israil-gkry-yunanistan-ve-italya-akdeniz-dogalgaz-boru-hatti-icin-anlasti
İsrail

İsrail, GKRY, Yunanistan ve İtalya Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı İçin Anlaştı

26 Kasım 2018

İsrail, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İtalya Doğu Akdeniz doğalgazının Avrupa’ya Akdeniz altına inşa edilecek boru hattıyla ulaştırılması için işbirliği anlaşması imzaladılar.

“East-Med” adlı boru hattı projesinin finansmanının çözülmesi için 1 yıla ihtiyaç var. Bundan sonra su altına boruları döşeme işlemleri 5 yıl sürecek. İlk bakışta Avrupa Birliği (AB) tarafından da desteklenen projeler arasında yer alan boru hattının inşaatında teknik ve finansal güçlüklerle karşılaşılacağı belirtiliyor. Gelecek hafta AB’nin onayına sunulması beklenen anlaşmanın, Şubat 2019’da onaylanabileceği değerlendiriliyor. Yıllık 20 milyar metreküplük kapasiteye sahip olacak hattın inşası için gerekli yatırım miktarı yaklaşık 7 milyar dolar olarak hesaplanıyor. İlk planlamalara göre finansman sorununu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) üzerinden çözmeyi planlıyorlar.

Söz konusu anlaşmaya ilişkin İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, “On yıllardır Avrupa üzerindeki petrol ve doğalgaz kaynaklı Arap etkisinden şikayet ettik. Gazın Avrupa’ya ihracatı, bu etkiyi belli bir dereceye kadar indirecek ve Arap gücüne bir karşı ağırlık olacaktır,” ifadelerini kullandı.

Teknik olarak 3,5 kilometre derinliğe inmesi ve 2 bin 100 kilometrelik uzunluğa erişmesi gereken boru hattının, yalnızca İsrail’de keşfi yapılmış gaz rezervlerinden elde edilecek doğalgaz ile doldurulabilmesi mümkün görünmüyor. GKRY ve Mısır da bu alanlarda katkı sağlayacak gibi görünüyor.

Başka bir bakış açısı da şu olabilir; İsrail, İran’da rejimin değişmesi meselesi çözüldükten sonra, Türkmenistan gazını bu hatta bağlamayı, dolayısıyla Çin’in öngördüğü İpek Yolu projesinin hayata geçirilmesinde önemli bir basamak teşkil edebileceği düşünülen East-Med’i bu bağlamda taahhüt etmiş olabilir. Halen Çin ve Türkmenistan arasında boru hattı mevcuttur. Bu bakışla finansmanın çözümü için Çin’den destek sağlanması ihtimali yüksektir.

Uzmanlar öteden beri bu enerji anlaşmanın olamayacağı doğrultusunda yorum yapmışlardı. Ancak İsrail elindeki kozu kullanmak istiyor. Filistin meselesine bakarken de bundan böyle bu boru hattının ne getirip ne götüreceğini hesaba katmak gerekmektedir. Ayrıca GKRY’nin bu çok taraflı anlaşmalarla Kıbrıs meselesinin uluslararası bağlamda ne anlam taşıdığını kendince ispat etmesi konusu Türk, Yunan ve Kıbrıs meselelerinin çözülmesi konusuna da olumsuz etkisi olacaktır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

abdnin-suriyedeki-yeni-stratejisi-turkiyeyle-mi-ilgili
ÖNCEKİ YAZI

ABD’nin Suriye’deki Yeni Stratejisi Türkiye’yle mi İlgili?

trump-suudi-veliahdina-yol-gosterecek-mi
DİĞER YAZI

Trump Suudi Veliahdına Yol Gösterecek mi?

Politika 'ın son yazıları

Stratejik Derinleşme

Politikada "stratejik derinleşme" terimini ifade etmekle, beraberinde neleri söylemiş oluyorum: Aktif, nötür (yeni-izolasyonizm) ve karma politikalar, politik seçenek olarak aynı anda yapılması gerekenler.

İran’ı Konuşmak

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler için dün, bugün cenaze töreni yapılıyor ve yarın toprağa verilecekler. Peki bu durumda bizler İran'ı nasıl konuşmalıyız?

Reisi’nin Olayı

Dün öğle saatlerinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amirabdullahiyan'ın içinde olduğu bir helikopter, Azerbaycan sınırında İlham Aliyev ile açılışı yapılan barajların töreninden sonra dönüşte kötü hava şartlarında düştü ve sadece İran değil, herkes şokta. Enkazı Türkiye'den kalkan Akıncı İHA buldu. Ben bir havacı olarak burada kendi açımdan bazı hususlara değineceğim.

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme