Site icon Politik Merkez

Mars’a mı Gidiyoruz?

marsa-mi-gidiyoruz

Mars'a mı Gidiyoruz?

Okuyucu

Amerika neler yapıyor dersiniz? 2013 yılında NASA’nın önemli organları özelleştirildi. Uzay programlarını özel şirketler yapabilecek imkana kavuştu. Boeing ve Space-X gibi şirketler sürekli en ucuza uzaya gidip-gelecek roket sistemlerini geliştirmeye çalışıyor. Örneğin Space-X Dragon roketinin deniz denemesini bu tarih itibarı ile sekizden fazla tekrarladı. Bir de uydu atma programları var. Bu roketin dizaynı maden taşıma amaçlı gibi görülüyor. Bunun dışında Obama birkaç ay önce başka gezegenlerde maden çıkaran girişimciye haklarını veren bir kanunu imzaladı. Bu da yetmiyormuş gibi vizyona aynı anda Mars ile ilgili konular sürüldü: NASA’nın işin içinde olduğu Mars filmi vizyona girdi ve bundan birkaç hafta önce Mars’ta su olduğuna dair resmi açıklamalar yapıldı.

Amerika Mars’ta insanın yaşamasına elverişli bir ortamın olmadığını biliyor olmalı. O halde Mars deyip başka bir programı mı yürütüyor? Yoksa bunca çaba yeni bir oyalamaca mı? Oyalama olma ihtimali düşük görülüyor, çünkü özel sektör boşa niye para bağlasın ki?

Ancak Mars demirden koca bir gezegen!

Gerçekte olan ne? Bugüne kadar uzaya ucuz roket atma tekeli neredeyse Rusya’nın elinde idi. Halen Baykonur Uzay Üssü’nden klasik tip taşıyıcı roketler atılmaktadır. Ancak özelleşen uzay programları sonuç verir ise yakın gelecekte Rusya dahi uzaya gitme ihalelerini bu şirketlere vermek durumunda kalacaklar.

Uzay Amerika’nın tekeline mi geçiyor dersiniz? Yoksa suyun olması bir yana, robotlar tarafından getirilip-götürülecek Mars demir cevherine mi muhtaç olacağız?

Vaktiyle Ümit Burnu’nu dönen denizcilerin neler değiştirdiğine şahit olmuş idik. Bu programlarla dünyalılar için yeni bir ekonomik alan mı açılıyor dersiniz? Borsalar Mars roketinin gelip-gitmesine mi endekslenecek?

Exit mobile version