Site icon Politik Merkez

ABD Seçim Sonuçları ve Türk-ABD İlişkileri

abd-secim-sonuclari-ve-turk-abd-iliskileri

ABD Seçim Sonuçları ve Türk-ABD İlişkileri

Okuyucu

Dün (6 Kasım 2018) ABD ara seçimlerini gerçekleştirdi. Seçimlerin Amerikan sistemi içinde pek çok tartışılacak tarafı vardır, olacaktır da. Biz burada Türk-Amerikan ilişkilerinde masada duran dosyalar bazında neler olabilceği konusunu inceleyelim.

Önce çok kısa seçim sonuçlarını yorumlayalım. Ara seçimde katılım yüksek oldu. Amerikan iç politikası geleneğine bağlı olarak ara seçimlerde belli dengelerin ortaya çıkması söz konusuydu, bu kez de aynısı oldu. Donald Trump’ın azledilmesi söz konusu olur mu sorusu vardı. Böyle olmayacağı ortaya çıktı. Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar öne geçti, Senato’da Cumhuriyetçiler önde. Buna bakıp Trump için bundan sonraki iki yıl için “Topal Ördek” yakıştırması olacak gibi görülse de bu genel olarak iç politikadaki konulara karşılık gelen bazı uygulamalar için gerçekleşebilir. Bizi ilgilendirecek türden dış politikada değişiklik olmayacaktır.

O halde bizi ilgilendiren kısma bakalım. Dış politikada değişiklik olur mu? Olmaz! Şu an belirlenmiş seyirde işler devam eder. Örneğin son günlerde ABD-Türkiye ilişkilerinde bir yumuşama havası vardı, bu eğilim sürer. Ama daha çok şekillenecek hususlar bundan sonra da devam edecek ikili görüşmeler ve diğer gelişmeler paralelinde olacaktır. Neler var? Kasım ayında (11-12 Kasım) Fransa’da dünya liderlerinin görüşmeleri söz konusu olacak, Aralık ayında G-20 toplantısı Arjantin’de yapılacak, burada liderle görüşecek, genel manada ilgili bakanlar sürekli işbirliği halindeler, telefon görüşmeleri sürekli yapılıyor, vs.

Bu noktada ABD-Türkiye arasındaki tartışılan dosyaları gözden geçirmek isterim.

Benim sıralandırabileceğim konular ve beklentilerim bunlardır. ABD seçimleri bu konularda fiilen devam eden önemli süreçlere etki eden bir husus değildir, Trump değil başkası olsa da bu dosyaların işlemleri bu bağlamda ülke politikasıyla ilgili görülecek bir husustur.

Exit mobile version