Irak’ta Hükümetin uygulamalarına, yolsuzluklara ve işsizliğe dayalı Bağdat ve Basra’da başlayan protesto eylemleri giderek genişliyor. Gösteriler her ne kadar orta ve güneyde başladıysa da bu durumu fırsat bilen taraflarca kuzey bölgelerde de eylem yapmaya başladı. Fiilen üçe bölünmüş Irak için merkezi yönetimin ipleri ele alma girişimleri yönünden bakılırsa bu ortaya çıkan durum her ne kadar konu sosyo-ekonomik bağlamda olsa da başka ayrılıkçı tarafları da etkileyebilecek potansiyele yükseliyor.
Daha geniş çerçevede salı günü Bağdat’ta başlayan protesto eylemleri bugün itibarıyla (üçüncü günde) diğer alanlara sıçrayarak ve etkisini artırarak Basra, Necef, Zikar, Nasıriye, Kerkük, Misan, Vasıt ve Babil’de görüldü. Şu ana kadar ölü sayısı 18, yaralı 250’den fazla olarak açıklandı. Ölü ve yaralıların büyük kısmı Bağdat’ta ve Zikar vilayetine bağlı Nasıriye’de gerçekleşti. Yaralıların içinde polisler de var. Göstericiler, “Bizim elimizde silah yok, telefon var,” diyorlar. Bir başkası, “Hükümet’in ve militanların Daeş’ten farkı yok!” diyor. Sosyal medya yoluyla bir araya gelen işsiz ve daha çok genç kitleler protestolar için sokağa çıktılar. Göstericiler bazı binaları ateşe verdiler. Bunların içinde parti binaları, kaymakamlık ve belediye binaları var. Bunlara yolsuzlukları sebep gösteren diğer bütün kesimler de katıldılar. Bütünüyle protestolar Hükümete karşı olarak cereyan ediyor.
Merkezi yönetim bu eylemleri ortadan kaldırmak için orantısız güç ve hakiki mühimmat kullandı. İnternete engel ve sokağa çıkma yasağı koydu. Sosyal medya sitelerine erişim engeli kondu. Buna rağmen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) içinde internete erişim devam ediyor. Başbakan Adil Abdülmehdi kamu düzeninden bahsetti ve sokağa çıkma kararını ilan etti. Bağdat’ta Yeşil Bölge olarak bilinen hükümet binalarının ve ABD Büyükelçiliğinin de bulunduğu bölgeye de giriş-çıkış imkanları kapatıldı. Zırhlı birlikler Yeşil Bölge içindeler. Ayrıca Bağdat’ta tatil ilan edildi. Bağdat’ta göstericilerin havaalanı yönüne gitmelerini engellemek amacıyla tedbirler alınmaktadır. Ülke genelinde trafiğe engeller konuyor, kontroller sıklaştırıldı. Mevcut halde uçuşlar devam etmektedir.
Buna karşılık değişik ülkeler tedbir almaya başladı. Değişik ülkelerce diplomatik misyonların güvenliği ve Irak’a yapılacak seyahatler bakımından tedbirler düşünülmeye başlandı. Bu yönde Türk Dışişleri Bakanlığı seyahatler için vatandaşları uyardı. İran iki sınır kapısını kapattı. Doğrulanmamış bilgilere göre İran Irak’a destek amaçlı asker gönderebileceği yönünde bir açıklama yaptı.
Gösterilerin Kerkük’e sıçramasının başka bir yönü daha var. Irak’ta “tartışmalı bölgeler” hakkında bazı olumsuz gelişmelerin fırsatçılar tarafından kullanılmasından endişe duyuluyor. Sosyo-ekonomik karakterli bu başlayan olayın Irak’ta tartışmalı konulardan dolayı siyasi yönde gelişmesi tehlikesi söz konusudur.