Site icon Politik Merkez

IŞİD Petrolünü Kimler Alıyor?

isid-petrolunu-kimler-aliyor

IŞİD Petrolünü Kimler Alıyor?

Okuyucu

IŞİD (ISIS) petrolü konusu çok ciddidir. Bu petrol pek de değerli ve miktarı fazla değil ama politik bir tartışma açtı. Buradaki amaç konuya yeterince dikkat çekmektir. Çünkü network çok dolu ve içimizde dolaşan kesimleri olabilir mi, diye incelemekte yarar var. Aslında Suriye rejimi ana alıcı, Rusya da bunu iyi biliyor.

Irak üzerinden dünya pazarına satılan petrol tankerler vasıtasıyla denizden taşınıyor. Tankerlere kadar ise bir karayolu taşıma işi var. Boşaltma ve yükleme işleri nerede yapılıyor? Daha çok petrol nafta halinde ve tankerle içinde veya boşalttıktan sonra kullanılacak şekle getiriliyor, yani bir proses işi var, karıştırılan kimyasallar da bir yerlerden temin ediliyor. Karayolu ile tankerlere, buradan da denizyoluyla uzaklara taşınan petrol trafiğini Batı neden durdurmuyor? Para trafiği var. Amerika dünyada bankadan geçen bir doları takip edebiliyor. Bu kadar paralar elden mi veriliyor? Elden oluyorsa, bu konuda  gümrükler ne yapıyor?

IŞİD petrolünü kimler pazarlıyor? Soruya başka sorularla cevap arayalım:

Durum ne? Önce soruları kendimize soralım ki yanlış anlaşılmasın. Petrolü dünya pazarlarına pazarlayanlar Kuzey Iraklı Kürt iş adamları mıdır? Bunların bir kısmı Türkiye’ye de girip çıkabilen insanlar mıdır? Değişik işlerle ilgili Türkiye’de dostları ve partnerleri var mıdır? Bir başka konu; Kuzey Suriye’deki Kürt bölgesinden bu ticaretin içindeki Kürtler kimler, siyasi uzantıları nedir? PKK da bu işin içinde mi? Bu konuda Kürtler neden sessizler? Amerika bunları neden durdurmuyor?

Peki, bu petrolü kimler alıyor?

Asıl alıcı Suriye yönetimidir, büyük oranda petrolü kendisi kullanıyor. Bu bilgiyi WSJ’de doğruluyor. Eğer bilgi bir saptırmaysa bu haberi WSJ ne amaçla yapıyor? Suriye yönetimi IŞİD’den petrol almak zorunda ise başka konularda da anlaşmaları var mı? Rusya bu ilişkiyi neden kabul ediyor?

Başka alıcılar da var mı? Alıcı ülkeler çoğunlukla rejimleri tartışmalı Afrika ülkeleri, bunlardan bazıları eski sömürge ülkeleri. Durum bu mu? Birkaç Balkan ülkesi bu petrolle ilgilendi mi? Avrupa eski sömürgelerini ve Adriyatik’e açılan denizyolunu kontrol edemiyor mu?

Ya İsrail?.. Orta Doğu’da tabiri yerindeyse kan gövdeyi götürüyor, coğrafi olarak Mısır yolunu tutan ve Doğu Akdeniz’e kıyısı olan İsrail neden bu kadar sessiz? İsrail’in bu konuda bilgisi yok mudur? Varsa, “Bu aldı, şuna sattı,” diyebilir.

Güney Kıbrıslı işadamları bu işin neresindeler? İran’ın bu konuda hiç adı geçmiyor. Öyle mi? Tartus limanı kimin kontrolünde?

Örneğin Türkiye’de ve Fransa’da IŞİD terör eylemi yaptı, Mısır’da Rus uçağını düşürdü, başka ülkeler alarmdalar; hatta Rusya zımnen de olsa desteklediği Esad rejimine rağmen Suriye’de IŞİD’i vuruyorum diyor, bu arada Türk sınırına kadar geliyor ve bir uçak kaybediyor; durum çok çetrefil bir haldeyken, neredeyse ülkeler karşı karşıya geliyor ve eğer ticareti çok önemli ise dünya neden bu petrol ticareti konusunu engelleyemiyor? Amerika oradayken dönen dolaplardan habersiz olabilir mi?

Son dönemde öne çıkan bu konu, asıl tartışılması gerekirken konu olduğu halde pek gündeme getirilmiyor. Bu ticaretten kazananlar tam olarak IŞİD mi, başkaları mı? Ortakları aramızda dolaşıyorlar mı? Neden dünya kamuoyu bu konuda bir yanılgı içinde tutuluyor? Rusya neden yanlış bilgilerle akıl karıştırıyor? Cilvegözü sınır kapısının İHA ile çekilmiş görüntüleriyle diplomasiyi yönlendirebileceğine mi inanıyor?

Exit mobile version