dun-oval-ofiste-brunsonlar-agirlandi
Dün Oval Ofis’te Brunsonlar Ağırlandı

Dün Oval Ofis’te Brunsonlar Ağırlandı

14 Ekim 2018
Okuyucu

Papaz Brunson İzmir’de görülen mahkeme sonrasında ABD Başkanı’nın gönderdiği bir uçakla Amerika’ya döndü. Almanya’daki molada bir görüntü verildi, Brunson ABD bayrağını öptü. Sonra uçuşa devam edildi. Dün Washington’da Oval Ofis’te Başkan Donald Trump beklemekteydi, Brunsonlar ailece konuk edildiler. Ben de bu White House misafirperverliğini size yorumsuz konu etmek istedim.

Ama önce kişisel olarak neyi önemsemekteyim, onu ifade etmeliyim ki Oval Ofis’ten anladıklarımı ve olayın Türkiye’deki yankılarını siz tahmin edin.

Bir. Eğer başka bir ülke halkından biri veya yöneticisi benden, benim milletimden ve yöneticimden bahsediyorsa önemlidir, kulaklarımı açar dinlerim. Önemsizdir diyemem, belki söylenenlere tepki vermem, ama hafızama yazarım.

İki. Herkesi muhatap almam, belli bir yeterlilik ararım. Asgari yeterlilik seviyem nedir, tarif edeyim: İnsani. Ama ölçek ne? Eğer bugün bilimde bu denli ilerleme sağlandıysa şunu düşünürüm; benimle tartışacak biri en azından üç-beş güncel beyin, genetik, psikoloji, fizyoloji, biyoloji kitabı okumuş olmalıdır. Bir insan hukukçu, uluslararası ilişkiler uzmanı, hatta politikacı olabilir, ama bu belirttiğim konularda yeterlilik sağlayamadı ise derim ki, önce insanı, yani kendini öğren, sonra diğer işlere bakarız.

Şimdi gelelim dün Oval Ofis’te olanlara. Haber kanallarına baktım, sevinenler çok, kaygılananlar da var. Oradaki şov sadece Brunson ve Trump yönetimi arasında olanlar değildi, hem Amerikan iç politikası için mesajlar doluydu, hem de, ki beni burası ilgilendiriyor, oradaki insanların olaylara, kendilerine, başkalarına, vs. bakış açılarının ipuçlarını veriyordu. Trump’ın konuşmalarından alıntılar… Şöyle ki:

Bir. “Müzakere ettik. Fidye ödemeyeceğiz dedik. Buradaki insanlar çok mücadele etti, savaştı. Eğer serbest bırakmazlarsa çok kötü şeyler olacak dedik.”

İki. “(Papaz Brunson’u kastederek,) … tebrik ederim. Bu ülkeyi birleştirdiniz. Çok kötü şeyler yaşadınız. Bütün dünya sizi seviyor.”

Üç. “(Kendi yönetimini kastederek,) … en az günde bir kere konuştuk, halledeceğiz dedik. Tekrar Türkiye’ye gider misiniz, sormak istemiyorum.”

Dört. (Soru oldu, zamanlama hakkında.) “Ekonomi karmaşık. Zamanlama rastlantısal. Dünyada yaşananları biliyorsunuz.”

Beş. “Türkiye’deki diğer Amerikalılar için söylüyorum (hapiste olanlar kastediliyor), avukatlar bütün Amerikalılar için ilgileniyorum.”

Altı. (Suudi Arabistan, İran, Türkiye soruları sonrasında,) “İran ve diğer ülkelerde yaşananları gördüğüm zaman durumun çok kötü olduğunu göreceksiniz. Dünyanın o bölgesinde çok sorun var.”

Yedi. (Trump ve Brunson tekraren teşekkür etti, kime?) “Türk halkına teşekkür ederim. Erdoğan’a teşekkür ederim.”

Pardon, First Lady’nin bu ağırlamada olmaması dikkatimi çekmişti. Neticede misafir olarak Bayan Brunson’un yanında oturup elini tutması uygun olurdu. Ayrıca eşi Başkan Trump hakkında dini bir törenle Pastör Brunson tarafından dua yapıldı, amin demek gerekmekteydi.

Öyleyse, ben bu sözlere kulaklarımı tıkayamam, şu an tepki vermesem de hafızamda yer edecektir. Eğer uzmanlardan bazıları, ben bu sözlerden bir şey anlamadım diyorsa, bu durumda ne anlaması gerektiğini açıklamama bile gerek yok kanısındayım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

brunson-davasi-ve-turkiye-abd-iliskilerinin-degerlendirmesi
ÖNCEKİ YAZI

Brunson Davası ve Türkiye-ABD İlişkilerinin Değerlendirmesi

DİĞER YAZI

Doğu Akdeniz Meselesi, Mısır-GKRY Anlaşması ve Türkiye

Politika 'ın son yazıları

56 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
99 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
75 views

Modern Rekabet

Burada modern rekabetin küreselleşmesi öyküsünü kendi içindeki kavramlarını tartışarak, Rusya ve Çin örnekleri üzerinden otoriter yönetimlerin eleştirisini yaparak açıklayacağım. Kavramsal olarak "modern rekabet" anlayışını bu şekilde açıklama imkanı bulacağım. Sonlara doğru kapitalizmin yozlaşmasını açıklayacağım. Bu kısımda da Anglo-Sakson yapıyı ve Kıta Avrupa'sını işaret edeceğim. Burada anlaşılması gereken şu olacak: Demokrasi ve insanlığın gelişimi kimsenin insafına kalmamalı, rekabetin yapılma amacı değer üretmek esaslı olmalı.
70 views

Seçimler ve Beka

31 Mart Yerel Seçimleri gerçekleştirildi ve Türk demokrasisi kazandı diyoruz. Ben ise size bu seçimleri örnekleyerek bir "beka seçimi" ne demek oluyor, bunu açıklayacağım. Buradan hareketle yapılması gerekenleri de gözden geçirmiş olacağım.
93 views

Politikada Gri Kavramlar

Size politika amaçlı yapılan propaganda konusu içinde yer alan kavramsal bir temayı sunuyorum, grilik. Gri kavramların dış ve iç politika yansımalarına bakacağım. Özellikle ABD dış politikasında kendi çıkarına yaklaşımlar sergilemesi neticesinde görülen gri kavramlar konusunu işleyeceğim. Buna örnek olarak Filistin-İsrail, terörle mücadele, sözde soykırım tasarısı gibi konular da yer alacak.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme