Site icon Politik Merkez

Demokraside Yeni Dönem

demokraside-yeni-donem

Demokraside Yeni Dönem

Türk Milleti 24 Haziran’da dünyaya bir demokrasi dersi verdi. Seçimlere katılım oranından tutun oy dağılımına kadar herşey milletin bilinçli davranışlarının göstergesiydi. Esasta ise Türk demokrasisi kendi tanımladığı şekilde teşkil edilecek ve çalışacak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne (CHS) geçerek demokraside yeni bir döneme geçmiş oldu. Şimdi olanı kısaca özetleyelim.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK P) 16 yıldır ülkeyi yönetiyor ve son hamlede Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de inisiyatifiyle ülkeyi CHS’ne geçirdi. Bahçeli’nin ifadesiyle “CHS Cumhuriyet döneminin 3. evresi” olmakta. Bir başka deyişle, ülkede 1946’da çok partili döneme geçildiğinde demokrasi adına hangi ağırlıkta bir değişim yaşandıysa, 2018’de de aynı değerde bir değişim oldu. Dolayısıyla ülkede Parlamenter Sistem (PS) eskide kalmış oldu. CHS ile birlikte Başbakanlık kurumu terk edildi. Tam demokrasi için elzem olan “yasama-yürütme-yargı” erkleri birbirinden tamamen ayrılmış oldu. Bundan böyle yürütme Parlamento’dan olmayacak ve Cumhurbaşkanı’nın liderliğinde oluşturulacak bir kurum olacak. Parlamento’nun görevi sadece yasama olacak.

Seçim sonuçları kısaca şöyle (kesin sonuçlar değildir):

Şimdi ülkede yeni dönemin değişimi ile ilgili birçok düzenleme gerçekleşecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlanmasıyla Türkiye, 1923’ten beri uygulanan PS’den CHS’ne sistemine resmen geçmiş oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden, alınan sonucu kabul eden ve “diğer muhalefet partileri düşük sayıda oy almasaydı kazanabileceğime inanmıştım,” şeklinde konuşan Muharrem İnce’nin burada temel iddası üzerinde duralım. Sn. İnce’ye göre temel mesele, “ülkenin bekasına asıl tehdidin bu yeni rejim olduğu” hususudur. Halen PS’i savunmakta ısrarcıdır, bu rejimi “tek adam rejimi” olarak açıklamaktadır. İnce, “Önümüzdeki dönemde ülkenin nasıl kuşatıldığını göreceğiz,” demiştir.

Öte yandan bu seçimin 2019’da değil de AK P ve MHP tarafından erkene alınmasının sebebi de beka idi. Bu beka konusunda taraflar halen farklı noktalardadır.

Türkiye’nin önündeki önemli ödevler neler?

Demokraside yeni bir döneme girildi. Ülkede pek çok “ilk” yaşanacak. Bekleyip göreceğiz. AK P ve Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan bu değişim için en hazırlıklı siyasilerin kendileri olduğunu işaret etmişlerdi. Bu yönde Millet kendilerine yetki verdi. O halde isabetle ve süratle süreçlerin ileriye taşınması gerekecektir.

Önerilen diğer benzer yazılar: 

Exit mobile version