suriye-icin-small-group
Suriye için “Small Group”

Suriye için “Small Group”

1 Ekim 2018
Okuyucu

Washington’da Birleşmiş Milletler Genel Kurul (UNGA) toplantıları yapılıyorken ortaya bir inisiyatif çıktı; Suudi Arabistan, Mısır, Fransa, Ürdün, Almanya, İngiltere ve ABD Bakanları “küçük” bir toplantı grubuyla Suriye meselesini kendi aralarında konuşmaya başladılar. Bunun adı Small Group (Küçük Grup). İlgili Bakanlar, “BM Güvenlik Konseyi Kararı – 2254 uyarınca siyasi bir çözüme doğru ilerlemek için zorunluluk görüyor,” dediler.

25 Eylül’de Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas şöyle dedi: “Uluslararası politika meselelerini ele aldık, özellikle de Suriye’yi ele aldık, her ikimizde de insani krizden kaçınmak için son derece önemliydi. Bu hafta daha sonra Suriye küçük grubuyla tartışmamızı sürdürmeyi dört gözle bekliyorum.”

İfade edildiğine göre, bu ülkelerin bakanları, Suriye’de çözüm amaçlı BM nezdindeki Cenevre süreci için yeni bir anayasa çalışmanın başlatılmasını amaçlıyor. Ekim’de bir anayasa komisyonunun kapsamlı bir biçimde çalışmalarına başlatılması bekleniyor.

Bu yeni çalışma grubunda, Astana ve Soçi süreçleri ile elini taşın altına koyan İran ve özellikle Rusya ile Türkiye’nin yer almaması dikkat çekici bulunmuştur. Almanya seyahatinden dönen Cumhurbaşkanı Erdoğan bu hassasiyete değinmiştir.

Cenevre sürecine katılan ülkeler ve önlerindeki çalışma programları belliyken, Ortadoğu’da başını ABD, İsrail ve İngiltere’nin çektiği ortak menfaat grubu üyelerinin (!) bu tür yangından mal kaçırırcasına oluşturulan bir çalışma grubu kurması yeni bir tartışma başlatmış haldedir. Örneğin yazılacak anayasada tek taraflı bir bakış açısı olacağından, rejimin, ılımlı muhaliflerin, Rus üslerinin, terör odaklı SDG yapılanmasının durumu, bu yeni tartışmayla birlikte, sorunu çözüme değil, daha çok çözümsüzlüğe itecek mahiyette görülmektedir. Taraflar eksiksiz temsil hakkına sahip olmalıdır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

cumhurbaskani-erdoganin-bmde-one-cikardiklari
ÖNCEKİ YAZI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’de Öne Çıkardıkları

nato-masada
DİĞER YAZI

NATO Masada

Politika 'ın son yazıları

24 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
39 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
42 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
76 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
121 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme