pentagon-sdg-ile-neyin-cevabini-verdi
Pentagon SDG ile Neyin Cevabını Verdi?

Pentagon SDG ile Neyin Cevabını Verdi?

19 Eylül 2019
Okuyucu

Dün Pentagon’da yapılan basın toplantısında bir bilgilendirme sunan ve soruları cevaplayan DAEŞ ile mücadeleden sorumlu Chris Maier’in açıklamaları çok yönlü tartışılmaya devam ediliyor. Aslında şaşılacak bir şey yok. Neden bu zamanda bu açıklama geldi ve ne mesajlar verdi, birlikte bakalım.

Ankara’da gerçekleştirilen Üçlü Zirve öncesinde Suriye rejiminden Birleşmiş Milletler’e bir mektup yazıldı. Bu mektup tam da Türkiye’nin istediği bir tarifi yapmaktaydı. Bu mektup mealen, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) esasen Suriye’yi bölmek isteği, ABD başta belli ülkelerin Suriye’yi bölmek için gayrı meşru çaba içinde olduğu, PKK/YPG ile SDG’nin tam bir ilintisi bulunduğu ve terörist oldukları ifade edilmişti.

Üçlü Zirve’de Ruhani, Putin ve Erdoğan’in verdikleri mesajlar çok açıktı. Suriye’nin toprak bütünlüğü, Suriye’nin ABD ve ona destek verenlerce bölünmek istendiği, SDG’nin durumunun rejime ters olduğu, Türkiye’nin 1998 tarihli Adana Mutabakatı ile gerekeni yapabilceği şeklinde bilgiler vardı.

Bir de hatırlatayım, geçen hafta DAEŞ terör örgütü sözde lideri Bağdadi’nin bir ses kaset  daha yayımlandı.

Şimdi bütün bunları toparlayın ve şöyle düşünün: ABD tarafı, Suriye rejimine, Ankara’daki Üçlü Zirve’yi gerçekleştirenlere ve DAEŞ tehdidiyle ilgilenenlere toplu bir mesaj vermek amacıyla, dün Pentagon’da DAEŞ ile mücadeleden sorumlu bir kişinin kürsüye çıkmasıyla topluca cevap niteliğindeki açıklama yaptı.

Türkiye’ye;

  • Güvenlik endişelerini giderici “güvenlik mekanizması” çalışmaları Birleşik-Müşterek Görev Gücü (CJOC, BMHM) ile sürüyor, EUCOM ve CENTCOM bunun için koordineyle müşterek faaliyetini sürdürüyor, bugüne kadar 5 hava ve 1 kara devriyesi yapıldı, burada amaç DAEŞ başta Türkiye’nin sınırlarını terörden korumaktır, bunun peşinden Suriyelilerin bölgeye dönüşleri için gerekenler yapılacak, deniyor.
  • Güvenlik Mekanizması’nın alanı Tel Abyad ve Rasulayn ile sınırlı olduğu açıklanıyor. 13 km derinlik sorusu üzerine; derinlik önemli değil deniyor. Ağır silahların toplanması sorusuna karşı; silah önemli değil, yapılmak istenen önemli diyor.
  • Şeffaflıkla DAEŞ ile yürütülen mücadele için SDG’ye verilen silahlar ve diğer envanter bilgileri sunuluyor, açıklaması var.
  • YPG konusu cevaplanmak istenmiyor, ancak YPG ve SDG’nin birleştirilerek okunmasına karşı tutum içinde oldukları mesajı yineleniyor.

Suriye’ye ve Türkiye’ye;

  • ABD’nin bir yandan Türkiye’ye sınırlarında güvenliğini garanti ederken, esasen Suriye’ye, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) vasıtasıyla, yani halen tehdit altındaki bu ülkenin içinden çıkan unsurlara karşı terörle mücadele (DAEŞ) faaliyetini sürdürdüklerini ve Suriye’nin de güvenliğini garanti ettiklerini söylüyor.
  • Halen 60 bin DAEŞ’li vardı, halen 10 bin DAEŞ’li tehdidi söz konusu diyor ve SDG bölücü değil mesajı vermek istiyor.
  • ABD, SDG’ye desteğini sürdüreceğini (dolayısıyla içindeki teröristleri de) ilan ediyor. DAEŞ kartını ileri sürüyor.

Maier şu referans açıklamaları da hatırlatıyor;

  • Gen. Dunford: DAEŞ ile (aslında radikal-küresel terör ile mücadele için) Suriye’de yerel birliklere ihtiyacımız var.
  • Gen. McKenzie: İki operasyon aynı anda sürdürülüyor, birincisi Güvenlik Mekanizması (Türkiye ile BMHM faaliyeti deniyor), ikincisi ise DAEŞ ile diğer görev (SDG marifetiyle ve koalisyon ülkeleri marifetiyle deniyor).

Rusya ne anlamalı? Suriye’de barış ve bölgede terörle (başta DAEŞ) mücadele konusunda ortak hareket edelim mesajı verilmek isteniyor. Zaten ABD, İran’ı muhatap almak istemiyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

astana-ruhu-olmasaydi
ÖNCEKİ YAZI

Astana Ruhu Olmasaydı

bmnin-74-genel-kurulu-ve-turkiye
DİĞER YAZI

BM’nin 74. Genel Kurulu ve Türkiye

Politika 'ın son yazıları

27 views

Politikada Gri Kavramlar

Size politika amaçlı yapılan propaganda konusu içinde yer alan kavramsal bir temayı sunuyorum, grilik. Gri kavramların dış ve iç politika yansımalarına bakacağım. Özellikle ABD dış politikasında kendi çıkarına yaklaşımlar sergilemesi neticesinde görülen gri kavramlar konusunu işleyeceğim. Buna örnek olarak Filistin-İsrail, terörle mücadele, sözde soykırım tasarısı gibi konular da yer alacak.
103 views

Yerelde Yapısalcılık

Bir olaya bakış yöntemimde felsefe ve tarih olmaz ise ben bunu oldukça eksik görürüm. Hemen herkesin siyaset, seçim, belediye, vs. konuştuğu noktada ben, bu işte temel felsefe ve asıl stratejik açıklama nerede diye arıyorum. Dolayısıyla felsefi yaklaşım ve stratejik bakış tarzı siyaset üstüdür. Benim açıklamalarım bu noktada değerlidir; mevcut yapılanlar gibi değil, başka türlü tartışmaları kapsamaktadır. Açıkça yazayım: Kim kazanacak, iktidar veya muhalefet ne yapacak, türü ifadelerle değil; imar neye göre olmalı, altyapı ve üstyapı nasıl planlanmalı, ülke ekonomisine uyumluluk ne şekilde sağlanmalı, kanunlar ne içerikte olmalı, gibi piramidin üstündeki meseleler önemlidir.
154 views

Emperyalizm

Bugünün anlayışı, küresel imkanlar içinde sahip olunan alanları artırmak ve güçlenmek, değer üretimi rekabetinde gerilerde kalmamak fikri üzerinedir. Ruslar gibi sürekli “kahrolsun emperyalizm” diyeceğinize, “ben hangi değeri üretebiliyorum, hangi büyük pazarda kaça satıyorum,” diye bakın isterim. Bugün ülkeler bazında ABD, İngiltere, Çin, Japonya, Güney Kore, birlik bazında Avrupa Birliği, küresel şirketler bazında sürekli sayısı artan ve yenilik üretenler, esasen bunlar değerleri zorluyorlar ve muhatap alınıyorlar. Daha fazla muhatap alınabilmek için yapılması gerekenler belli! Olan şu: Muhatap alınanların ve değer üreticilerinin daha fazla yayılması fikri!..
162 views

Doku Bozumu

Bu makale Ortadoğu'da kangren olan meseleleri stratejik düzlemde incelemektedir. Mevcut dokuyu bozan yapay düşünceler ile gerçekte olanlar arasındaki farkı bütün çıplaklığıyla dile getirmektedir. Halen bölgede savaş, çatışma, suç, terör, işgal, soykırım, gibi pek çok olumsuzluk yaşanmaktadır. Uluslararası sistem bu olup bitene çare bulamamaktadır. Suriye, Irak, Lübnan, Yemen, Libya, gibi ülkelerin halkları harap ve bitap düşmüş durumdadırlar.
227 views

Devlet-dışı Aktörler

Burada gayet karmaşık, iç içe geçen ve masum insanların istismarına dönük olayları ihtiva eden, bütün gayrimeşru faaliyetleri, politikaları, planları ve operasyonları, terörizmden tutunuz, vekalet savaşlarına, buradan iç savaşlara, gri bölge operasyonlarına, meşru görünse de esasen çıkara hizmet edenlere, meşru siyaset yapmak ve bunu geliştirmek varken, siyaset alanını anti-demokratik yöntemlerle daraltanlara kadar, birçok durumu kısaca da olsa açıklama imkânımız oldu. Meşruluk ile gayrimeşruluk arasındaki perdeyi görmek veya belirlemek çok çok önemlidir. Ben de sizler de hep birlikte bu dünyada birer aktörüz, tıpkı devletler, hükümetler, liderler, şirketler, gibi. Politika, insana has bir yetenek, işlev ve özelliktir. Meşruiyet dahilinde kalabilmek çok önemlidir. İnsanlar, istikrar, barış ve esenlik içinde yaşamayı, gelişmeyi, evlatlarını refah ve güven içinde yetiştirmeyi istemektedir.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme