Site icon Politik Merkez

Sincar Dosyası

Okuyucu

Bugüne dek Sincar hakkında bir dosya açmamıştım. Nedeni, problem belliydi ama henüz elli bir çıkış yolu için konsensüsün oluşmamasıydı. Bundan böyle bir dosya açılabilir. Zira gerekli irade neredeyse oluştu. Bu yazı Irak’ın Sincar bölgesi üzerine bir harekât olma ihtimaliyle ilgilidir.

Öncelikle bir sınır ötesi harekatın olabilmesi için siyasi, diplomatik, hukuki ve askeri yeterliliklerin tamamlanması gerektiğini bilmeliyiz. Konjonktür tarafların siyasetiyle ve doğal nedenlerle harmanlanıp şekillenmektedir. Hukuken bir sorun yok. Asker her daim hazır. Diplomasi sürdürülüyor. Türk siyaseti için irade var. Durum böyle özetlenebilir. Şimdi detaylara bakalım:

Sincar

Irak, Merkezi Hükümet

Geçtiğimiz yıl Irak’ta işsizlik ve yolsuzluk konulu çeşitli gösteriler ve ayaklanmalar olmuştu. Hükümet değişti, ancak bu konularda hassasiyetler devam ediyor. Bağdat’ta hükümet ve İran destekli Şii milis grupları arasında yaşanan çekişmeler sürüyor. Merkezi hükümet bu nedenle sorun yaşıyor. Ayrıca, Merkezi Hükümet’in IKBY ile ana sorunları şunlar: Tartışmalı bölgeler, enerji ve sınır kapılarının geliri ve bütçe payı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY)

IKBY ile PKK terör örgütünün önemli sorunları vardır. Sincar’da ve diğer bölgelerde IKBY’nin PKK terör örgütüyle çatışması neticesinde peşmerge kayıpları olmaktadır. Petrol boru hattına PKK terör örgütünün yaptığı saldırılarla IKBY’nin yaklaşık 100 milyon dolar kaybettiği ifade edilmektedir. Halen 600 kadar IKBY bölgesindeki köyün kontrolü PKK terör örgütünün elindedir.

Bölgesel İstikrarsızlık Unsurları 

Bölgede Etkili Diğer Güçler

Türkiye

Önceki dönemlerde Sincar’da Türk Hava Kuvvetleri (Karacak Dağı çoğunlukta) ve MİT operasyonlar gerçekleştirdi, PKK terör örgütü unsurları hedef alındı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in basın toplantısı (14 Ocak 2021): “Eğer oradaki Irak yönetimi bu Sincar’daki PKK varlığını ortadan kaldıramıyorsa, biz tabii ki onlara yardım etmeye hazırız.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın (22 Ocak 2021) gazetecilerin Sincar Harekâtı konusundaki soru üzerine, “Bir gece ansızın gelebiliriz!” cevabı.

Anlaşmalar

Diplomasi Trafiği

Sonuç

Bu temel bilgileri gelişmelerle destekleyecek ve geliştireceğiz. Artık Sincar dosyası açılmış oldu. Örneğin bir harekat gerçekleşir ise detayları buna göre takip edeceğiz.

Sincar’a Türk Ordusu bir operasyon yapar mı, nasıl olur? Bu soru soruluyor. Ama bu aşamada bizler bu tip açıklamaları yapmasak daha iyi olur kanısındayım.

Diplomasi devrededir. Sincar Anlaşması gereğince Avrupa ve Amerika gibi noktalarla görüşmeler yapılmış değildir.

Sincar’da dengeler bir hayli karmaşık! Bakalım nasıl çözülecek…

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Exit mobile version