Site icon Politik Merkez

Pandemiyle Mücadele ve Türkiye

Okuyucu

Gerek dünya açısından, gerekse Türkiye özelinde her geçen gün pandeminin baskısı artmaktadır. Küresel çapta sosyal, ekonomik, politik, psikolojik, bilimsel ve teknolojik olduğu kadar güvenlik boyutuyla da hissedilen ağırlık söz konusudur. Peki, bugüne dek neler yapıldı, derhal neler yapılmalı ve Türkiye ne gibi bir avantaj elde etme noktasında, gelin birlikte bu hususları ele alalım.

Yeni tip korona virüs, COVID19 pandemisiyle birlikte küresel çapta yaşananları büyük pencerede bakarak özetlersek tablo şöyle çıkıyor: 

Çeşitli merkezlerin pandemi çerçevesinde sürdürdüğü mücadele ise şöyle:

Kim neyi bekliyor?

Türkiye gibi bir ülke, Çin ve Güney Kore ile yakın ilişkiler içindeyken, hukuki düzenlemeleri hızla hazırlama kapasitesine sahipken, pandemide sosyal yaşamın ve kentlerin ileri teknoloji gereçleri ile bireysel bazda kontrol altına alınmasını dikkate alarak, bahse konu ülkelerle işbirliği sürecine girmelidir. Bunu ne şartta yapacak? Testlerin hızla ve çok miktarda yapılması, teşhis, tedavi, takip gibi konuların disiplinle yerine getirmesi halinde. Ama şu bilinmelidir, Güney Kore ve Çin örneğindeki gibi, eğer sosyal hayat ileri teknolojiyle bireysel bazda kontrol altına alınmaz ise sağlık önlemleri ve klasik ve zorlayıcı yöntemlerle sosyal izolasyon yeterli olamamaktadır. Eğer bu yönde önlem almakta geç kalınır ise durumun ekonomide de negatif baskısı ortaya çıkacaktır. Tam tersine düşünelim, ilgili ülkelerle gerekli düzeyde hızla işbirliğine girilirse ve ilgili sistemlerle takip usulleri hizmete sokulursa, bu kez kriz sonrası başka alanlarda da ileri teknolojinin getirisinden yararlanma altyapısı kullanılabilecektir.

Gürsel Tokmakoğlu

Exit mobile version