Site icon Politik Merkez

Donbass’ta Hibrit Savaş

Okuyucu

Ukrayna’da bildiğimiz savaş değil, Hibrit Savaş uygulanıyor. Halen Donbass bölgesine yoğunlaşan çatışma sürüyor. Basit olarak son durumu sizlere açıklamakta yarar var.

Haritaya kısaca göz atalım. Luhanks ve Donetsk bölgeleri Rusya’nın ayrılıkçıları desteklemesi şeklinde devam ediyor. Rus askerinin tankıyla topuyla içeriye girerek bir işgal harekatı yapmasına gerek yok. Buradaki, kendi tanımlarıyla, Luhansk Halk Cumhuriyeti (LPR) ve Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) dedikleri milis gruplar (Ukrayna bunlara terörist demektedir) Rusya tarafından eksiksiz istihbarattan tutunuz lojistiğe kadar desteklenmektedir. Hatta paralı askerler ve Rusya’da eğitim almış özel birlik askerleri kıyafet değiştirerek ve sahte kimliklerle LPR ve DPR içerisinde yer almaktadır. Bu tür bir savaşta (bizim barış şartları dediğimiz ortamda) eksiksiz bir gizli destek varken Rus savaş uçaklarının ortaya çıkıp bölgeyi yakıp yıkmasına gerek olmuyor. Zaten Hibrit Savaşta işgal içeriden olur ve ayrılıkçılar bu işi görüyor; dışarıdan bayrak göstererek yapılan işgale gerek yoktur.

Size bir hatırlatmada bulunayım. Rusya’nın bayraksız savaş uçakları ve paralı askerleri Libya’da varlık göstermektedir. Rusya bunları inkar etmektedir. Hafter güçleri bu Hibrit Savaşta varlık göstermektedir. Benzerini ve hatta daha etkilisini Donbass’ta düşünmelisiniz.

Yerel kaynaklara göre bu Hibrit Savaşta, Rusya’nın uyguladıklarının simetrisinde, ABD ve İngiliz gizli-özel operasyon birlikleri de Ukrayna’da yer almaktadır. Tabii bizler bunları göremeyeceğiz. Bize gösterilenler ABD ve İngiliz askeri malzeme desteğinden ibarettir. Sorsanız ABD ve İngiltere bizim askeri varlığımız yok diyecekler, tıpkı Libya’da Rusların savunduğu gibi. Bu gizli askeri unsurlar halen Donbass’ta değillerdir, Ukrayna askerlerini geri plandan desteklemektedirler. Ancak bilmeliyiz ki bugünün savaşları böyledir. Bu gözle bakarsanız size ters gelmesin. Gayrinizami Savaş (Doğrusal Olmayan Savaş) ve Siber Savaş her yerdedir.

Haritada (kabaca) taralı olarak işaretlediğim eyalet sınırında, ama bu fiili şartlarda Ukrayna birliklerinin sınırıdır, bugüne kadar aralıklı top ve el bombası atışları şeklinde çatışmalar sürdü. Hatta ayrılıkçıların elindeki tanklarla da atılan mühimmat var. Bu gece çatışma seviyesi daha da arttı. Az sayıda yaralı olduğu bildirildi.

Liveuamap’ten alınan görselleri ve bilgileri aşağıya ekledim. Saat 7 pm’e kadar toplam 47 ateşkes ihlali rapor edilmiş. (Sol köşedeki kutucukta bu ihlallerin listesi görülmektedir.) Haritadaki işaretli noktalarda 29 adet ateşkes ihlali var ve bunlar 122 mm, 120 top, 82 mm havan mühimmatı ile az sayıda el bombasını içermektedir. Hatta tanklarla atılan mühimmattan da söz edilmektedir.

Geçtiğimiz günlerde Rusya Duma’sı Donbass’ta özerk yapı kurulması hakkında Devlet Başkanı Putin’e yetki verdi. Bu durumda Rusya tarafından bu fiili durumun Ukrayna Devleti ve diğer muhataplarla Minsk’te konuşulması planlandı. Masada bir madde de ayrılıkçı Donbass olacak. ABD tarafı durumun farkında ve sürekli Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden söz etmektedir. Ancak Donbass’ın 2014’ten bu yana geliştirilen fiili yapısıyla bir Hibrit Savaş işgalinde olduğu gerçeği pazarlık konusu edilecek hale getirilmiş görünüyor.

Başka neler oluyor? ABD, Almanya’dan bir birliğini tatbikat sebebiyle Bulgaristan’a intikal ettiriyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky cephede askerlerle birlikte vakit geçiriyor ve bu tür görüntüler veriliyor.

Rusya birlikleri sürekli yer değiştirmektedir. Eğer Ukrayna birlikleri bunlara bakar ve tepki verir ise yorulur ve kendilerini açığa çıkarır! Beklemiyorum ama, eğer Ruslar sınırdan içeri girer ise bu aldatma manevraları Ukrayna birliklerinin zararına etki yapar.

Geçtiğimiz günlerde Putin ve Biden görüştüler ve Biden’ın yaptığı açıklamada, Rusya daha fazla işgal ederse bunu ödetecekleri ifadesi yer almıştı. Bugün ABD Dışişleri Bakanı Blinken aynı ifadeyi kullandı: “Ayrıca NATO Müttefikler ve ortaklarla … Rusya’nın Ukrayna’yı daha fazla işgal etmesi durumunda ciddi bedeller ödemeye hazırlığımız konusunda görüşeceğim.” Daha fazla işgal ne demek? Rusya’ya askerini Ukrayna içine sokma ama Hibrit Savaşı kabul ediyorum, demek mi? Eğer bu Donbass’ta lokalize edilen bir zımni anlaşma anlamına geliyorsa ve bu konu Minsk’te görüşülecekse durum netleşmektedir.

Diğer yandan Rusya, ABD’ye Avrupa’da güvenlik garantisi ile ilgili verdiğe cevabı hazırladı ve Dışişleri’ne gönderdi. ABD Dışişleri, “Rusya Federasyonu’ndan bir yanıt aldığımızı teyit edebiliriz. Bugün Moskova’daki Büyükelçi Sullivan’a teslim edildi,” dedi. Demek ki genel bir Rus-ABD anlaşması söz konusudur. Bu kez ABD, Rusya’dan nükleer denge garantileri alırsa bunu yeterli görecek mi, ileride anlayacağız.

Evet, Ukrayna cephesinde son durum bu şekildedir. Takibe devam edeceğiz. Aslında ortam tam bir provokasyona açık hali işaret etmektedir. Asıl risk budur. Diğer yadan çok sayıda yalan haber ve görsel yayımlanmaktadır. Bunlara dikkat etmek gerekir. AGİT yerinde raporlar hazırlamaktadır. Birleşmiş Milletler bu çatışma türü ve içeriği yönünden henüz bir açıklamada bulunmamıştır.

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Exit mobile version