Site icon Politik Merkez

Yeni Küresel Düzenin Ayak Sesleri

yeni-kuresel-duzenin-ayak-sesleri

Yeni Küresel Düzenin Ayak Sesleri

Okuyucu

‘COVID-19 sonrası ne olacak?’ diye soranlar çoğalıyor. Burada konu edilen ne? Pandemiden elde edilen tecrübeyi kullanmak. Burada, ‘Sosyal ve ekonomik yönden mevcut uluslararası sistemi kritik edelim ve sonra tekrar inşa edelim,’ şeklinde bir anlayış var. ‘Henüz erken değil mi?’ diye düşünmeden edemedim doğrusu. Ama bir örnek de var, McKinsey Global Institute. ‘Koronavirüsün ötesinde: Bir sonraki normalin yolu’ başlıklı Kevin Sneader ve Shubham Singhal imzalı makale Mart 2020 tarihli.

Yazarlar dedelerimizi hatırlatarak, onlara ‘Savaş sırasında ne yaptınız?’ sorusunu yönelttikten sonra tavsiyelerde bulunmuşlar. Gayet masumane! Ama henüz kriz devam ederken, Avrupa kan ağlıyorken, ABD’de neredeyse sokaklar Mad Max türü bir sahneye dönüşmekteyken, ‘McKinsey Global Institute neden acele etti?’ diye sormadan edemiyorum. McKinsey Global Institute, ‘Küresel ekonomik düzenin yakın bir şekilde yeniden yapılandırılmasını düşünmek zorundayız,’ diyor.

Hatta, uluslararası sistemden yana muhafazakâr cumhuriyetçi ABD Başkanı Donald Trump, ‘Sinsi bir düşmanla savaşıyoruz, kazanacağız!’ diyorken, bütün dünyaya küresel yaklaşımla yeni düzenin ayak seslerini duyuruyorlar. Hatta, ‘Turmp Kasım 2020 Başkanlık seçimini garantiledi,’ tahminleri yapılıyorken, küresel neo-liberal demokrat Joe Biden’a yeşil ışık yakarcasına bir sürecin fitilinin ateşlendiğini düşünenler de var.

Bu durumda, bu dedelerimizin savaşı mı, bugünün savaşı mı, tam anlayamadan yeni düzenin muhakemesini yapıyoruz!

Yazarlar analizlerini beş başlıkla ele almışlar: Çözmek, Dayanıklılık, Geri Dönüş, Yeniden Canlandırma ve Reform. Arzu edenler yazının orijinalini okuyabilirler. Ben özetleyeceğim ve bazı çıkarımlarda bulunacağım. Makaleye bakıp, ‘Küresel bir sistem için şu ana kadar yapılanları biliyoruz, ama pandemi gibi küresel bir durumda mevcut küresel sistemin yetişemediği alanlar var, buna göre yeniden düzenleme şart,’ gibi bir genel değerlendirme yapabilirim. Bunu maddeler halinde yazayım:

Listelenenler soyut ifadeler. Bunların pratikteki karşılığı nelerdir, gerçekten gerçekleşecek mi, şimdiden kestirmek mümkün değildir. Zira savaş devam ediyor; hem COVID-19 ile hem de sosyo-ekonomik ve politik alanda.

Hatırlatmam gerekiyor, FED sistemi ABD’nin ulusal sistemi değildir. FED tamamen özerktir. Düşünsenize, ABD yönetimine, yani burada Başkana ve Kabinesine, senet karşılığı faizle borç veren bir sistemden bahsetmekteyiz. Bu borç verilen paranın harcanması ve harcatılması gerekiyor. Diğer bütün uluslar ve hükümetleri FED’e dolara ellerini sürdükleri an borçlanıyorlar. Bu sistemi işletmekten sorumlu olan ise ABD Başkanı. Başkan Trump çıktı dedi ki, ‘Sinsi bir savaştayız! Acaba bunun geri planında ne gibi ayrıntılar var? Örneğin küresel sistem bahse konu bu önerilerin ışığında pratikte yeni bir ödeme sistemini mi tedavüle sokacak, faiz uygulamaları mı değişecek, bilmiyoruz. 

İşte bizler bütün bu hesapları ve hatta iddiaların doğru olup olmadıklarını da bilmiyoruz, ortada bir koronavirüs alameti var onu alt etmek ve halkımızı korumakla ilgileniyoruz. McKinsey gibi küresel kuruluşlar arada bir bize savaşı hatırlatıyor olsalar da biz işimize bakalım, bu hayati meseleyi çözelim!

Gürsel Tokmakoğlu

Exit mobile version