Site icon Politik Merkez

Biden’ın MENA Konsolidasyonu

Okuyucu

Bu yazıda referans teşkil edecek mahiyetteki ve ABD-İsrail açısından önemli görülen, ABD ve İsrail arasındaki Kudüs Deklerasyonu, Körfez ve Arap ülkelerini de içine alan zirveyi müteakip açıklanan Cidde Bildirgesi, Ortadoğu’dan Hindistan’a köprü kuran I2U2 zirvesi ve bunlarla ilgili Beyaz Saray’ın resmi açıklaması yer alacaktır.

Metinleri aynı şekiliyle yayımlıyorum:

KUDÜS DEKLERASYONU

ABD-İsrail Stratejik Ortaklığı Ortak Deklarasyonu veya ifade edildiği üzere Kudüs Deklerasyonu’na değinelim. Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail liderleri, Başkan Biden ve Başbakan Lapid, 14 Temmuz 2022’de Kudüs’te bir araya geldiler ve aşağıdaki ABD-İsrail Stratejik Ortaklığı Ortak Deklarasyonu’nu kabul ettiler:

BEYAZ SARAY AÇIKLAMASI

Başkan Biden bugün Cidde’de Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) liderleri – Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri – Mısır Cumhuriyeti, Irak Cumhuriyeti ve Birleşik Arap Emirlikleri ile bir araya geldi. Ürdün (birlikte GCC+3 olarak bilinir). “Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi” olarak adlandırılan bu, bu dokuz ülke arasında türünün ilk zirvesiydi. Baştan sona liderler, müreffeh, barışçıl ve entegre bir Ortadoğu bölgesine ve yeni hastalıklarla yüzleşmek, gıda ve enerji güvenliğini sağlamak ve iklim krizini ortaklıklar yoluyla ele almak gibi küresel sorunları ele almak için birlikte çalışmaya olan bağlılıklarını yeniden teyit ettiler.

Zirvede Başkan Biden, Amerika Birleşik Devletleri’nin Ortadoğu bölgesindeki onlarca yıllık stratejik ortaklıklarına verdiği önemi yineledi, ABD’nin ABD’li ortaklarının güvenlik ve toprak savunmasına olan bağlılığını teyit etti ve bölgenin giderek daha önemli hale gelen rolünü kabul etti. yarım küreler arasında bir ticaret ve teknoloji kavşağı olarak. Ayrıca, Ortadoğu bölgesinin Amerika Birleşik Devletleri ve Amerikan halkının uzun vadeli güvenliği ve refahı için merkeziliğini güçlü bir şekilde teyit etti.

Amerika’nın Ortadoğu Bölgesine Bağlılığı: Başkan Biden, önümüzdeki on yıllarda ABD’nin Ortadoğu’ya katılımını yönlendirmek için beş açıklayıcı ilke – ortaklık, caydırıcılık, diplomasi, entegrasyon ve değerler – ortaya koydu:

  1. Ortaklıklar: Birleşik Devletler, kurallara dayalı uluslararası düzene taraf olan ülkelerle ortaklıkları destekleyecek ve güçlendirecek ve bu ülkelerin kendilerini dış tehditlere karşı koruyabilmelerini sağlayacağız.
  2. Caydırıcılık: Amerika Birleşik Devletleri, yabancı veya bölgesel güçlerin, Hürmüz Boğazı ve Bab al Mendeb de dahil olmak üzere Ortadoğu’nun su yollarında seyir özgürlüğünü tehlikeye atmasına izin vermeyecek ve herhangi bir ülkenin başka bir ülkeye – veya bölgeye – hakim olma çabalarına müsamaha göstermeyecektir (askeri yığınaklar, saldırılar veya tehditler yoluyla).
  3. Diplomasi: Amerika Birleşik Devletleri sadece bölgesel istikrara yönelik tehditleri caydırmayı amaçlamayacak, mümkün olan her yerde diplomasi yoluyla gerilimi azaltmak, gerilimi azaltmak ve çatışmaları sona erdirmek için çalışacağız.
  4. Entegrasyon: Birleşik Devletler, her ülkenin egemenliğine ve bağımsız tercihlerine saygı göstererek, mümkün olan her yerde ABD ortakları arasında siyasi, ekonomik ve güvenlik bağlantıları kuracaktır.
  5. Değerler: Amerika Birleşik Devletleri her zaman insan haklarını ve BM Şartı’nda yer alan değerleri destekleyecektir.

Ayrıca, Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi’nde ABD dışındaki tarafların liderleri şunları kabul etti:

SUUDİ ARABİSTAN TARAFINDAN YAYIMLANAN CİDDE BİLDİRİSİ ORTAK AÇIKLAMASI

“Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi” neden Joe Biden ile yapıldı? Bu zirveye katılan ülkeler; Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Kuveyt, Umman, Bahreyn, Katar ve ABD.

Suudi Arabistan ve ABD’den ortak açıklama:

I2U2

Hindistan, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Amerika Birleşik Devletleri Liderleri Ortak Açıklaması (I2U2).

TEPKİLER VE DİĞER GÖRÜŞLER

FİLİSTİN: ABD Başkanı Joe Biden Ramallah’ta yaptığı konuşmada, “Filistin halkı egemen, yaşayabilir ve bitişik bir devleti hak ediyor” dedi.

İSRAİL: “İsrail nihayet Kızıldeniz’deki adalarla ilgili anlaşmanın ana hatlarını onayladı ve Başkan Biden’ın hafta sonu Suudi Arabistan’a yapacağı ziyaret sırasında açıklanacak Suudi normalleşme önlemlerinin önünü açtı.”

PETROL: Suudi Arabistan, petrol üretim kapasitesini günde 11 milyondan 13 milyon varile çıkarma sözü verdi.

VELİAHT PRENS: Suudi’ler çifte vergilendirmeyi ortadan kaldıran 56 anlaşmaya imza attı. Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman dış politika bakımından kendini kabul ettirdi.

SONUÇ

Joe Biden İsrail, Körfez ve Arap ülkeleri merkezde, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Hindistan yolunda bağlayıcı ve güçlü bir ortaklık kurmuş oldu. Bu ortaklık diğer bütün gelişmelere temel teşkil edecek anlamı taşır. gelişme süreçlerinde, eğer güvenlik meselesi söz konusu olur ise ABD doğruda bu metinlere istinaden bölgedeki operasyonlarına meşruiyet kazandırmış olacaktır. Diğer yönden ekonomik ve teknolojik işbirlikleri de dikkat çekici olmuştur.

Exit mobile version