Site icon Politik Merkez

Ukrayna-Rusya Savaşının Durum Değerlendirmesi

Okuyucu

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın “harekât hedefleri” yönüyle takibini aşağıdaki formatta güncelleyerek sürdüreceğim. Bu ülkemizde pek bilinmeyen bir formattır. Örnek bir analitik çalışmadır. Bu alanda çalışanlar için ders niteliğindedir. Ancak bu analiz ile esas bakımından burada verilmek istenen, Ukrayna Savaşı’nın ve küresel yaptırımların etkisinin gidişatı hakkındadır. Buradaki güncellemelere bakarak topyekûn değerlendirmeye ve gelişme sonuçlarına dair fikir elde edebileceksiniz.

Buraya aynı formatı 10 gün periyodlarla mevcut yazıya ekleyerek ilerleyeceğim. Değişimlere paralel yapılan değerlendirmelerde düzeltmeler göreceksiniz.

Ukrayna Savaşı desek de bu aslında ABD’nin “liberal demokrasi” olarak tanımladığı düzeni ile (bugün) Rusya’nın “otokratik/oligarşik kapitalizm” diye tarif edilen düzeni arasında sürmektedir. Ukrayna bu iki düzenin arasında sıkışmış haldedir, ancak bu ülke belirleyici olma hüviyetine sahip bir jeopolitiktir.

Harekât planlarının hedefleri vardır ve atanmış komutan bunu takip eder. Ana karargahtaki operatif ve stratejik hedefleri seçenler ise taarruz hedef çalışanlarıdır. Taarruz edilecek hedefleri seçenler komutanın harekât hedeflerini seçecek türde seçimler yapar. Taarruzda hedef kategorileri ve listeleri vardır. 

Hedef Ukrayna Savaşı için Rusya’da Genelkurmay Başkanı hangi hedefleri belirler? Buna karşılık Ukrayna liderleri veya Güvenlik Konseyi Heyeti hangi hedefleri esas alır? ABD ve ortakları aynı şekilde duruma nasıl bakarlar? Bunun gibi soruların cevaplanması gerekir.

İlk 10 Gün (24 Şubat – 5 Mart 2022)

(Elde edilmesi istenen belirlenmiş parametrelere göre hedef seviyesi ve hissedilme süresi yönleriyle belirlenen değer ile şu anki seviye ifade edilir.)

1.ABD’nin ve ortaklarının cayması:

2.Putin’in cayması:

3.a.Zelensky’nin cayması:

3.b.Ukrayna halkının cayması:

3.c.Ukrayna ordusunun cayması:

“G-10” Ukrayna Cephesi (Stratejik/Operatif/Taktik) Genel Değerlendirmesi: 

“G-10” Küresel Genel Değerlendirmesi:

NOT: Fikri mülkiyet hakları gereği bu bilgileri referans vererek kullanabilirsiniz.

Gürsel Tokmakoğlu

Exit mobile version