Site icon Politik Merkez

İstihbarattaki Düzenlemeler

istihbarattaki-duzenlemeler

İstihbarattaki Düzenlemeler

Okuyucu

Son KHK’lar ile istihbaratta belli düzenlemelere gidildi. En başlıca konular şunlar; Başbakanlığa bağlı olan MİT Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı, TSK içinde MİT istihbarata karşı koyma kapsamındaki faaliyetlerini yürütebilecek ve Cumhurbaşkanlığı seviyesinde bir koordinasyon merkezi kurulması söz konusudur.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçtikten sonra bu tür idari düzenlemelerin yapılması gerektiğini hemen herkes beklemekteydi. MİT’in Başbakanlıktan Cumhurbaşkanlığı’na bağlanması bu kapsamdadır. TSK içinde personele yönelik istihbarat yapılması konusu 15 Temmuz hain darbe girişimine bağlı olarak gerekli görüldü. Son konu olarak işaret edebileceğim istihbaratın koordinasyonu konusu ise daha teknik bir konudur. Şimdi bu hususlara yönelik olarak bazı noktalara değinmek isterim.

MİT konusunda temel eleştiri, “Bu hain darbe girişimi MİT varken olmadı mı?” Cumhurbaşkanı kendi ağzından “Zaaf var,” demedi mi?

Önceki dönemlerde FETÖ’cülerin de paralel anlayışa dayalı etkisi ile ülkede bazı düzenlemeler gerçekleştirilmişti. Bu düzenlemeler bu iktidar döneminde olmuştu. Hatırlayalım:

Genelkurmay ve diğer kurumlar nasıl bu Devletin ve Milletin asli ve zaruri unsurları ise MİT de öyledir. MİT kurumsal yapısı ile var olmalıdır ve çok da güçlü olmalıdır, tıpkı diğer kurumların olması gibi. MİT giderek dominant karakterli olmalıdır. Bunu en fazla isteyen ben olurum, hatta bazı noktaları daha önceleri yazdım da. Bunda en küçük bile bir şüphe olmamalıdır.

Bu yapılar Amerika’da şöyle İngiltere’de böyle çok örnek verilebilir. Bunları isteyenler araştırabilirler. Model arayan örnek çoktur. Örneğin ben 11 Eylül sonrası Amerika’da kurulan Homeland Security hakkında çok yazıp çizdim.

Bugüne gelelim. Son KHK ile İstihbaratta belirtilen düzenlemeler yapıldı. Olan bu ise ne önerilebilir, yapıcı olarak ben şunu söyleyebilirim:

KHK’lar nispeten kolay düzenlemelerdir ve kanayan yaraya merhem olsun diye yapılır. Ama Türk siyasetinde görülmüştür ki, KHK’larla bile gelse hukuki düzen zor değiştirilir, böyle görülür. Ben bu “güvenlik” gibi hassas olan konuda diyorum ki, düzenlemeler yapıldı, şimdi alt ve yan çalışmalara doğru gidilecek, o halde zamana yayıp belirttiğim çerçevede yeni Devlet Projeleri için ilk adımlar atılmalıdır. Aksi halde, bugün değilse bile gelecekte, MİT birilerinin yine eline geçer, dünyadaki eşiti örgütlerin çok gerisinde kalır ve başka amaçlara hizmet edebilir. Zor olan budur ama gereklidir.

Exit mobile version