Site icon Politik Merkez

Vaziyet

vaziyet

Vaziyet

Okuyucu

Dünyada olup biteni inceleyelim, bir özet yapalım, vaziyet ne, ana hatlarıyla bakalım. Pademiden ekonomiye, buradan başat güçlere ve sonra Akdeniz çanağına inelim.

Pandemi sürüyor. Kasım aylarında etkisi artabilir deniyor. Bugünlerde daha çok hem güney hem de kuzey Amerika kıtasında. Aşı ve ilaç çalışmalarının güvenle sonuç vermesine 8-10 ay var.

Ekonomide küresel güç odakları mücadele içinde. Bir belirsizlik var gibi ancak hükümetler düzeyinde üstte olanlar daha açık. Genel itibarıyla ekonomide kuralsızlık hakim. Halen para enjeksiyonu devam ediyor. Teknoloji hızla gelişiyor ve sosyo-ekonomik hayatın içerisinde.

Küresel ısınmanın alametleri pek de iyi değil!

ABD seçimlere hazırlanıyor. İçeride bazı kentlerde protestolar sürüyor. Koronavirüs dinmedi. Başkan Trump bu yöndeki işlere odaklandı. Dışişleri Bakanı Pompeo ise Çin’i firenlemekle meşgul.

Çin her zamanki gibi GO oynuyor! Silahlanıyor. ABD’nin baskılarına karşılık verecek türden refleksler geliştiriyor. Hong Kong ile başlayan merkeze karşı hareketin Uygur ve Tibet ile devam edebileceğini düşünerek hazırlık içerisinde. Güney Çin Denizi ve Tayvan konularına çalışıyor. Ama önce ekonomi diyor.

Rusya askeri tatbikatlar yapıyor. Demokrasilere müdahale ediyor. Siber alandakilerle ve gayriresmi silahlı güçleriyle sahayı provoke ediyor. Putin durumu netleşti, Rusya merkez (heartland) ülke avantajıyla jeopolitik oyunlarında hamlelerini artırıyor. Suriye ve Libya derken bir de baktık ki Ermenistan da Rusya’nın manipülasyonuyla karşı karşıya.

İngiltere’de sarayda sorun var. Belki magazin kısmı gösteriliyor. Gerçekte olan İngiltere’nin dünya siyasetinde yönünü netleştirme sancısı çekmesi.

Fransa ve Yunanistan el ele. Akdeniz’de ön almak peşinde. GKRY’yi ve Libya’yı konu ederek nüfuz peşinde.

İsrail Suriye ve Lübnan ile İran Hizbullahına odaklanmış durumda. Bu şartlarda somut ve kendine yakın sorunları halletmeye odaklanmış durumda.

Almanya bir bakıyor ABD-Çin savaşı, Rusya’nın baskısı, İngiltere’nin belirsizliği, Fransa’nın bozguncu tavrı, AB’nin ekonomik ve politik sıkıntıları, uğraşıyor… Almanya bölgede hamle yapanları görüyor ve ABD’nin rolüne soyunmuş halde, ülkelere tansiyonu artırmayın diyor.

İtalya ve İspanya AB’nin ve Fransa’nın sorunlarını ve Almanya’nın işlevini görüyor. Kendi ekonomik ve politik açılımının peşinde.

Türkiye Libya’da bir sonraki hamleye hazırlanıyor. Azerbaycan ile Ermenistan’a göz dağı vermek için tatbikat yapıyor. Suriye ve Irak’da pozisyonunu koruyor. Akdeniz ve Karadeniz’de sondaj ve sismik araştırma yapıyor. Diplomasi, askeri ve politik güç unsurlarıyla sahada ve masada. Derken kültürel baskı gücünü de ortaya koyuyor. Hedefte Fransa, Yunanistan, GKRY, Rusya ve Mısır ile Körfez Ülkeleri var. Türkiye denizde İsrail, Mısır ve Lübnan ile anlaşmak istiyor. Fransa, Yunanistan ve GKRY bunu önlemenin peşinde.

İşte buradayız. Hamle zamanı… Korkarak olmaz! Cesaret ise o bizde var.

Exit mobile version