış ve özellikle Doğu Akdeniz’deki enerji yataklarının işletilmesi üzerine idi. Görüşmelerde halen Türk ve Yunan meselesinin Ege dahil Akdeniz’de tartışmalı olması hakkında muhatapların dikkati çekiliyor. Malum, henüz Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşması sağlanamadı, ancak Yunan ve Rum tarafları oldubittilerle fırsatlardan yararlanabileceklerini düşünüyorlar. Olası Türkiye engellemesine karşılık (ki Akdeniz ve Ege’de deniz kuvvetleri unsurlarının birbirleriyle yakınlaşmaları söz konusu oldu,) kendilerince önlem alınması bakımından ABD’de gerekli zemini araştırıyorlar ve kurmaya çalışıyorlar. Amerikan enerji devi ExxonMobil’in GKRY’nin kendince ilan ettiği MEB’deki 10. parselde petrol ve doğalgaz için sondaj yapmaya başlamasıyla birlikte bu toplantının zamanlaması önemli görülüyor.

Bundan başka Aralık 2018’de ABD-Yunanistan Stratejik Diyalog toplantısı yapılmasına çalışılıyor. Halen her yıl Yunanistan, GKRY ve İsrail arasında gerçekleştirilen toplantılara ABD’nin daimi katılması temel hedef haline gelmiş bulunmaktadır. Yunanistan, GKRY ve İsrail arasındaki üçlü işbirliğinin ABD’yi de kapsayacak şekilde genişletilmesi için koşulların olgunlaştığı düşünülüyor. Hristodulides yaptığı temaslarda ABD tarafına bu konuda detayları anlatıyor. Böyle bir diyalog toplantısı ile kendilerince, “Doğu Akdeniz bölgesinde güvenlik, istikrar ve barışa önemli bir katkıda bulunulması,” sağlanacak!

Düşünebiliyor musunuz, Türkiye ve KKTC bu zeminde yok ve bugüne kadar kalıcı barış ve deniz kullanma alanları hakkında bir anlaşma da yok, ama Doğu Akdeniz’de ABD, İsrail, GKRY ve Yunanistan bir barış toplantısı yapacaklar!.. Ayrıca amaçları gereği, “ittifakı güçlendirmek ve belli alanlarda sinerji yaratmak” şeklinde açıklama yapılıyor.

Washington bu ABD-Yunanistan-İsrail-GKRY arasındaki bu dörtlü toplantıyı inceleyeceğini bildirdi. Bu tür bir çalışma toplantısı Dışişleri Bakanları seviyesinde gerçekleştirilebilir görülüyor. Ama sorarsanız Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu üst seviyede toplantı yapalım diyeceklerdir. Böyle bir toplantıda GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades’in katılması söz konusu olabilir.

İsrail başka konularda da Yunanistan ile birlikte hareket etmektedir. Bulgaristan’ın Varna kentinde Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve Sırbistan arasındaki son dörtlü zirvede İsrail başbakanı da bulunmuştur. İsrail işbirliği ağını Güneydoğu Avrupa çapında genişletmektedir. Bu demek oluyor ki İsrail Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinde sadece Doğu Akdeniz sahasında değil, Doğu Avrupa’da da var olarak kendini jeopolitik konumda değerli kılmaya çabalıyor. İsrail ve Yunanistan her şartta ve fırsatta AB ile Doğu Akdeniz’in konuşuyorlar ve bu tür toplantılarda Türkiye olmuyor!

Öyleyse Türkiye Doğu Akdeniz ve İsrail’in bölgedeki politikalarına karşı daha aktif olması gerekiyor. KKTC ve Türkiye olmadan bir oluşumun gerçekleşmesi söz konusu ediliyorsa, bu gayet dikkat çekici olur.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

irana-petrol-yaptirimlarinin-etkileri
ÖNCEKİ YAZI

İran’a Petrol Yaptırımlarının Etkileri

israilin-umman-ziyareti-ve-anlami
DİĞER YAZI

İsrail’in Umman Ziyareti ve Anlamı

Politika 'ın son yazıları

29 views

Politikada Gri Kavramlar

Size politika amaçlı yapılan propaganda konusu içinde yer alan kavramsal bir temayı sunuyorum, grilik. Gri kavramların dış ve iç politika yansımalarına bakacağım. Özellikle ABD dış politikasında kendi çıkarına yaklaşımlar sergilemesi neticesinde görülen gri kavramlar konusunu işleyeceğim. Buna örnek olarak Filistin-İsrail, terörle mücadele, sözde soykırım tasarısı gibi konular da yer alacak.
107 views

Yerelde Yapısalcılık

Bir olaya bakış yöntemimde felsefe ve tarih olmaz ise ben bunu oldukça eksik görürüm. Hemen herkesin siyaset, seçim, belediye, vs. konuştuğu noktada ben, bu işte temel felsefe ve asıl stratejik açıklama nerede diye arıyorum. Dolayısıyla felsefi yaklaşım ve stratejik bakış tarzı siyaset üstüdür. Benim açıklamalarım bu noktada değerlidir; mevcut yapılanlar gibi değil, başka türlü tartışmaları kapsamaktadır. Açıkça yazayım: Kim kazanacak, iktidar veya muhalefet ne yapacak, türü ifadelerle değil; imar neye göre olmalı, altyapı ve üstyapı nasıl planlanmalı, ülke ekonomisine uyumluluk ne şekilde sağlanmalı, kanunlar ne içerikte olmalı, gibi piramidin üstündeki meseleler önemlidir.
157 views

Emperyalizm

Bugünün anlayışı, küresel imkanlar içinde sahip olunan alanları artırmak ve güçlenmek, değer üretimi rekabetinde gerilerde kalmamak fikri üzerinedir. Ruslar gibi sürekli “kahrolsun emperyalizm” diyeceğinize, “ben hangi değeri üretebiliyorum, hangi büyük pazarda kaça satıyorum,” diye bakın isterim. Bugün ülkeler bazında ABD, İngiltere, Çin, Japonya, Güney Kore, birlik bazında Avrupa Birliği, küresel şirketler bazında sürekli sayısı artan ve yenilik üretenler, esasen bunlar değerleri zorluyorlar ve muhatap alınıyorlar. Daha fazla muhatap alınabilmek için yapılması gerekenler belli! Olan şu: Muhatap alınanların ve değer üreticilerinin daha fazla yayılması fikri!..
165 views

Doku Bozumu

Bu makale Ortadoğu'da kangren olan meseleleri stratejik düzlemde incelemektedir. Mevcut dokuyu bozan yapay düşünceler ile gerçekte olanlar arasındaki farkı bütün çıplaklığıyla dile getirmektedir. Halen bölgede savaş, çatışma, suç, terör, işgal, soykırım, gibi pek çok olumsuzluk yaşanmaktadır. Uluslararası sistem bu olup bitene çare bulamamaktadır. Suriye, Irak, Lübnan, Yemen, Libya, gibi ülkelerin halkları harap ve bitap düşmüş durumdadırlar.
227 views

Devlet-dışı Aktörler

Burada gayet karmaşık, iç içe geçen ve masum insanların istismarına dönük olayları ihtiva eden, bütün gayrimeşru faaliyetleri, politikaları, planları ve operasyonları, terörizmden tutunuz, vekalet savaşlarına, buradan iç savaşlara, gri bölge operasyonlarına, meşru görünse de esasen çıkara hizmet edenlere, meşru siyaset yapmak ve bunu geliştirmek varken, siyaset alanını anti-demokratik yöntemlerle daraltanlara kadar, birçok durumu kısaca da olsa açıklama imkânımız oldu. Meşruluk ile gayrimeşruluk arasındaki perdeyi görmek veya belirlemek çok çok önemlidir. Ben de sizler de hep birlikte bu dünyada birer aktörüz, tıpkı devletler, hükümetler, liderler, şirketler, gibi. Politika, insana has bir yetenek, işlev ve özelliktir. Meşruiyet dahilinde kalabilmek çok önemlidir. İnsanlar, istikrar, barış ve esenlik içinde yaşamayı, gelişmeyi, evlatlarını refah ve güven içinde yetiştirmeyi istemektedir.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme