Site icon Politik Merkez

Suriye, Esad ve Türkiye’nin Operasyonu

Okuyucu

Efendim, pek çok ağdalı anlatıcıya, bir ifadeyi kırk satıra yayarak bilimselmiş havası verene rastlarsınız, burada ben size Suriye, Esad, ilgili tüm ülkeler, güç odakları ve teröristleri de kapsar mahiyette, öz bir açıklamada bulunacağım, sonuçta neden Türkiye bir operasyon yapıyor, açıkça ortaya çıkacak. Bu mesele zaten bilinmiyor mu? Neden insanlar bu meseleyi karıştırmakla veya değiştirerek sunmakla uğraşıyorlar dersiniz? Politika ve çıkar!

Esad hakkındaki durumu gözden geçirelim. Ben buna Esad’lı Sorular diyeceğim.

Türkiye neden Tel Rıfat ve Menbiç’i öncelikli hedef bölgesi ilan etti? 

Sonuca gelelim.

İlgili ilgisiz pek çok yerden Türkiye’ye medya ve diplomasi yoluyla saldırılar ve iftiralar olacaktır. Konular karmakarışık hale getirilmeye çalışılacaktır. NATO, NATO’nun genişlemesi, Ukrayna-Rusya Savaşı, Türkiye’deki Rusya ile süren ortak yatırımlar, Doğu Akdeniz’deki enerji meseleleri, Kıbrıs ve Yunanistan sorunları, Avrupa Birliği’nin kritikleri, demokrasi, özgürlük söylemleri… Bunlar konuşulacaktır da sonuçta kimse dönüp Esad’a, bu ülkenin hali ne böyle, ne olacak sizin geleceğiniz, şeklinde sormayacaktır. Ne oldu şu Cenevre’deki Suriye için anayasa yazanların vaziyeti?

Yoksa bugüne kadar söylendiği gibi konu Arap Baharı ve Suriye değil miydi? Kim karıştırıyor bu bölgeyi? Hala karıştırmaya devam etsinler mi? Türkiye seyirci mi kalsın?

Operasyonların devamı gelir mi, bu harekattan sonra Türkiye sınırının güneyindeki başka cepleri de güvenli hale getirir mi, bunlar daha sonra irdeleyeceğimiz konular. Ama şunu ifade edelim artık, Türkiye’nin güneyindeki fiili komşusu ABD bir şeyler yapmak istiyor, kendi planları var, mesela Levant Bölgesine açılan bir Garnizon Devletçiği kurmayı projelendirmiş, bu projeye bütçesinden para harcıyor, bu konuda ABD’yi destekleyen Batılı ve bölge ülkeleri de var, onun için Levant dedim; öyleyse Türkiye seyirci kalamaz, daha sonra baş etmesi gereken daha fazla sorun olabileceğini değerlendirerek, sınırının güneyinde inisiyatifi uzun soluklu da olsa elinde tutmak isteyecektir, bu bir Devlet ve Beka meselesidir, klişeleşmiş ifadeyle Varoluşsaldır!

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Exit mobile version