Site icon Politik Merkez

Kısa Vadeli Önemli Gündem ve Politikalar

kisa-vadeli-onemli-gundem-ve-politikalar

Kısa Vadeli Önemli Gündem ve Politikalar

Okuyucu

Tahran zirvesinden sonra gündem Avrupa’nın dinamoları Almanya ve Fransa ile yapılacak görüşmeler ile Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılacak Suriye konulu oturumlara geldi. Diplomasi çalışıyor, trafikte artış var. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyareti gerçekleşecek. ABD’nin İran’a yaptırımlarının ikinci basamağı ve ara seçimleri var. Bu yazıda Kasım 2018’de kapsanacak biçimde gündemden bazı önemli gelişmelere ve buralardan çıkacak sonuçlara bakalım.

14 Eylül’de Dışişleri Bakanlığı bürokratları ve Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın İstanbul’da yapılması planlanan Almanya, Fransa, Rusya ve Türkiye arasındaki Dörtlü Zirve’nin ön toplantısını gerçekleştirecek. Ardından bu zirve liderlerin katılımıyla gerçekleşecek. Neler konuşulabilir, ana başlıklara değinelim:

Tahran’da gerçekleştirilen Üçlü Zirve’nin devamının (muhtemelen) Moskova’da yapılacağı ilan edilmiş idi. Bu zirvede ve devamında İran, Rusya ve Türkiye şu hususları ele almakta:

İşte bu üçlünün Avrupa’yı da arkasına alarak bundan sonraki aşamalarda daha geniş bir katılımla sürdürüyor olması bakımından İstanbul’da gerçekleştirilecek Dörtlü Zirve önem arz edecek.

Bu diplomasiye bir de BM çerçevesinde başlatılacak süreçlere değinmemiz gerekiyor. Duyurulduğu kadar 25 Eylül’de BM Genel Kurul’unda Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma gerçekleştirecek. Yapılacak bu konuşmasının bazı başlıkları neler olabilir, başlıklarla bakalım:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 28-29 Eylül’de Almanya ziyareti gerçekleşecek. Almanya’da Merkel ve Erdoğan arasındaki baş başa görüşmeler ile bütün sorunlar masaya samimiyetle yatırılacaktır. Zira her iki lider de uzunca süredir birbirini tartmışlar, ne isteyebilecekleri ve karşılaşabilecekleri engelleri aşmada nereye odaklanabilecekleri konusunda belli bir deneyime sahiptir. Masadaki dosyalar neler olabilir?

Ekim ayında bütün taraflar ev ödevi yapmakla vakitlerini geçirecekler. Zira Kasım’da gündem daha da yoğun olacak. Fakat Ağustos sonunda Esad, Rusya ve İran tarafından başlatılan Suriye’deki savaş Ekim’de daha da artacak görünüyor. Bu ay içinde taraflar birbirlerine üstünlük kurabilir mi? Hayır. Olan masum insanların zarar görmesi!

Ben bu gelişmelere bir de Kasım’da başlayacak ABD’nin İran’a ambargosunun ikinci aşaması olan petrol ve gaz konusunu ilave edebilirim. 4 Kasım’da yürürlüğe alınacak ambargo başlıkları neler? İran’dan kimse petrol ve türevlerini alamayacak, İran Merkez Bankası kapsamında hiçbir işlem yapılamayacak, petrolle ilgili dolum, ulaşım sistemleri devre dışında tutulacak. Bu yaptırımlara bakarsak;

Diğer yandan 6 Kasım’da ABD’de Temsilciler Meclisi ve Senato’da yeni yer alacaklar için ara seçim gerçekleşecek. Ne dersiniz Donald Trump “Topal Ördek” olacak mı? Hatta ardında istifaya zorlanacak mı? Eğer Trump giderse neler beklenebilir?

Bütün bunlara bakarak ne sonuç çıkacak dersiniz? Dış politikada “mümkün olanın elde edilmesi” ilkesinden hareketle neler bekliyoruz?

Exit mobile version