Site icon Politik Merkez

Harekattan Notlar (8 Mart)

Okuyucu

Ülkemizde, Ukrayna-Rusya Savaşı gelişmelerini en net ve doyurucu, hatta ileri dönük değerlendirmelere yer verdiğinden dolayı en erken biçimde, sizler Politik Merkez’den takip etmeye devam ediyorsunuz. Bakış açımız duruma analitik yaklaşarak değişik yaklaşımlar üretmekle ilgilidir. Bu anlayışla, 24 Şubat’tan bugüne olanları irdeliyoruz; 10’ar günlük periyodik değerlendirmelerimiz Ukrayna-Rusya Savaşının Durum Değerlendirmesi olarak, önemli ara zamanlarda ise derhal, örneğin Harekattan Notlar (5 Mart) yazımızda inceleme imkânı bulduk. 5-8 Mart arasında yaşananları üst üste koyarak ilerlemeye devam edeceğiz.

5 Mart itibariyle operasyonel değerlendirmem şöyleydi: Rus ordusu; 

Aradaki üç gün içinde görüldü ki, durum beklediğimiz gibi gelişti. Üstelik ateşkese ve barışa yönelik çabalar da artmaya başladı. Bugün, 8 Mart itibariyle ifade edebileceklerimiz oldu. Önce bu konuları ele alalım.

Askeri Durum (5-8 Mart):

Operasyonel açıdan bunları söyleyebiliriz. Ayrıca Üçüncü Görüşme’nin sonunda Ukrayna heyeti Rusya’nın sunduğu belgeleri alarak Kiev’e döndü. Belarus’ta Dördüncü Görüşme olacak şeklinde açıklama yapıldı.

Dışişleri Bakanları seviyesinde bir görüşme olacak. Bu önemli bir konu. Lavrov ve Kuleba Perşembe günü Antalya’da buluşacaklar. Bu seviyede çok önemli bir görüşme olacaktır.

Değerlendirme (8 Mart):

Sonuç:

Bir genel değerlendirme yapalım ve aslında beyin fırtınası için bir konu koyalım ortaya. Şimdi ortaya bir soru çıkmaktadır: Eğer Ukrayna, Kırım’ı tanır, anayasasını değiştirir ve Rusya ile anlaşır ise bu durumda ABD ne yapar? 

ABD ve Ortakları sadece silah veriyor. Bugün AB, Ukrayna Gürcistan ve Moldova’ya üyelik için bir fasıl açma kararı aldı, ne zaman bitecek bilinmez ama neden bugün oldu bu süreç? Zelensky ve halkı için savaşın başındaki ABD ve Ortaklarına güven hakkındaki düşünceler acaba geçerli mi?

Bu şartlarda Zelensky’nin iki yolu olabilir: 1) Rusya ile anlaşıp Kiev’de kalmak, 2) ABD’ye ve Ortaklarına güvenip, savaşmak. Çok zor karar!

Eğer savaş ABD ve Rusya arasında oluyor, küresel gerilime bakalım, dersek, tablo nasıl gerçekleşti? Ukraynave Rusya bu savaşı kaybetse de bir sonuç netleşti: 1) ABD ve Ortakları dediğimiz bir ülkeler birliği var, 2) Rusya bugün ilan etti, daha net, artık onun da dostları ve düşmanları var. 

Bu bölünme size neyi açıklıyor? Henüz dünyada bir kutuplaşma yok diyenler olabilir, ama sanki o yoldayız.

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Exit mobile version