dogu-akdeniz-jeopolitigi
Doğu Akdeniz Jeopolitiği

Doğu Akdeniz’de Haklarımızı Nasıl Alacağız?

14 Kasım 2018

Türkiye bir yandan iç politikaya odaklandı, diğer yandan çok cepheli ve hızlı hareket eden dış politik konulara… İçeride sağlam olunursa dışarıda başarı elde edilecek, en azından rakipler baktığında sağlam bir politik muhatap görecek ve bu onlar için bu güçlü yapı ve tutarlılık caydırıcı olacak; dışarıda doğru ve yerinde adımlar atılırsa refah ve güvenlik adına asıl yapılması gereken konularda başarı sağlanacak, gelecek teminat altına alınacak.

Bugün dış politika konularında yoğun bir süreç yaşanıyor. Ama köklü, gelecekle alakalı, hata yapılırsa telafisi olmayan  veya bedel ödemesi çok çok güç olan konu Doğu Akdeniz’dir. Doğu Akdeniz denklemi içinde İsrail, İran, Suriye, Kıbrıs, Yunanistan, Filistin, Ortadoğu’da kalıcı barış, Kıbrıs’ta kalıcı barış, Suriye’de zulmün durması ve dahası paylaşılmayı bekleyen hidrokarbon yatakları!..

Libya, Malta, Yunanistan’dan tutun, doğuya doğru, Kıbrıs, Ege, Körfez’den Basra’ya kadar olan coğrafyada tarihin çok önemli bir kırılma anına tanık olunmaktadır. Bizler bu jeopolitik konuyu ülkeler ve mesele dosyaları olarak gördüğümüzde belki içinde kaybolmaktayız, ama aslında durum daha net ifade edilecek olunursa tektir, bu da Doğu Akdeniz’dir.

Suriye’de savaş sürerken, İran’a ambargo konmuşken, Körfez ülkelerinde baskılı politikalar devam ederken, İsrail Filistin’e güç kullanırken, Yunanistan Türkiye’ye bu deniz benim derken, Güney Kıbrıs sürekli anlaşmalar yaparak meseleyi daha çetrefil hale getirirken, AB, Kıbrıs benim alanımdır derken ve muhatap olarak Rumları alırken, ABD fiilen Ortadoğu’da at koştururken, Ruslar Suriye’deki konumunu muhafaza etmekle ilgilenirken; bizler Kıbrıs’ta, Filistin’de, Suriye’de kalıcı barış olsun, insani dram bitsin, akan kan dursun, Doğu Akdeniz’de taraflar önce oturup anlaşsın, sonra başka işlere bakarız diyoruz. 

Bu yazı durumu daha üstten ve bütünüyle görebilmek adına yazılmıştır. Eğer zamanında bazı tedbirler alınmaz ise ve odaklanılacak alan kaçırılırsa gelecekte daha büyük bir uğraş alanı bizleri bekliyor, bunu işaret etmekte yarar vardır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

israilin-umman-ziyareti-ve-anlami
ÖNCEKİ YAZI

İsrail’in Umman Ziyareti ve Anlamı

girmek-mi-zor-cikmak-mi-zor
DİĞER YAZI

Girmek mi Zor, Çıkmak mı Zor?..

Politika 'ın son yazıları

Stratejik Derinleşme

Politikada "stratejik derinleşme" terimini ifade etmekle, beraberinde neleri söylemiş oluyorum: Aktif, nötür (yeni-izolasyonizm) ve karma politikalar, politik seçenek olarak aynı anda yapılması gerekenler.

İran’ı Konuşmak

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler için dün, bugün cenaze töreni yapılıyor ve yarın toprağa verilecekler. Peki bu durumda bizler İran'ı nasıl konuşmalıyız?

Reisi’nin Olayı

Dün öğle saatlerinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amirabdullahiyan'ın içinde olduğu bir helikopter, Azerbaycan sınırında İlham Aliyev ile açılışı yapılan barajların töreninden sonra dönüşte kötü hava şartlarında düştü ve sadece İran değil, herkes şokta. Enkazı Türkiye'den kalkan Akıncı İHA buldu. Ben bir havacı olarak burada kendi açımdan bazı hususlara değineceğim.

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme