Site icon Politik Merkez

Pentagon SDG ile Neyin Cevabını Verdi?

pentagon-sdg-ile-neyin-cevabini-verdi

Pentagon SDG ile Neyin Cevabını Verdi?

Okuyucu

Dün Pentagon’da yapılan basın toplantısında bir bilgilendirme sunan ve soruları cevaplayan DAEŞ ile mücadeleden sorumlu Chris Maier’in açıklamaları çok yönlü tartışılmaya devam ediliyor. Aslında şaşılacak bir şey yok. Neden bu zamanda bu açıklama geldi ve ne mesajlar verdi, birlikte bakalım.

Ankara’da gerçekleştirilen Üçlü Zirve öncesinde Suriye rejiminden Birleşmiş Milletler’e bir mektup yazıldı. Bu mektup tam da Türkiye’nin istediği bir tarifi yapmaktaydı. Bu mektup mealen, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) esasen Suriye’yi bölmek isteği, ABD başta belli ülkelerin Suriye’yi bölmek için gayrı meşru çaba içinde olduğu, PKK/YPG ile SDG’nin tam bir ilintisi bulunduğu ve terörist oldukları ifade edilmişti.

Üçlü Zirve’de Ruhani, Putin ve Erdoğan’in verdikleri mesajlar çok açıktı. Suriye’nin toprak bütünlüğü, Suriye’nin ABD ve ona destek verenlerce bölünmek istendiği, SDG’nin durumunun rejime ters olduğu, Türkiye’nin 1998 tarihli Adana Mutabakatı ile gerekeni yapabilceği şeklinde bilgiler vardı.

Bir de hatırlatayım, geçen hafta DAEŞ terör örgütü sözde lideri Bağdadi’nin bir ses kaset  daha yayımlandı.

Şimdi bütün bunları toparlayın ve şöyle düşünün: ABD tarafı, Suriye rejimine, Ankara’daki Üçlü Zirve’yi gerçekleştirenlere ve DAEŞ tehdidiyle ilgilenenlere toplu bir mesaj vermek amacıyla, dün Pentagon’da DAEŞ ile mücadeleden sorumlu bir kişinin kürsüye çıkmasıyla topluca cevap niteliğindeki açıklama yaptı.

Türkiye’ye;

Suriye’ye ve Türkiye’ye;

Maier şu referans açıklamaları da hatırlatıyor;

Rusya ne anlamalı? Suriye’de barış ve bölgede terörle (başta DAEŞ) mücadele konusunda ortak hareket edelim mesajı verilmek isteniyor. Zaten ABD, İran’ı muhatap almak istemiyor.

Exit mobile version