Site icon Politik Merkez

ABD’nin Suriye-Irak’ta Yeni Oyunu

abdnin-suriye-irakta-yeni-oyunu

ABD’nin Suriye-Irak’ta Yeni Oyunu

Okuyucu

ABD’nin bazı Avrupa ülkelerini de yanına alarak Suriye’yi PKK terör örgütünü kullanarak bölme ve Irak’ta Barzani güçlerini kullanarak bölgesel bir plan içerisinde olma çabaları sürüyor. ABD’nin son oyunu Kamışlı’daki bir toplantıda gün yüzüne çıktı. Bakın durum ne?

İçişleri Bakanlığı verilerine göre Türkiye içinde silahlı PKK terörist sayısı 500’ler civarında. Yakın zamanda Türkiye Irak’ta Pençe serisi operasyonlarla teröristlere karşı etkinlik sağlamakta, ama diğer taraftan da belli ölçülerde değişik ülke ve güçlere mesaj vermektedir.

PKK terör örgütü ve uzantıları bölgede değişik ülkelerdeki diğer terörist gruplar bir tür uluslararası suç şebekesi biçimine dönüşmüştür. Yakın zamanda ABD’deki protesto eylemlerinde Başkan Donald Trump’ın da işaret ettiği ANTIFA isimli terör örgütünün Suriye’deki PYD/YPG ile birlikte eğitim görmeleri dikkat çekmiş idi. PKK terör örgütü ve uzantıları en azından Irak ve Suriye’de, örtülü biçimde İran’da, değişik iletişim kanalları ile Avrupa ve Amerika’da bulunduğuna göre uluslararası suç şebekesi olması hali geçerlilik kazanmış durumdadır. 

PKK terör örgütünün 2005 yılında Kandil’de yaptığı kongre (Kongra-Gel) ile tekrarladığı bölgesel bir garnizon devleti fikri benzeri hayalini şimdi terörist (Mazlum Kobani kodlu) Ferhad Abdi Şahin merkezli yeni örgütlenmelerle Deyrizor-Kamışlı hattında sürdürülmektedir. Ancak şurası açıktır ki, bu faaliyetleri alenen PYD/YPG’nin PKK ile iltisaklı olmadığı tezini ileri sürenlerin marifetiyle, PKK terör örgütü şemsiyesi ile gerçekleştirmekteler ve İmralı’daki terörist başı Abdullah Öcalan’ın liderliğini anarak sürdürmekteler. Deyrizor’daki yeni imkanlarla birlikte kendilerine göre ifade ettikleri yeni açılımda PKK terör örgütü Türkiye ile ilgili hayallerini bir tarafa bırakmış, İran’da ABD ve İsrail destekli operasyonlarla rejimin değişmesi sürecini beklemekte, bu konjonktürde ise ABD, İsrail ve Fransa’nın himayesinde, Suriye ve Irak kuzeyindeki bölgede siyasi bir oluşumla ortaya çıkmaya çalışmakta, Suriye’nin bölünmesi sürecine dönük siyasi faaliyetlere ağırlık vermektedir.

Bilindiği gibi ABD, Suriye’de petrolü korumak adı altında bir miktar asker bıraktı. Türkiye’nin Suriye sahasında icra ettiği operasyonlarla hem yıpranan hem de sınırdan daha güneye ABD desteğiyle emniyetli bir alana çekilme imkânı bulan PYD/YPG Deyrizor bölgesine çekildi. Burada ABD desteğiyle gelişmesine devam ediyor. 

Ferhad Abdi Şahin isimli terörist halen Deyrizor’dadır. ABD’nin bölgedeki proje temsilcisi konumundaki terörist Ferhad Abdi daha çok Suriye’deki yetkililerle, Ruslarla, İranlılarla, İsraillilerle, Fransızlarla, yerel halkla ve Irak’taki Kürt yetkililerle temastadır. Uzayıp giden Suriye’deki istikrarsızlığın içinde, geçen sürede, terörist Ferhad Abdi daha çok bahse konu ülke temsilcisi ve güçlerle birlikte, kendilerine uygun siyasi bir atmosfer yaratacak biçimde çaba göstermektedir.

ABD 2021 bütçesine önceki yıllardakine yakın miktarda, Suriye’deki terörist PYD/YPG’yi eğit-donat kapsamındaki projede harcanmak üzere pay ayırdı. Ayrıca ABD her ne kadar bölgede CENTCOM’a bağlı az sayıda asker bıraktıysa da CIA ve paralı askerleri halen bölgededir. Amaçları Doğu Akdeniz’den İran’a uzanan bir yeni oluşumu süreç içinde gerçekleştirmek, enerji kaynaklarını yönetmek ve Rusya’nın bu alandaki gücünü kırmaktır. İlk aşamada Irak’taki Kürt özerk bölgesine benzer biçimde, Suriye’de de benzer bir özerk bölgenin oluşmasının kabul ettirmektir.

ABD ve ona eşlik eden diğer ülkelerin himayesinde siyasi olarak gerçekleşen bir gelişmeyi not edelim. Mahallerde ve köylerde çeşitli sözde partiler kurdular. Siyasi inisiyatif diye bunları kayıtlara geçirdiler. Yerel halkın siyasi görüşü adı altında bu sözde partileri yerel güç olarak lanse ettiler. Çeşitli toplantılarla bunları belirginleştirme çabasında oldular. Bir nevi meşrulaştırma faaliyeti süreci yaşandı. Şunu ifade etmemiz gerekiyor, bahse konu sözde partiler Suriye’deki yerel siyasi temsili üstlenecek yetkinlikte değildir. Asıl Suriyeli Kürtler bu partileri tanımamaktadır.

Mayıs 2020’de başlatılan bir seri toplantıların neticesinde bu tip sözde partileri Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) adıyla PKK çatısı altında birleştirdiler. Irak ve Suriye kuzeyi coğrafyasında ise daha belirgin bir çalışmayla, Mesut Barzani’ye yakın Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile birlikte hareket edilmesi yönünde adımlar attılar. 

ABD’li büyükelçi William Roebuck ve Türkiye’nin kırmızı listede aradığı terörist Ferhad Abdi Şahin’in Suriye-Kamışlı’da birlikte katıldığı bir basın toplantısında PKK ile ve ENKS’nin 2014’te imzalanan Duhok Anlaşması çerçevesinde birleşecekleri ifade edildi. Bu maksatla yakın zamanda Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKYB) ile PKK arasında bir anlaşma imzalanacağı bile söz konusu edildi. 2014 tarihli Duhok mutabakatında Suriye kuzeyinde işgal edilen bölgenin yönetiminde ENKS’ye yüzde 40, PKK’nın uzantılarına (TEVDEM denmiş idi) yüzde 40 temsil hakkı verilmesi, yüzde 20’lik temsil ise sözde bağımsız isimlere verilecekti. Bu mutabakata göre sözde savunmada ortaklık kurulması ve YPG çatısında birleşilmesi öngörülmekteydi. Demokratik özerklik ve kanton sistemi sözleri bu şekilde sarf edilmişti.

Peki Barzani tarafı böyle bir inisiyatifte yer alabilir mi? Hem Irak Anayasası hem de IKYB’nin kuruluş yasaları başka bir ülkede yöneticilerin bir hukuksuzluk rolünde yer almasına imkân vermemektedir. Hatta fiilen bilindiği gibi 2014’lerden itibaren Kamışlı’da PKK çok sayıda Barzani taraftarlarına suikastlar gerçekleştirmişti ve aralarında husumet vardı. Ancak yine de ABD’nin emriyle bu birbirine düşman kesimler çıkar için ABD Büyükelçisinin de olduğu aynı masada bir araya gelebilmişlerdir.

Toplantıda konuşan terörist Ferhad Abdi, anlaşmadan dolayı ABD elçisi William Roebuck ve Mesut Barzani ile Neçirvan Barzani’ye teşekkür etti, “Kürt birliğinin sağlanması ve tüm halk ve inançların haklarının garanti altına alındığı çok renkli ve demokratik bir Suriye için güçlü destek sunan ABD’ye teşekkür ederiz,” dedi. Buna mukabil Roebuck da gösterdikleri özveriden dolayı PKK/YPG terör örgütü elebaşı Abdi ve Barzani’ye teşekkürlerini iletti.

Bağımsız Suriyeli Kürtler Birliği Başkanı Abdülaziz Temo ise ABD arabuluculuğunda yapılan anlaşmaya tepki göstermiştir. Deyrizor ve Rakka gibi Kürtlerin olmadığı ve Haseke gibi çok az Kürt nüfusun bulunduğu bölgelerin söz konusu edilerek bazı toplantıların yapılmasını işaret eden Temo, şöyle söyledi: “O topraklarda PKK bir meşruiyet kazanamaz. PKK ile bir müzakereden bahsedilecekse teröristlerin Suriye topraklarından çıkarılmasını sağlamaları gerekiyor. Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonları (terörist) Öcalan’ın planını bozdu. Ancak bu anlaşmayla Suriye Kürt Federasyonu kurma peşindeler. Fakat bu imkansız. Türkiye ile 900 kilometre komşu bir ülkede Kürt devleti veya federal bir devlet kurulamaz. Üstelik bu bölgelerde Araplar, Suriyeliler ve Süryaniler de var. Bu durum bir federasyonu imkansız hale getirir. Haseke’yi öne sürüyorlar. Oradaki Kürtlerin oranı nüfusun sadece yüzde 30’u. Tel Abyad’da, Rakka’da, Deyrizor’da Kürt yok. Rasulayn’ın sadece yüzde 18’i Kürt. Ayn el-Arab ve Rasulayn arasındaki 180 kilometrelik alanda hiç Kürt yok. Tüm bunlara rağmen anlaşmalarında coğrafi bağımlılıktan nasıl söz edebiliyorlar?”

Exit mobile version