Site icon Politik Merkez

Ankara’da Suriye Pazarlığı

ankarada-suriye-pazarligi

Ankara’da Suriye Pazarlığı

Okuyucu

Bugün Ankara’ya gelecek ABD heyeti (Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, DEAŞ ve Suriye sorumlusu Büyükelçi James Jeffrey, Ulusal Güvenlik Baş Danışmanı John Bolton) yarın muhatapları ile görüşmeler yapacaklar. Suriye’den çıkmayı açıklayan ABD’nin bu işi nasıl yapacağı üzerine karşılıklı görüşmeler olacak. Eğer anlaşma sağlanır ise bundan sonraki süreç bu anlaşma sağlanan plan çerçevesinde ilerleyecek. Yarınki toplantılarda masada neler olacak, başka neler söylenebilir?

ABD heyeti Türkiye’den ne istiyor, planı ne?

Suriye’de diğer unsurların durumu nedir?

ABD ile süren önemli sorunlar neler?

Son gelişmeler neler?

Bilindiği gibi heyet Ankara’ya İsrail’i ziyaret ettikten sonra geliyor. İsrail ile esasen Suriye konusunu ve Türkiye’ye sunacakları planı görüştüler. İlave olarak Trump’ın “Yüzyılın Planı” diye ifade ettiği, “Ortadoğu’nun kaderini değiştirecek,” şeklinde spekülasyonları yapılan planın, İsrail’deki seçimlerden sonra açıklanması konusunu da görüştüler. Bu demek oluyor ki İsrail-ABD görüşmesinde Suriye, Golan, İran, Hizbullah, Filistin gibi pek çok konu ele alındı.

Yarın Ankara’daki görüşmeler büyük bir pazarlıkla sürecek. Sonra Türkiye-Rusya görüşmeleri olacak. Çünkü özellikle Suriye üzerine Türkiye ve Rusya, Stratejik Ortaklık Anlaşması imzalamışlardı. Birlikte hareket etmeyi tercih edeceklerdir. Sonuçları birlikte göreceğiz.

Exit mobile version