Site icon Politik Merkez

Güvenli Bölge Nasıl Çalışacak?

guvenli-bolge-nasil-calisacak

Güvenli Bölge Nasıl Çalışacak?

Okuyucu

ABD ile Ankara’da varılan mutabakat çerçevesinde Güvenli Bölge nasıl çalışacak? Bu konuda detayları ele alalım. Hemen herkesin işin siyasetine dayalı endişelerle açıklama yaptığı bir aşamada bu teknik bilgilerin yararlı olacağına inanmaktayım.

Mutabakat kamuoyuna üç madde halinde açıklandı. Buna göre temel amacın; Türkiye’nin güvenlik endişelerini gidermek olacağı, harekât merkezi ile müşterek çalışma yapılacağı ve Barış Koridoru mantığına dayalı yeniden yapılanmaya gidilerek Suriyeli sığınmacıların yurtlarına dönmeleri için çalışmalarına yoğunlaşma sağlanmasıdır.

Bu temel amaç çerçevesinde mutabakatta; komuta mekanizması, görev alanı, zaman, yöntem, kullanılacak kuvvet, koordinasyon ve işbirliği usulleri ve varsayımlar listelenmiş durumdadır. Detaylar ise kamuoyuna açıklanmadı. Ankara Müşterek Harekat Merkezi’nin 6 Eylül’e kadar açılmasını bekliyor, yerini kendisi seçecek. Sınırda bir yer olma olasılığı yüksek.

Taraflar arasında en önemli ayrılık noktası görev alanı idi. ABD tarafı aşağıdaki haritada gösterilen dar alanı önerdi. Türk tarafı bunu kabul etmedi. Ancak politik amaçları işaret eden bir anlaşma yine de kabul edildi. Bunun Türkiye tarafından anlamı, sorunun sahada çözüleceği fikri idi. Çünkü Türkiye, “Amaç yönüyle anlaşalım, devamında gereken yapılır,” şeklindeki görüşle hareket etmeye karar verdi. Metinde operasyonun alanı belirlenmedi ve geri kısmı kabul edildi.

Bu noktada olabilecekleri göz önünde bulundurarak bazı huşuları değerlendirelim:

Şimdi bu mutabakatla beraber düşünülürse Türkiye ne yapmış oldu? Buna değinelim:

Türkiye Suriye’ye komşudur. Kısa, orta ve uzun vadede olası gelişmeleri değerlendirerek plan yapmak durumundadır. Bu çok karmaşık olaya vizyonla yaklaşmak, ama her aşamada dinamik hareket eden olmak durumundadır. Halen bu dinamizmin gösterildiği değerlendirilmektedir. Yine de Suriye’de gerçekleşeceklerin bir güç mücadelesi içinde kendi karar noktasını bulacağı akıldan çıkarılmamaktadır.

Not: Kullanılan ana görüntü NTV’nindir. Metin içindeki ise The Washington Post’tan alınmıştır. Paylaşım için kendilerine teşekkürü borç bilirim.

Exit mobile version