Site icon Politik Merkez

Sri Lanka’da Terör

sri-lankada-teror

Sri Lanka’da Terör

Okuyucu

Dün (21 Nisan 2019) Sri Lanka’da patlayan intihar tipi bombalar ile tam bir kaos yaşandı. Ölü sayısı 310’a yükseldi (36’sı yabancı uyruklu, 25 ölünün kimliği henüz tespit edilemedi), yaralı ise 500’den fazla olarak açıklandı. Nedir bu eylemle ilgili ayrıntılar, nasıl değerlendirebiliriz, bunlara bakalım.

Eylemlerin Paskalya gününe denk gelmesi manidar bulundu. Yedi ayrı intihar bombacısı ile esas olarak başkent Colombo hedef alınmıştı. Başkentte altı patlama oldu. İlk altı patlama yerel saatle 08:45’de gerçekleşti. Bunun yanı sıra Negombo ve Batticaloa kentlerinde eylemler oldu. Lüks otellerin (The Shangri-La, Kingsbury, Cinnamon Grand Luxury Hotel, hayvanat bahçesi yakınındaki Dehiwala Hotel) hedef alınması yanı sıra ve üç kilisede (Negombo’da St Sebastian, Batticaloa ve Colombo, Kochchikade’da St. Antony) eylem gerçekleşti. Bir patlama da Colombo, Dematagoda yerleşim yerinde gerçekleşti.

Eylemler ile ilgili olabileceği değerlendirilen 24 kişi yakalandı, gözaltında. Ülkede olağanüstü duruma ilişkin önlemler alınıyor, havaalanı kapatıldı, sosyal medya yasağı geldi.

Henüz eylemi üslenen bir örgüt olmadı. yetkililer sonradan açıkladılar. Eylemi yapan örgüt: Ulusal Tevhid Cephesi. Başından anlaşılacağı üzere eylemlerin planlı ve örgütlü olması dikkat çekti. Bu doğrudan ülke dinamiklerini ve küresel manada ses getirmeyi hedef almış eylemler bütünüydü. Seçilen hedefler ve oluş şekli bunu göstermekteydi.

Üst düzey bir polis memurundan alınan bilgiye göre, “on gün önce radikal bir Müslüman grup tarafından yapılacak Ulusal Thowheeth Jama’ath Kiliselerine yönelik bir terör tehdidi alındığı,” ifade edildi. Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, eylemden önce bazı istihbari bilgiler aldıklarını, ancak gerekli tedbirleri almakta ihmallerinin olduğunu açıkladı. Ayrıca eylemi soruşturmak için denizaşırı destek hakkında değişik ülkelerin yardımına başvurulacağı bildirildi.

Sri Lanka’da iç savaş 2009 yılında sona ermiş idi. Tamil Kaplanları uzun süre (yaklaşık 26 yıl) bu ülkede savaş hali yaşatmıştı. Sri Lanka’da Tamiller bir etnik gruptur. Yetmiş-seksen bin kişi bu savaşta öldü. Savaş zamanında Tamil Kaplanları bu tür intihar tipi eylemler gerçekleştirmişti. Bunun dışında da ülke teröre maruz kaldı. Mart 2018’de, Budist Sinhala topluluğunun üyelerinin camilere ve Müslümanlara ait mülklere saldırması sonrasında acil durum ilan edilmişti. Ülkede yüzde 10-13 arası Müslüman, yüzde 70 Budist inancından olanlar yaşamaktadır. Ülkedeki Hıristiyan nüfus 1,5 milyon (2012’de) kadardır. Ülke nüfusu ise 21,2 milyon kadardır.

Şu değerlendirme yapılabilir:

Exit mobile version