dogu-akdeniz-jeopolitigi
Doğu Akdeniz Jeopolitiği

Doğu Akdeniz’de Haklarımızı Nasıl Alacağız?

14 Kasım 2018
Okuyucu

Türkiye bir yandan iç politikaya odaklandı, diğer yandan çok cepheli ve hızlı hareket eden dış politik konulara… İçeride sağlam olunursa dışarıda başarı elde edilecek, en azından rakipler baktığında sağlam bir politik muhatap görecek ve bu onlar için bu güçlü yapı ve tutarlılık caydırıcı olacak; dışarıda doğru ve yerinde adımlar atılırsa refah ve güvenlik adına asıl yapılması gereken konularda başarı sağlanacak, gelecek teminat altına alınacak.

Bugün dış politika konularında yoğun bir süreç yaşanıyor. Ama köklü, gelecekle alakalı, hata yapılırsa telafisi olmayan  veya bedel ödemesi çok çok güç olan konu Doğu Akdeniz’dir. Doğu Akdeniz denklemi içinde İsrail, İran, Suriye, Kıbrıs, Yunanistan, Filistin, Ortadoğu’da kalıcı barış, Kıbrıs’ta kalıcı barış, Suriye’de zulmün durması ve dahası paylaşılmayı bekleyen hidrokarbon yatakları!..

Libya, Malta, Yunanistan’dan tutun, doğuya doğru, Kıbrıs, Ege, Körfez’den Basra’ya kadar olan coğrafyada tarihin çok önemli bir kırılma anına tanık olunmaktadır. Bizler bu jeopolitik konuyu ülkeler ve mesele dosyaları olarak gördüğümüzde belki içinde kaybolmaktayız, ama aslında durum daha net ifade edilecek olunursa tektir, bu da Doğu Akdeniz’dir.

Suriye’de savaş sürerken, İran’a ambargo konmuşken, Körfez ülkelerinde baskılı politikalar devam ederken, İsrail Filistin’e güç kullanırken, Yunanistan Türkiye’ye bu deniz benim derken, Güney Kıbrıs sürekli anlaşmalar yaparak meseleyi daha çetrefil hale getirirken, AB, Kıbrıs benim alanımdır derken ve muhatap olarak Rumları alırken, ABD fiilen Ortadoğu’da at koştururken, Ruslar Suriye’deki konumunu muhafaza etmekle ilgilenirken; bizler Kıbrıs’ta, Filistin’de, Suriye’de kalıcı barış olsun, insani dram bitsin, akan kan dursun, Doğu Akdeniz’de taraflar önce oturup anlaşsın, sonra başka işlere bakarız diyoruz. 

Bu yazı durumu daha üstten ve bütünüyle görebilmek adına yazılmıştır. Eğer zamanında bazı tedbirler alınmaz ise ve odaklanılacak alan kaçırılırsa gelecekte daha büyük bir uğraş alanı bizleri bekliyor, bunu işaret etmekte yarar vardır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

israilin-umman-ziyareti-ve-anlami
ÖNCEKİ YAZI

İsrail’in Umman Ziyareti ve Anlamı

girmek-mi-zor-cikmak-mi-zor
DİĞER YAZI

Girmek mi Zor, Çıkmak mı Zor?..

Politika 'ın son yazıları

54 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
98 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
73 views

Modern Rekabet

Burada modern rekabetin küreselleşmesi öyküsünü kendi içindeki kavramlarını tartışarak, Rusya ve Çin örnekleri üzerinden otoriter yönetimlerin eleştirisini yaparak açıklayacağım. Kavramsal olarak "modern rekabet" anlayışını bu şekilde açıklama imkanı bulacağım. Sonlara doğru kapitalizmin yozlaşmasını açıklayacağım. Bu kısımda da Anglo-Sakson yapıyı ve Kıta Avrupa'sını işaret edeceğim. Burada anlaşılması gereken şu olacak: Demokrasi ve insanlığın gelişimi kimsenin insafına kalmamalı, rekabetin yapılma amacı değer üretmek esaslı olmalı.
68 views

Seçimler ve Beka

31 Mart Yerel Seçimleri gerçekleştirildi ve Türk demokrasisi kazandı diyoruz. Ben ise size bu seçimleri örnekleyerek bir "beka seçimi" ne demek oluyor, bunu açıklayacağım. Buradan hareketle yapılması gerekenleri de gözden geçirmiş olacağım.
92 views

Politikada Gri Kavramlar

Size politika amaçlı yapılan propaganda konusu içinde yer alan kavramsal bir temayı sunuyorum, grilik. Gri kavramların dış ve iç politika yansımalarına bakacağım. Özellikle ABD dış politikasında kendi çıkarına yaklaşımlar sergilemesi neticesinde görülen gri kavramlar konusunu işleyeceğim. Buna örnek olarak Filistin-İsrail, terörle mücadele, sözde soykırım tasarısı gibi konular da yer alacak.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme