Site icon Politik Merkez

ABD’nin Güvenli Bölge Önerisi Neydi?

abdnin-guvenli-bolge-onerisi-neydi

ABD’nin Güvenli Bölge Önerisi Neydi?

Okuyucu

Nihayet Suriye kuzeyindeki bölgede ABD ve Türkiye tarafından pazarlık edilen Güvenli Bölge ile ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. ABD tarafının Güvenli Bölge önerisi neydi ve Türkiye bu aşamadan sonra ne yapacak, bu konuları ele alalım. İncelemenin sonucu, B planı!

ABD ve Türkiye hangi derinliklerde ve alanlarda Güvenli Bölge konusunda pazarlık ettiler? Türkiye ABD’nin son önerisini şöyle dinledi:

Ankara ne istiyor? Ankara, teröristlerle işbirliği yapan diğer milislerin dağıtılması da dahil olmak üzere, PKK/YPG’den ve dolayısıyla Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) arınmış 32 kilometrelik bir bölgeyi kontrol etmek istiyor. Türkiye 14 ay önce varılan mutabakat gereği Münbiç Yol Haritası sürecindekine benzeyen bu teklif edilen yapının asla kabul edilemeyeceğini ve bu kez farklı bir tutum sergileneceğini ifade ediyor.

Maden ki derinlik konusunda anlaşma olmadı ve mutabakat sağlandı dendi, bu durumda süreç nasıl işleyecek? ABD tarafı bir esneklik göstererek havadan keşif gözetleme alanının 32 km derinliğe kadar indirilebileceğini ifade ederek mutabakat toplantısını sona erdirmişti. Şimdi fiili durumda bunun nasıl gerçekleşeceği Müşterek Harekât Merkezi ile ortaya çıkacak. İlk akla gelen uygulamalar şunlar:

Bu tür konuların gerçekleşip gerçekleşmeyeceği sahada belli olacak gözüküyor.

Türk yetkililer ABD’li muhataplarına çok basit bir argüman sundular: Bizi PKK terör örgütü ile karşılaşmak durumunda bıraktırmayın, vakit geçirmeksizin bölgeye girer ve gereğini yaparız.

Hatta alternatif plan da işaret ettiler: A planı olduğu gibi B ve C planı da var dediler.

Benim görüşüm şöyle, Müşterek Harekât Merkezi için öncü ABD heyeti Şanlı Urfa’ya geldi ve çalışmalarına başladı. Harekât Merkezi belli bir takvim süresi sonrasında tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak. İşleyecek mekanizma kurulacak ve sonra sahaya çıkılacak. Belli bir süre sonra ABD’nin Türkiye’yi oyaladığı ortaya çıkınca, somut adımların atılmadığı hususları dünya kamuoyuna (Avrupa, NATO, BM, vs.) açıklandıktan sonra, Türkiye milli güvenliği noktasından hareketle, bölgeye tüm gücüyle girecektir. Şu an denenen konu ise müttefiklik gereği ABD’ye verilen son şansla ilgilidir. PKK/YPG bu süreci sabote etmek isteyecektir ama bu onların akıbetini daha da zora sokacaktır.

Gidişat B planına doğrudur!

Exit mobile version