kuresel-turizmin-gelecegi
Küresel Turizmin Geleceği

Küresel Turizmin Geleceği

17 Şubat 2016
Okuyucu

Gelişmiş ülkelerde medya tüketimi günde toplam 8 saati bulmaya başlamış durumdadır. Bu tüketimin %25’i mobil cihazlar üzerinden gerçekleşmektedir. Bazı insanlar aynı anda 2-3 ekran takip ediyorlar. Örneğin televizyon seyrederken mobil telefonunda geziniyorlar; bilgisayarda rapor yazarken bir başka ekranda borsa rakamlarına göz gezdiriyorlar. Uzmanlarca, Ağustos 2015 ayında dünyada bir günde 1 milyar kişi Facebook’ta oturum açmış ve bunun %84 kadarı mobil cihaz kullanmış diye açıklama yapılıyor. Çoğu ödeme ve para transfer işlemleri de mobil-cep şubeler vasıtasıyla çözümlenebiliyor. Bu durum “dijital yerli sınıfın” giderek yeni arayışlara aç olduğunun daha başlangıcı sayılabilir. Yakın vadede bir çok tüketici alışkanlığı değişecek. Bu bakımdan değerlendirilirse artık küresel pazarda turizm alışkanlıklarında da önemli değişiklikler olacağını söylemek durumundayız.

Daha şimdiden yazılım şirketleri çok seçenekli akıllı turizm alternatifleri anlamındaki uygulamalarını çeşitlendirmeye başladılar. Turizm pazarlamasında ümit vaat eden yazılım şirketlerine yatırımlar arttı.

Size beş on yıl sonrasına dair bir örnek vereyim. Bana öyle geliyor ki sabah kalkacaksınız, aynaya bakacaksınız, sıkılmış ve yorgun yüzünüzü bir süre inceledikten sonra (örneğin) Siri’ye danışacaksınız. “Siri, bu hafta sonu tatil yapmak istiyorum. Önerin ne?” Siri size bazı sorular soracak ve sunacağı ideal program için seçenekleri azaltacak. Yalnız mı gitmek istersin, arkadaşınla mı, şehir mi, doğa mı, ucuz mu, pahalı mı, Avrupa mı, Asya mı, ada mı, göl kenarı mı?.. Veya Siri sizin alışkanlıklarınızı bildiğinden daha kestirmeden sorular da sorabilir. Sonuçta bu “her şeyin interneti” ile bütünleşmiş küresel entegre veri tabanından sorgulama imkanı verecek bir çalışmayı belirginleştirecek. Hatta sadece yer değil, vasıta gibi seçenekleri de belirginleştirecek. Konum, aktivite, konaklama, uçak, koltuk, otel, yatak, transfer… Bütün bu gibi entegre bilgiler üzerinde ucuz, orta ve üst sınıf seçeneklere göre net bir bağlantı kurmak çok hızlı şekilde gerçekleşebilecek. Eğer Siri sizi iyi tanıdı ise; “George, Belek bu mevsim çok uygun olur, hem çok ucuz oda ve uçak bileti buldum, 5 yıldız otel, 1. Sınıf uçak, onaylarsan hemen alayım, her şey dahil 2 gece 800 dolar ödeyeceğim,” diyecek. Siz kahvaltınızı bitirmeden bütün rezervasyonlar tamamlanabilecek. Banka dekontu, program, transferdeki taksinin plakası vs.

Bu size uzak bir konu gibi gelmemelidir. Oyun bozanlık edenler ülkelerin vergi memurları ile işsiz kalacak sektörün demode şirket çalışanlarıdır. Onlar işe müdahil olmak isteseler de gidişat bu yöndedir. Daha şimdiden Facebook ve Google gibi küresel firmalar bu konuda arayışa girmiş görülüyorlar. Yazılım bazlı turizm şirketleri gelişiyor. Hızla yayılan yabancı büyük şirketler çalıştıkları ülkelerdeki ticari sorunları aşabilecek uygun faturalandırma çözümlerini yerleştirmenin peşindeler. Bu alanda şirketlerin geliri her geçen gün artıyor. Her şeye rağmen bu piyasa giderek büyüyecek görülüyor.

Tüketici açısından düşünelim. Onları bu yola iten konuların başında; kolaylık, tecrübe ve ulaşılabilirlik olmaktadır. Örneğin en değer verdiğiniz kişinin şu an nerede tatil yaptığının görsellerini açıp telefonunuzdan inceleyebilmektesiniz, hatta onun size, “Sen de gelsene, burası harika,” dediği mesajını da anında okuyabilmektesiniz. Telefondan görüntülü görüşme yapabilmektesiniz. Sizin değerli arkadaşınız aslında gittiği yerin pazarlamacısı olmuştur ve bu sizin için olabilecek en garantili ve güvenilir durumdur. Gerisini ise parmaklarınızla yapabileceğiniz birkaç tıklama veya sürükleme ile tamamlanabilecek gibi görülüyor.

Elbette kandırılmamak açısından açıklanması gereken bazı noktalar var gibi olsa da genel eğilim bu yöndedir ve dolayısıyla profesyoneller bu sahadaki sorunları gidermeye gayret eder şekilde kafa yormaktadırlar. Beş yıl önce bugün elimizde olanlara kavuşabileceğimizi nasıl düşünemiyorsa idik, sonrasındakilerin bizleri nerelere ulaştırabileceğini de tam açıklayamıyoruz, değil mi?

Pazar arama, alternatif pazar bulma gibi pek çok konu da bu merkezde tartışılan konular arasındadır. Eğer önemli olan “küresel köyde” olup biteninin tümünü bilmek ise buna yaklaşılmış görülmektedir. Entegrasyon programlar ve “küresel ticaret” formasyonu bizleri bu kolaylıklara getirebilecek hızda gelişmektedir. Bugün böyle ise yarın da turizm bütün sınırları aşabilecek en başat sektördür.

Sonuçta küresel turizm yerel akılla yönetilmeyecek ve insanları seçeneksiz bırakmayacaktır. Sorun kişinin kendi istediklerinde karar verebilmesi ve bütçesini kontrol edebilmesinden; hizmet verenlerin yaptığı işi küresel anlamda belirginleştirebilmesinden öte değildir.

(Görsel: Google)

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

yercekimi-dalgalari-ve-kara-delik
ÖNCEKİ YAZI

Yerçekimi Dalgaları ve Kara Delik

insan-sorulari-ve-degisim-algisi
DİĞER YAZI

İnsan, Soruları ve Değişim Algısı

Kültür 'ın son yazıları

369 views

Eleştiriler

Sizlere günümüzün iyi algılanması gerektiği bağlamında, özellikle bizi ilgilendiren yönleriyle, sosyal bilimler ve dış politikaya dair bazı eleştirilerimi aktaracağım. Dünya hızla değişiyor, güç dengeleri bildiğimiz biçimden oldukça farklılaştı, eğer bunlara ait kavramlara ve anlayışlara vakıf olamıyorsak, konuşuruz ama aslında başka bir şey anlatırız.
366 views

Devrim

Bize devrimin ne tarafı kaldı? Diyeceksiniz ki hangi devrimin? Açıklayacağım. En başta şöyle sloganik işaret edeyim: Devrimden değil, sapkınlardan ve geç kalmışlıktan kork!
558 views

Generalist

Ülkeler ve dünyamız için iyi bilinmesi gereken bir konuyu işleyeceğim, generalist olmak. Buna karşılık gelen bir sözcük aradım bulamadım, yine de ben genele yetkin diyeceğim. Genele yetkin kimseler kimler, örnekleri neler? Uluslararası İlişkiler, Ekonomi ve Askerlik sahalarında örnekler vereceğim, neden gerekli, bunu açıklayacağım.
510 views

ENTELEKTÜEL SORUNSALI

Temelde insanın doğası, zamanın getirdikleri ve sürekli gelişen küresel zorluklar var. Bunun üzerine her alanda tereddüt uyandıran değişik adımlar ve gerçek bir hedef. Sözü edilen şu, kalkınmak! Eğer artık kalkınmışlar sınıfında olmak istiyorsanız!.. Gerçekten istiyor musunuz? İşe bu emelin ne denli büyük bir mücadeleyi gerektirdiğinin farkında olmakla başlanmalı. İşte tam da bu noktada, düşünsel içerikli bir açıklamam olacak. 
2K views

Sıradan ve Mükemmel

Bu makalede sizlere insan zihni içerisindeki tarif veya algı ile gerçeğe ilişkin olanın farkını açıklayacağım. Ele alacağım temalar sıradancılık, mükemmelcilik ve gerçeklik ötesi hakkındadır. Başta soralım, karşılaştığınız şey gerçek mi, yoksa gerçek ötesi mi?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme