vaziyet
Vaziyet

Vaziyet

28 Temmuz 2020
Okuyucu

Dünyada olup biteni inceleyelim, bir özet yapalım, vaziyet ne, ana hatlarıyla bakalım. Pademiden ekonomiye, buradan başat güçlere ve sonra Akdeniz çanağına inelim.

Pandemi sürüyor. Kasım aylarında etkisi artabilir deniyor. Bugünlerde daha çok hem güney hem de kuzey Amerika kıtasında. Aşı ve ilaç çalışmalarının güvenle sonuç vermesine 8-10 ay var.

Ekonomide küresel güç odakları mücadele içinde. Bir belirsizlik var gibi ancak hükümetler düzeyinde üstte olanlar daha açık. Genel itibarıyla ekonomide kuralsızlık hakim. Halen para enjeksiyonu devam ediyor. Teknoloji hızla gelişiyor ve sosyo-ekonomik hayatın içerisinde.

Küresel ısınmanın alametleri pek de iyi değil!

ABD seçimlere hazırlanıyor. İçeride bazı kentlerde protestolar sürüyor. Koronavirüs dinmedi. Başkan Trump bu yöndeki işlere odaklandı. Dışişleri Bakanı Pompeo ise Çin’i firenlemekle meşgul.

Çin her zamanki gibi GO oynuyor! Silahlanıyor. ABD’nin baskılarına karşılık verecek türden refleksler geliştiriyor. Hong Kong ile başlayan merkeze karşı hareketin Uygur ve Tibet ile devam edebileceğini düşünerek hazırlık içerisinde. Güney Çin Denizi ve Tayvan konularına çalışıyor. Ama önce ekonomi diyor.

Rusya askeri tatbikatlar yapıyor. Demokrasilere müdahale ediyor. Siber alandakilerle ve gayriresmi silahlı güçleriyle sahayı provoke ediyor. Putin durumu netleşti, Rusya merkez (heartland) ülke avantajıyla jeopolitik oyunlarında hamlelerini artırıyor. Suriye ve Libya derken bir de baktık ki Ermenistan da Rusya’nın manipülasyonuyla karşı karşıya.

İngiltere’de sarayda sorun var. Belki magazin kısmı gösteriliyor. Gerçekte olan İngiltere’nin dünya siyasetinde yönünü netleştirme sancısı çekmesi.

Fransa ve Yunanistan el ele. Akdeniz’de ön almak peşinde. GKRY’yi ve Libya’yı konu ederek nüfuz peşinde.

İsrail Suriye ve Lübnan ile İran Hizbullahına odaklanmış durumda. Bu şartlarda somut ve kendine yakın sorunları halletmeye odaklanmış durumda.

Almanya bir bakıyor ABD-Çin savaşı, Rusya’nın baskısı, İngiltere’nin belirsizliği, Fransa’nın bozguncu tavrı, AB’nin ekonomik ve politik sıkıntıları, uğraşıyor… Almanya bölgede hamle yapanları görüyor ve ABD’nin rolüne soyunmuş halde, ülkelere tansiyonu artırmayın diyor.

İtalya ve İspanya AB’nin ve Fransa’nın sorunlarını ve Almanya’nın işlevini görüyor. Kendi ekonomik ve politik açılımının peşinde.

Türkiye Libya’da bir sonraki hamleye hazırlanıyor. Azerbaycan ile Ermenistan’a göz dağı vermek için tatbikat yapıyor. Suriye ve Irak’da pozisyonunu koruyor. Akdeniz ve Karadeniz’de sondaj ve sismik araştırma yapıyor. Diplomasi, askeri ve politik güç unsurlarıyla sahada ve masada. Derken kültürel baskı gücünü de ortaya koyuyor. Hedefte Fransa, Yunanistan, GKRY, Rusya ve Mısır ile Körfez Ülkeleri var. Türkiye denizde İsrail, Mısır ve Lübnan ile anlaşmak istiyor. Fransa, Yunanistan ve GKRY bunu önlemenin peşinde.

İşte buradayız. Hamle zamanı… Korkarak olmaz! Cesaret ise o bizde var.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Akdeniz Jeopolitiği ve Gri Bölge

baris-pinarlarina-devam-mi
DİĞER YAZI

Terörist ile ABD Petrol Şirketi Anlaştı

Politika 'ın son yazıları

29 views

Politikada Gri Kavramlar

Size politika amaçlı yapılan propaganda konusu içinde yer alan kavramsal bir temayı sunuyorum, grilik. Gri kavramların dış ve iç politika yansımalarına bakacağım. Özellikle ABD dış politikasında kendi çıkarına yaklaşımlar sergilemesi neticesinde görülen gri kavramlar konusunu işleyeceğim. Buna örnek olarak Filistin-İsrail, terörle mücadele, sözde soykırım tasarısı gibi konular da yer alacak.
107 views

Yerelde Yapısalcılık

Bir olaya bakış yöntemimde felsefe ve tarih olmaz ise ben bunu oldukça eksik görürüm. Hemen herkesin siyaset, seçim, belediye, vs. konuştuğu noktada ben, bu işte temel felsefe ve asıl stratejik açıklama nerede diye arıyorum. Dolayısıyla felsefi yaklaşım ve stratejik bakış tarzı siyaset üstüdür. Benim açıklamalarım bu noktada değerlidir; mevcut yapılanlar gibi değil, başka türlü tartışmaları kapsamaktadır. Açıkça yazayım: Kim kazanacak, iktidar veya muhalefet ne yapacak, türü ifadelerle değil; imar neye göre olmalı, altyapı ve üstyapı nasıl planlanmalı, ülke ekonomisine uyumluluk ne şekilde sağlanmalı, kanunlar ne içerikte olmalı, gibi piramidin üstündeki meseleler önemlidir.
157 views

Emperyalizm

Bugünün anlayışı, küresel imkanlar içinde sahip olunan alanları artırmak ve güçlenmek, değer üretimi rekabetinde gerilerde kalmamak fikri üzerinedir. Ruslar gibi sürekli “kahrolsun emperyalizm” diyeceğinize, “ben hangi değeri üretebiliyorum, hangi büyük pazarda kaça satıyorum,” diye bakın isterim. Bugün ülkeler bazında ABD, İngiltere, Çin, Japonya, Güney Kore, birlik bazında Avrupa Birliği, küresel şirketler bazında sürekli sayısı artan ve yenilik üretenler, esasen bunlar değerleri zorluyorlar ve muhatap alınıyorlar. Daha fazla muhatap alınabilmek için yapılması gerekenler belli! Olan şu: Muhatap alınanların ve değer üreticilerinin daha fazla yayılması fikri!..
165 views

Doku Bozumu

Bu makale Ortadoğu'da kangren olan meseleleri stratejik düzlemde incelemektedir. Mevcut dokuyu bozan yapay düşünceler ile gerçekte olanlar arasındaki farkı bütün çıplaklığıyla dile getirmektedir. Halen bölgede savaş, çatışma, suç, terör, işgal, soykırım, gibi pek çok olumsuzluk yaşanmaktadır. Uluslararası sistem bu olup bitene çare bulamamaktadır. Suriye, Irak, Lübnan, Yemen, Libya, gibi ülkelerin halkları harap ve bitap düşmüş durumdadırlar.
227 views

Devlet-dışı Aktörler

Burada gayet karmaşık, iç içe geçen ve masum insanların istismarına dönük olayları ihtiva eden, bütün gayrimeşru faaliyetleri, politikaları, planları ve operasyonları, terörizmden tutunuz, vekalet savaşlarına, buradan iç savaşlara, gri bölge operasyonlarına, meşru görünse de esasen çıkara hizmet edenlere, meşru siyaset yapmak ve bunu geliştirmek varken, siyaset alanını anti-demokratik yöntemlerle daraltanlara kadar, birçok durumu kısaca da olsa açıklama imkânımız oldu. Meşruluk ile gayrimeşruluk arasındaki perdeyi görmek veya belirlemek çok çok önemlidir. Ben de sizler de hep birlikte bu dünyada birer aktörüz, tıpkı devletler, hükümetler, liderler, şirketler, gibi. Politika, insana has bir yetenek, işlev ve özelliktir. Meşruiyet dahilinde kalabilmek çok önemlidir. İnsanlar, istikrar, barış ve esenlik içinde yaşamayı, gelişmeyi, evlatlarını refah ve güven içinde yetiştirmeyi istemektedir.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme