Site icon Politik Merkez

PKK Terör Örgütü ile Mücadele

pkk-teror-orgutu-ile-mucadele

PKK Terör Örgütü ile Mücadele

Okuyucu

Mayıs 2019’a geldik, PKK terör örgütü ile mücadelemiz ne durumda? Eski dönemlere göre daha iyi yapılanlar neler? Elde edilen sonuçlar neler? Çetin kış şartlarında sürdürülen operasyonlarda güvenlik güçleri ne sonuçlar elde ettiler? Yaz dönemine giriliyorken neler söylenebilir?

Hatırlayalım, 1999’da terörist elebaşı Abdullah Öcalan Kenya’da yakalanıp getirilmişti. Ne tesadüftür ki Fethullah Gülen de aynı yıllarda ABD’ye gitti. Terör örgütünün şehir uzantısı KCK, 2007 yılında Kandil’de Kongra-Gel’in 5. kongresi ile kuruldu. Buna göre Türkiye’de parti işleri, sivil toplum kuruluşları ve meşru faaliyetler KCK ile sürdürülecekti. Suriye’de Ayn El Arab (Kobani) vakıası 2014’de oldu. 2016 yılında ülkece büyük bir mücadele içine girildi. PKK terör örgütü bazı kent merkezlerine hendekler açtı. Hendekler açılan bu yerleşim yerlerinde güvenlik güçlerince büyük bir mücadele örneği sergilendi. Yine tesadüf denir mi bilinmez ama 2016 yılı Türk siyasi tarihi içinde başka bir konuya da şahit oldu ve FETÖ’nün “15 Temmuz” darbe girişimi konusu var, bu menfur hadise milletçe engellendi. 2016 yılı terörde çok zorlu günlerin yaşandığı bir dönemdir. Sadece 2016’da 28 terör olayı oldu, 590 şehit/ölü ve 3.709 gazi/yaralı var. Bunların içinde PKK terör örgütüyle doğrudan olanı 20 olaydır ve 215 şehit/ölü ve 1.071 gazi/yaralı sayılmıştır.

Türkiye’ye gözlerini dikmiş yabancı güçlerce 2016’da olması beklenen neydi? FETÖ yönetime el koyacaktı, Güneydoğu’da bazı yerleşim yerlerinde teröristler yerel otorite sağlayacaktı, Suriye kuzeyinde ABD başta olmak üzere bazı güçlerin istediği türden bir uydu devlet kurulacaktı. Ama bütün bunlar olmadı. Çünkü Türkiye milletiyle ve devletiyle ele ele verdi ve mücadelesini gerçekleştirdi.

ABD Obama Doktrini ile 2014 yılından itibaren Suriye’de kendine göre bazı faaliyetler içine girmişti. 2017’de Trump işbaşına geldi ve halen zikzaklı süreç devam ediyor. Suriye’de planladıklarını gerçekleştirebilmek adına çaba içinde oldukları açık. ABD PKK terör örgütüyle şunu yaptı: Örgütün Suriye kolunu destekledi, meşrulaştırma çabasına girdi. PYD/YPG’den medet umdu. Son kertede bunun adını SDG olarak ileri sürdü. Buraya eğit-donat ile binlerce araçlık destek sağladı, silah verdi, yetmedi halka ayda 300 dolar maaş dağıttı. Ne yazık ki ABD’nin bu politikaları devam ediyor. 2018 sonlarında eli kanlı PKK terör örgütünün üst düzeyinden Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan için ödül koyduğunu açıkladı. Ne oldu? Kimsenin yakalandığı ve teslim edildiği yok. Bu adımı Türkiye’yle Suriye konusunda pazarlık yapabilmek için atmış olduğu açıktı.

Türkiye, ABD taahhütlerinin yerine getirilmesini istedi. Nedir bunlar? PKK terör örgütü ve uzantıları Menbiç’ten boşaltılacak ve buradaki model Fırat’ın doğusuna da uygulanacaktı. Suriye’den sorumlu elçi James Jeffrey gelip gidiyor, ama ABD’nin bölgedeki emelleri için zaman kazanma çabası da devam ediyor görünüyor. Jeffrey’in son Türkiye ziyareti ile “Güvenli Bölge” konusunda ABD’nin Türk tezine (Fırat’ın doğusundaki alanda sınırdan 30-40 km içeride PKK/YPG unsuru olmayacak, TSK ve diğer kurumlar bölgenin imarında görev yapacak,) yaklaşmaya başladığı öğrenildi, bu iyi bir gelişmedir.

Sadece Nisan 2019 başından bu yana bakılırsa PKK terör örgütü ile mücadelede neler yapılmış, özetleyelim: Sınır içi ve sınır ötesinde operasyonlar aralıksız devam ediyor. Örneğin sadece Hava Kuvvetleri’nin Nisan ayında tam 21 gün Kuzey Irak’ta Avaşin Basyan (11 kez), Sinat Haftanin (2 kez), Gara (8 kez), Zap (10 kez), Hakurk (7 kez), Metina (3 kez) ve Kandil (3 kez) Hava Kuvvetleri uçaklarıyla değişik hedeflere (silah mevzii, barınak, sığınak, silah deposu…) olacak şekilde vurulmuştur. Hava unsurlarıyla sınır içinde Şırnak, Bestler Dereler’de de operasyon gerçekleştirilmiştir (7 Nisan). En önemlisi, 9 Nisan’da Pençe Operasyonu yapılmış ve kırmızı listedeki (Savaş Porsipi Kod) Mehmet Soysüren etkisiz hale getirilmiştir. Bu hava operasyonlarıyla teröristin etkisiz kılınması yanı sıra, örgüte bulundukları inlerde psikolojik baskı uygulanması büyük önem taşımaktadır.

Nisan-Mayıs başında tümüyle gerçekleştirilen operasyonlarda 180 terörist etkisiz kılınmış, 265 şüpheliye işlem yapılmış ve 40 adedi tutuklanmıştır. (Bu süreçte 5 şehidimiz ve 9 gazimiz var.) Siirt (Baykara), Diyarbakır (Lice) ve Hatay (Amanos) bölgelerinde yapılan operasyonlarda terör örgütüne karşı önemli etkiler sağlanmıştır. Son yapılan operasyonlarda Baykara’da 5, Cudi’de 3 ve Amanos’ta 5 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Yine Nisan ortasında Milli İstihbarat (MİT) Başkanlığı unsurları Sincar’dan 4 teröristi yakalayıp ülkeye getirmiştir (bunlardan biri 11 yaşındaki Ezidi bir kıza tecavüz etmişti).

PKK terör örgütüne verdirilen zayiata bakılırsa, (Bakan Hulusi Akar’ın 3 Mayıs 2019 açıklaması) 24 Temmuz 2015 terörle mücadele süreci başlangıcı itibarıyla, toplam 15.070 terörist etkisiz hale getirildi. Bunun 7.863’ü (yaklaşık %50’si) sınır ötesindedir. Rakamları yükselten yıl çatışmaların en fazla olduğu 2016’dır. Sadece 2019’da yurt içinde 265, yurt dışında ise 156 olmak üzere toplam 421 terörist etkisiz hale getirilmiştir.

Terörle mücadelede en önemli konulardan birisi de örgüte katılımların azalmasıdır.  Terör örgütüne o sıkıntılı dönemler olan 2015’te 620 ve 2016’da 536 katılım varken, sayı 2017’de 154’e, sonra 2018’de 45’e ve 2019 rakamı durumu gösteriyor, 2 kişiye düşmüştür. Demek ki PKK terör örgütü içeriden desteğini büyük ölçüde kaybetmiş durumdadır. Bu sonuca gelinmesinde Güvenlik Güçlerinin etkisi büyüktür. Diğer taraftan örgüt zaten kötüdür. Özellikle kadın teröristlere şiddet uygulamaktadır. Yakın zamanda öğrendiğimiz gibi Havin isimli teröriste tecavüz etmişlerdir. Bir başka konu da örgütten kopuşun ve kaçışın giderek artmasıdır. Örgütün çeşitli şekillerde “vergi” adı altında zorla toplamaya çalıştıkları paralarda giderek düşme olmaktadır.

Bir başka önemli konu üst düzey teröristlerin ele geçiriliyor olmalarıdır. Pençe Harekatı ile yüksek değerli hedeflere etkili olunmaya devam edilmektedir. Bugüne kadar kırmızı listeden 14, mavi listeden 11, yeşil listeden 25, turuncu listeden 24 ve gri listeden 148 olmak üzere toplam 222 terörist etkisiz hale getirilmiştir ve bazıları ele geçirilmiştir.

Başarıyı etkileyen konular neler veya geçmişe nazaran bugün daha iyi yapılanlar neler, şimdi bunlara bir göz atalım:

Başka konular da var. Bunlar:

Terör bitmez, marjinal seviyeye çekilir, kitabında bu yazılı. Bugünlerde PKK terör örgütüne karşı gerçekleştirilenler etkili olmaya başladı ki bazı sonuçlar alınabiliyor. Terör bir insanlık suçudur ama maalesef bazı güçlerin de aparatıdır. Bu savaş aynı zamanda teröriste gizli veya açık destek veren diğer ülkelere karşı da sürdürülmektedir.

Yaz ayları terörle mücadelede temponun daha da arttığı dönemlerdir. Hazırlıklar tamtır. Tecrübe büyüktür. Türkiye gözünü Fırat’ın doğusunu teröristten temizlemeye çevirmiştir. Türkiye, insana insan muamelesi yapılacak bir barış, güvenlik ve huzur bölgesini inşa etmek için elinden geleni gerçekleştirmektedir.

Exit mobile version