baris-firsati
Barış Fırsatı

Barış Fırsatı

1 Haziran 2020
Okuyucu

Yunanistan’a, Kıbrıs Rum Kesimi’ne, Avrupa’ya ve terörü destekleyenlere sözüm var, bölgesel barış ve istikrar için atılacak adımların yine bu bölgedeki insanlara yararı olacaktır, bunu unutmayalım. Dünya büyük bir pandemiden ekonomik sıkıntıdan çıkıyor, Amerikan demokrasisi yanıyor, insanlar işsiz, sosyal adalet diyor, Avrupa’nın sorunları büyük, dünyada akıl değişiyor… En azından şöyle düşünmedik mi? Pandemiden sonra biraz da olsa insan gibi düşünmeye başlayacağız! İşte size fırsat, haydi o zaman! Türkiye ne diyor, siz ne tür adımlar atmalısınız?

Ey Yunanistan! Bir Lozan Antlaşmamız var. Antlaşmadaki hakkımızı koruyayacağız ve sizin istismar ettiğiniz noktalarda hakkımızı arayayacağız. Ege ve Akdeniz konularında çözümsüzlüğe doğru ilerlediniz, Kıbrıs’ta kalıcı barışı engellediniz, bütün bunlara hakkınız yok, olmayacak da!

Ey Kıbrıs Rum Toplumu! Derebeylik ve şımarıklık dönemleri bitmedi mi?. Bırakın hak ve adaleti, Kıbrıs’ın sizde kalan kesimini dünyanın karanlık finans döngüsüne itenlere bile evet dediniz. Barış ve istikrarı istemeyenlerin oyununa dahil oldunuz. Türk Toplumu’nu görmezden gelmek istediniz. Avrupa’daki karanlık finans dünyasının sizi kayırmasını hak bildiniz. Birleşmiş Milletler’in barış çabaları için son noktaya getirdiği plana hayır dediniz.

Ey Avrupa! Türkiye’yi birliğinizin kapısında tutan zihniyetin geri planında ne var? Sömürgecilik mi, Hıristiyan Demokrat Partiler mi, yoksa adaleti siyaset yapma alışkanlığı mı?

Ey terörü meşrulaştıran akıllar! Siz dünyanın bu şekilde daha adil ve huzurlu olacağını mı düşünüyorsunuz? Tuttuğunuz taşeronlar en fazla mazlum insanlara zararlı, istismarın bu kadarı da fazla, insanlık dışı!

Türkiye ne yapıyor? Suriye’de sınırını koruyor, teröre karşı duruyor, topraklarını koruyor. Bu yanlış mı? Irak’ta teröre karşı mücadele veriyor. Bu da mı yanlış? Libya’da deniz sınırının anlaşmasını yapıyor. Hatta benzer anlaşmaları deniz komşusu diğer ülkelerle de yapmak istiyor. Akdeniz’e istikrar getirmek istiyor. Türkiye hakkını arıyor, bölgesel barışın ve istikrarın tesis edilmesinde kendiyle alakalı konularda çaba sarf ediyor. Türkiye hem Karadeniz’in hem de Akdeniz’in barış denizi olmasını istiyor. Ne var bunda?

Size ne zararı oluyor bu tür olumlu çabaların? Size derken ülkelerin halklarını ve yönetimlerine tesir eden kötü niyetli odakları ayırmak gerektiğini biliyorum. Ama neticede Türkiye’nin karşısında olan politikacılar, diplomasi, vs. Buna bakılıyor… Türkiye diyor ki, iç sorununuzu çözün de gelin masaya. Çıkarlarınızı hesap ederken adil paylaşımı, hakkı ve adaleti gözetin.

Türkiye Akdeniz’de, Avrupa’da, Ortadoğu’da, Karadeniz’de, Avrasya’da… Bunu değiştirmek mümkün değil. Oynamayın sınırlarla, karıştırmayın içeridekileri… Barışı tesis etmek ve zenginlikleri paylaşmak daha önemli. Geç kalınmasın. Geç kalmanın zararı bölgede yaşayan insanların tümüne, bu önemsiz bir şey mi?

Gürsel Tokmakoğlu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

trump-cini-hedef-aldi
ÖNCEKİ YAZI

Trump Çin’i Hedef Aldı

yozlasmis-amerika
DİĞER YAZI

Yozlaşmış Amerika

Politika 'ın son yazıları

24 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
32 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
65 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
109 views

İsrail, İran ve Gazze

Genel bir değerlendirme yapalım, çünkü İsrail, 7 Ekim saldırısından 6 ay geçti ve "bugün Gazze'de üçüncü aşamaya geçtik" dedi. Bu ne demektir, bölgede başka ne gibi gelişebilir olabilir, hepsini inceleyelim.
82 views

Modern Rekabet

Burada modern rekabetin küreselleşmesi öyküsünü kendi içindeki kavramlarını tartışarak, Rusya ve Çin örnekleri üzerinden otoriter yönetimlerin eleştirisini yaparak açıklayacağım. Kavramsal olarak "modern rekabet" anlayışını bu şekilde açıklama imkanı bulacağım. Sonlara doğru kapitalizmin yozlaşmasını açıklayacağım. Bu kısımda da Anglo-Sakson yapıyı ve Kıta Avrupa'sını işaret edeceğim. Burada anlaşılması gereken şu olacak: Demokrasi ve insanlığın gelişimi kimsenin insafına kalmamalı, rekabetin yapılma amacı değer üretmek esaslı olmalı.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme