isid-petrolunu-kimler-aliyor
IŞİD Petrolünü Kimler Alıyor?

IŞİD Petrolünü Kimler Alıyor?

26 Kasım 2015
Okuyucu

IŞİD (ISIS) petrolü konusu çok ciddidir. Bu petrol pek de değerli ve miktarı fazla değil ama politik bir tartışma açtı. Buradaki amaç konuya yeterince dikkat çekmektir. Çünkü network çok dolu ve içimizde dolaşan kesimleri olabilir mi, diye incelemekte yarar var. Aslında Suriye rejimi ana alıcı, Rusya da bunu iyi biliyor.

Irak üzerinden dünya pazarına satılan petrol tankerler vasıtasıyla denizden taşınıyor. Tankerlere kadar ise bir karayolu taşıma işi var. Boşaltma ve yükleme işleri nerede yapılıyor? Daha çok petrol nafta halinde ve tankerle içinde veya boşalttıktan sonra kullanılacak şekle getiriliyor, yani bir proses işi var, karıştırılan kimyasallar da bir yerlerden temin ediliyor. Karayolu ile tankerlere, buradan da denizyoluyla uzaklara taşınan petrol trafiğini Batı neden durdurmuyor? Para trafiği var. Amerika dünyada bankadan geçen bir doları takip edebiliyor. Bu kadar paralar elden mi veriliyor? Elden oluyorsa, bu konuda  gümrükler ne yapıyor?

IŞİD petrolünü kimler pazarlıyor? Soruya başka sorularla cevap arayalım:

Durum ne? Önce soruları kendimize soralım ki yanlış anlaşılmasın. Petrolü dünya pazarlarına pazarlayanlar Kuzey Iraklı Kürt iş adamları mıdır? Bunların bir kısmı Türkiye’ye de girip çıkabilen insanlar mıdır? Değişik işlerle ilgili Türkiye’de dostları ve partnerleri var mıdır? Bir başka konu; Kuzey Suriye’deki Kürt bölgesinden bu ticaretin içindeki Kürtler kimler, siyasi uzantıları nedir? PKK da bu işin içinde mi? Bu konuda Kürtler neden sessizler? Amerika bunları neden durdurmuyor?

Peki, bu petrolü kimler alıyor?

Asıl alıcı Suriye yönetimidir, büyük oranda petrolü kendisi kullanıyor. Bu bilgiyi WSJ’de doğruluyor. Eğer bilgi bir saptırmaysa bu haberi WSJ ne amaçla yapıyor? Suriye yönetimi IŞİD’den petrol almak zorunda ise başka konularda da anlaşmaları var mı? Rusya bu ilişkiyi neden kabul ediyor?

Başka alıcılar da var mı? Alıcı ülkeler çoğunlukla rejimleri tartışmalı Afrika ülkeleri, bunlardan bazıları eski sömürge ülkeleri. Durum bu mu? Birkaç Balkan ülkesi bu petrolle ilgilendi mi? Avrupa eski sömürgelerini ve Adriyatik’e açılan denizyolunu kontrol edemiyor mu?

Ya İsrail?.. Orta Doğu’da tabiri yerindeyse kan gövdeyi götürüyor, coğrafi olarak Mısır yolunu tutan ve Doğu Akdeniz’e kıyısı olan İsrail neden bu kadar sessiz? İsrail’in bu konuda bilgisi yok mudur? Varsa, “Bu aldı, şuna sattı,” diyebilir.

Güney Kıbrıslı işadamları bu işin neresindeler? İran’ın bu konuda hiç adı geçmiyor. Öyle mi? Tartus limanı kimin kontrolünde?

Örneğin Türkiye’de ve Fransa’da IŞİD terör eylemi yaptı, Mısır’da Rus uçağını düşürdü, başka ülkeler alarmdalar; hatta Rusya zımnen de olsa desteklediği Esad rejimine rağmen Suriye’de IŞİD’i vuruyorum diyor, bu arada Türk sınırına kadar geliyor ve bir uçak kaybediyor; durum çok çetrefil bir haldeyken, neredeyse ülkeler karşı karşıya geliyor ve eğer ticareti çok önemli ise dünya neden bu petrol ticareti konusunu engelleyemiyor? Amerika oradayken dönen dolaplardan habersiz olabilir mi?

Son dönemde öne çıkan bu konu, asıl tartışılması gerekirken konu olduğu halde pek gündeme getirilmiyor. Bu ticaretten kazananlar tam olarak IŞİD mi, başkaları mı? Ortakları aramızda dolaşıyorlar mı? Neden dünya kamuoyu bu konuda bir yanılgı içinde tutuluyor? Rusya neden yanlış bilgilerle akıl karıştırıyor? Cilvegözü sınır kapısının İHA ile çekilmiş görüntüleriyle diplomasiyi yönlendirebileceğine mi inanıyor?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

turk-rus-krizi
ÖNCEKİ YAZI

Türk-Rus Krizi

siber-savas-ve-turkiye-misali
DİĞER YAZI

Siber Savaş ve Türkiye Misali

Güvenlik 'ın son yazıları

45 views

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
82 views

İran Yine İsrail’e mi Çalıştı?

1 Nisan'da İsrail, İran'ın Şam elçiliğine saldırdı. 13 Nisan'da İran, İsrail'e günü-saati belli bir misilleme operasyonu yaptı, adı: Operation True Promise! 15 Nisan itibariyle durumu gözden geçirelim.
134 views

Birisi

Moskova’daki Crocus City Hall terör saldırısı konusunu analiz edelim. Ama önce bugünlere nasıl geldik, bir bakalım. Sonuçta aradığımız birisi var! Kim bu birisi? Hani öndekileri görüyoruz, yakalandılar da. Ama bu tür küresel etkisi olan ciddi konularda, Rusya gibi bir ülkeye terör saldırısı yapılarak, asıl ne amaç güdülüyor olabilir, bunu anlamaya çalışalım.
186 views

Küresel Silahlanma Tartışmaları

Her ülke silahlanıyor? Bu silahlanmanın caydırıcılık amacıyla yapılıyor olması bize neyi açıklar? Asıl konu egemenlik mi, küresel mücadele içinde daha fazla güçlü olabilmek mi? Bilinmedik şeylerden mi bahsediliyor? Bu soruları cevaplandıracağız. Ayrıca Macron ve Putin neler söyledi, değerlendireceğiz. Bu şekilde, asıl ilgilendiğimiz olgular ve temel düşünceler olacaktır.
208 views

Milli Güvenlik Siyaseti

Türkiye daima kazanan ve gelişen olmak zorundadır, başka türlü düşünülemez! Milli Güvenlik Siyaset Belgesi (Kırmızı Kitap) gibi dokümanların kendi gücü için geri planda çok çalışılmalı, fikri altyapısı ve anlayışı özgün ve tutarlı olmalıdır. Ama önemlisi; bunun uygulanmasında herkesin, her kurumun, her şirketin, inanarak, gösterilen hedefleri elde etmek amacıyla, bütünlük halinde ve bu bağlamda tek yolda yürümesi gerekmektedir. Bu, "devlet disiplini" konu ve kapsamını aşan bir yaklaşımdır, ülkece disiplinli olmayı gerektirmektedir. Eğer ülkece disiplinliysek hak edilen gelişmenin yolunda oluruz! Siyasetin kendisi, entelektüel yaklaşımlar veya iş dünyası bizi yolumuzdan alıkoymamalıdır. Bu çok hassas bir konudur.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme