Site icon Politik Merkez

Çözümün Jeodezisi

cozumun-jeodezisi

Çözümün Jeodezisi

Çözüm arayışı içinde olanlara bir yöntem sunacağım. Bu yöntem bir mühendislik çalışması sonucunda ortaya konan jeodezi çalışmasıdır.

Öncelikle dönemsel çalışma yapılmalıdır. Bunun için öncelikle doğru ölçümle belirlenmesi gereken bir grid çalışması yapılmalıdır. Aşağıdaki grafik örnek bir çalışmayı gösterir. Anlatımımızı buradan takip edelim.

Grafiğe konmayan dış etkiler, baskılar, çekimler mutlaka akılda tutulmalıdır. Tarihsel çizgide etili olan bu süreçler belirli şekilde dünya alanına dökülmüş mihenk taşlarıdır. Örneğin, Fransız ve Avrupa Devrimleri, 1 ve 2. Dünya Savaşları, Soğuk Savaşın bitmesi, Küreselleşme (Reagan, Thatcher dönemleri sonrası dünya) hemen ilk akla gelen büyük değişimlerin etkilerinin olduğu konulardır. Büyük coğrafi değişiklikler, felaketler, buhranlar da bu hesap içindedir. Örneğin Buzul Çağı’nın bitmesi, Amerika Kıtasının keşfi, Japonya’ya Nükleer Silah kullanılması, küresel ısınma, bazı örneklerdir. Yapılacak çalışmanın gerçekçi olması isteniyorsa bu ve benzeri konular doğru okunmadan bir adım dahi atılamaz.

Bu çalışma; tarihin (zamanın), coğrafyanın (yaşam alanına ilişkin hükümranlık sahası) ve imkanların (sahip olunan bütün değerler sistemi) birlikte okunması ile çerçevesi çizilen dönemlerdir. Aşağıdaki grafikte yer alan X, A, B, C ve D olarak tanımlananlar böylesi bir çalışma sonucunda elde edilen dönemlerdir.

Dönemleri tanımlayalım: X, eski dönemdir. A ve B akıllarda kalan yakın dönemin hatırlanan temel dönemleridir. C, içinde bulunulan dönemdir. D ise; hemen bir adım sonra geçilecek dönemdir. Üzerinde çalıştığımız coğrafya bir ülke ise, o ülkede yaşayanların (halkın, toplumun, milletin vs) irade göstererek bir kabul (devrim, ihtilal, değişim, transformasyon, vs) yapması ile hemen adımını atarak geçebileceği yeni dönem D’dir. Bu bir doğru okuma, hedef koyma, arzu etme, birlikte karar verip yürüme işidir. Örneğin ülke adını kendine göre koyduğu bir tanımla, diyebilir ki; “Ben ülkemi serbest coğrafya olarak açtım, burada herkes kendi kendini yönetir, kanun kitap yoktur, vs…” Yeni tanımlanması gerekebilecek E dönemi için bu tanım sonraki çalışma halinde tekrarlanır.

Aklımızda tuttuğumuz örnek bir coğrafyada bu dönemlerden, örneğin X ve A eski bir sistemi tarif etsin. Şimdiki dönemin sistemi olan C’nin temelleri ise B zamanında atılsın. D, çözüm dönemidir ve gelecek sistemin temelleri de burada atılacaktır.

Toplum (halk, millet vs) C sürecindeki meselelerini döneminin ipuçlarına ve delillerine bakarak “çok kısa vadeli” çözümler oluşturabilir. Esasında meselelerinin derinliğine bakılırsa, kazdıkça başka işlerle karşılaşılır. Modelsel olarak ifade edebileceğimiz meselelerin kazdıkça bulunacak temelleri B, C, X ve hatta daha öncelere bağlı olabilir. Dolayısıyla mesele çözüm çalışmasının bir tanımını yaparsak buna “kısır döngü” diyebiliriz. Fakat aranacak olan bu değildir. Aranacak olan temel çözümdür. Değişimdir. Bütün dengelerin ele alınmış olmasıdır. Uzun dönem etkili olmasıdır. Cari açıdan bakacak olursak topluma; huzur, güven, refah, güvenlik, uyum ve örneklik gücü getirmelidir.

İşte yapılacak çalışmada tartışılması gereken konulara şöyle bakılmalıdır: Gerekli ve yararlı bir çözüm tanımı için, D dönemi, her şey gözönünde bulundurularak gerçekleştirilir. Dikkate alınacak konularda daha önce hatırlattığım gibi grafikte yer almayan dış etkiler de yer alır.

Kısa kısa hatırlatmalar yapalım:

Eğer tüm çalışmalar büyük bir olgunlukla yerine getiriliyor ise, sonuçta D’ye geçilir. Bu işin içindeki süreçler kendi dinamikleri ile yerine yerleşinceye kadar yönetilmeyi bekler. Meseleler kendi düzleminde olur. Geri dönüş için korkaklık göstermeye gerek kalmaz. Araya girip kafa karıştıranlar mutlaka olacaktır. Değişim liderlikle, iradeyle ve toplumun yüreğiyle yürütülür.

Şimdi gelelim mi içinde bulunduğumuz ortama, döneme ve mevzuya? Siz bilirsiniz! Bana göre ileriye bakalım, bu herkes için doğru (hayırlı) olandır.

Muttaki hayırlı bir çözümden yana olmaktır. Temel sistem inşasının jeodezik çalışmasında kabul edilecek yöntem; dönemsel meseleleri bir kısır döngüye dönüştürmek ve yerinde saymayı hedeflemek yerine, gelecekteki muhtemel meseleleri en aza indirecek gerekli çözümlere odaklanmaktır. Amaç, çözülemeyen meseleleri değil çözümleri geleceğe taşıyabilmektir!

Exit mobile version