Site icon Politik Merkez

Libya’da UHM Hedefi Bingazi

libyada-uhm-hedefi-bingazi

Libya'da UHM Hedefi Bingazi

Okuyucu

Olanları önceden tarif etmek görevimiz. Okurlar, halkımız ve uzmanlar verdiğimiz bilgilerden yararlanmaya devam etsinler. Bugün de kritik bir noktayı işaret ediyorum. Libya’da Türkiye destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçleri için yeni hedef Bingazi. Neden?

Libya UMH Başkanı Serrac Ankara’da başlığıyla Politik Merkez Youtube kanalında ve bu platformda yayımladığım gibi durum çöyle tarif edilmektedir: Ülkenin kuzey batısındaki Vatiyye üssünün geri alınmasıyla başlayan süreçte UMH güçleri Tunus cephesinde sırtını emniyete aldıktan sonra, merkezdeki Terhune’ye ve deniz kıyısında Sirte’ye yöneldi. Başkent yakınlarındaki eski Trablus Havaalanının ve Terhune’nin darbeci Hafter güçlerinden geri alınmasını müteakip bu koldan güçlerin güneyde Cufra’ya yöneleceğini işaret etmiştim. Görüyoruz ki UHM güçleri bir koldan bu hedefine emin adımlarla yürümesini sürdürüyor.

İkinci olarak işaret ettiğim konu deniz kıyısında Sirte ile alakalı idi. Şimdi bu meseleyi stratejik anlamı bakımından biraz açayım. Eğer darbeci Hafter güçleri Libya kıyı şeridinden büyük ölçüde atılırsa ise işi büyük ölçüde bitmiş olur. Merkez konumundaki Cufra’nın geri alınması stratejik emniyet noktası oluşturmak manasında önemlidir. Ancak asıl gayret kıyı şeridinden ilerlemeyi gerektirecektir. Bu şekildeki bir hareket tarzı ile Sirte ve sonrasında ileri hedef noktası olarak Bingazi seçilir ise Hafter giriştiği taşeronluk davasından tamamen çekilecektir.

Şimdilik Türkiye destekli UMH güçleri açısından bir engel yok gibi duruyor. Çünkü savaş sahada kazanılır, savaşarak!.. Kendinizi iyi savunacaksınız, dahası attığınızı vuracaksınız ama diğer yandan da bir taktik ve strateji ile karşı tarafı alt etmeye çalışacaksınız. İşte şimdi durum bu merkezdedir… Darbeci Hafter’e bel bağlayanların ipinin koparılacağı noktalar; Cufra’nın alınması ve Bingazi’ye hızla ilerlenmesidir.

Bunun Türkiye açısından net yararı ne? Bilindiği gibi Türkiye’nin Libya ile yaptığı Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması’nın Libya kıyılarındaki izdüşümü Bingazi’den doğuya uzanmaktadır.

Gürsel Tokmakoğlu

Exit mobile version