Site icon Politik Merkez

Analiz: Doğu Akdeniz

Okuyucu

Doğu Akdeniz ısındı ve daha işin başındayız. ABD başkanlık seçimleri yaklaştı. Bu konuyu önemli ölçüde etkileyecek bir konu başlığı. Taraflar ve bunların Doğu Akdeniz’e etkileri belli ölçülerde farklılık gösterebilir. Neler bekleniyor, analitik bakışla konuyu inceleyelim.

Bir önermede bulunalım. Henüz münhasır ekonomik bölgelerin işaretlenmediği ve küresel denklemler içinde yer alan sıcak denizlerde, belki de Türkiye, Almanya ve Rusya bir iddiada bulunmasa idi, gerilimsiz biçimde her iş rayına oturabilecekti. 

Ben bu yazıda çok ana hatlarıyla bir analiz yaparak “Eğer şartlar bunlar ise neler olabilir?” sorusunun cevabını aramak istiyorum. Önce başlıklar halinde aktörleri ve etkinliklerini gözden geçirelim.

Güç dağılımı:

Doğu Akdeniz: 

ABD:

İngiltere:

Almanya: 

Fransa:

İsrail:

Türkiye:

Doğu Akdeniz’e kıyıdaş olmayan ülkelerin askeri varlığı ve silahlanma durumu:

Doğu Akdeniz’de neler beklenmeli?

Sonuç:

Türkiye bütün dengeleri hesap ederek ve diyalogla sürece katkı sağlayan taraf olmaya devam edecektir. Ama hakkını da vermeme kararlılığı gösterecektir. Doğu Akdeniz’de pozitif değer ürettikçe birbirini besleyen her alan katlanarak durum üstünlüğü üretecektir. İşbirliği açıları ve derinlikleri buna göre belirginleşecektir. 

Gürsel Tokmakoğlu

Exit mobile version