Site icon Politik Merkez

Avrupa’nın Mültecileri

avrupanin-multecileri

Avrupa’nın Mültecileri

Okuyucu

Suriyeli mülteci akınının Avrupa’ya yürümesine başka bir pencereden bakalım. Deniz yoluyla olduğu gibi kara yoluyla, açık bir şekilde, kapıya dayanırcasına gelen mültecilere Avrupa ülkeleri az da olsa kabul etti. Çok tereddüt ettiler, ama bu bir yol açtı. Tereddütleri Suriyeli mültecilerden kaynaklanmadı, esasında daha büyük bir tehlikeye yol açar mı diye düşündüler. Haksız da değiller!

Şimdiden söylenebilir: Suriyeli yürüyüşü bundan sonra görülebilecek başka mülteci hareketlerine de örnektir. Kendi inisiyatifiyle kapıya dayanan mülteciler eğer bu tür bir yolu düzlerlerse gelecekte Avrupa’ya sömürge halkları da aynı yolu kullanarak akın edecektir. Böylelikle Avrupa’nın korktuğu konulardan biri gerçekleşmiş olacaktır.

Yaşlanan Avrupa insan yapısı yakın geleceğin sosyo-ekonomik sorunları açısından önemli bir gündem maddesi idi. Gelişen bu fiili durum karşısında kabul edilen mülteciler Avrupa demografisinde ikinci önemli sorunu ateşlemiş oldu. Şimdi Avrupa daha ciddi düşünmek durumundadır.

Deneyimli Avrupa bu sorunu nasıl çözecek? Acaba mültecileri AB otoritesinde değişik ülkelere paylaştıracak mı? Örneğin Doğu Avrupa ve Balkanlar’daki topraklarda yeni yerleşimler mi kurulacak? Zaman gösterecek, izleyelim.

Exit mobile version