trump-suudi-veliahdina-yol-gosterecek-mi
Trump Suudi Veliahdına Yol Gösterecek mi?

Trump Suudi Veliahdına Yol Gösterecek mi?

27 Kasım 2018
Okuyucu

Muhammed bin Selman (MbS) konusu rafa mı kalktı? İstanbul’da Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın hunharca öldürülmesi olayının ardından görüldü ki, MbS’i korumak için kendini yetkili gören tek kişi Donald Trump. Aslında böyle bir caniliğe imkan verdiği sebeple Amerikan yönetimini eleştirmek söz konusu, çünkü Suudilerin bütün ipleri kendilerinin elindedir. Ama sonrasını da eklersek, böyle bir olaydan ötürü bütünüyle Amerika’nın itibar kaybına uğramasının sorumlusu da Trump yönetimidir. Bu bakımdan Amerika’dan beklenen şudur: Hiç olmazsa önümüzdeki dönemde Ortadoğu’da Suudilerin ve özellikle MbS’in yapmaya çalıştığı yanlışlıkları düzeltmek için çaba sarf etsinler. Nedir bunlar?

MbS’in babası Kral Selman alzheimer hastasıdır ve şu an sembolik olarak tahtın sahibidir. Bu nedenle bütün sorumluluk 33 yaşındaki delikanlı MbS’in elindedir.  Bu delikanlı sorumsuzca hareket etmeye meyillidir. Babalık rolünü üslenmiş Trump ona akıl vermeyi devam ettirsin, bu başka bir şey. Diğer yandan görünür bazı hamlelerle de babalığını göstermelidir, dünya bunu beklemektedir.

Suudi Arabistan ABD’nin askeri üssü gibidir. Herkese ambargo uygulayan Amerika hadi diyelim Suudilere bunu yapmak istemiyor, o halde başkalarına yaptıklarını düzeltsin. Eşitlik, adalet veya düzen kurmak böyle olmaz mı? Örneğin Katar’a uygulanan yaptırımlar kaldırılsın. Katar kendine uygulanan ambargodan önemli kayıplar yaşadı. Ortadoğu’da ABD yönetimi menfaat icabı taraf tutmaya devam eder ise işte bu cinayet için de taraf olmuş olur ki, bu Amerikan halkına göre bir tutum olmaz. Kritik eleştiri buradadır.

Yemen ne olacak? Raporlar korkunç! Bir kere Irak ve Suriye’den kamyonlara bindirilen DAEŞ militanlarının Amerika Yemen’e gelmelerine göz yumdu. Kaşıkçı olayı diplomatik alanda oldu ve görüldü, ama Amerikan yönetiminin DAEŞ militanlarının bu kanser olmuş Yemen’e intikallerine imkan vermesini dünya neden göremedi?

Her gün dünya basınında görüyoruz, Suudilerin sınır komşusu Yemen’de çocuklar açlıktan ölüyor. Rakamlara göre yaklaşık 85 bin Yemenli çocuk açlıktan, sadece bir lokma ekmek bulunamadığı için ölümün eşiğinde. Üstelik ölenler başka milletten değil, hepsi Arap. Zayıf düşen bedenler hastalanıyor. Hastalık Yemen’de kol geziyor, Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Teşkilatı ve İnsan Hakları kuruluşları kimin direktifini bekliyor, neden yeterince ilaç tedarik edilmiyor? Yemen her yıl Suudilere 50 milyar dolar borç ödüyorlar. Eğer bunu ödeyecek paraları yoksa, her zaman yaptıkları gibi petrol silahını kullansınlar ve açığı bir şekilde kapatsınlar. Zira çocukların ölümüne değişilecek bir konu ne olabilir ki?

Neticede OPEC denilen örgütün ipleri de bu 33 yaşındaki delikanlı ile Trump’ın elinde. Petrol fiyatlarının belirlenmesinde uygulanan küresel politikalar için birçok neden ve sonuç var. Örneğin önümüzdeki yıl yeni bir rejim uygulanması söz konusu ise bunu yine kendileri biliyorlar. Eğer Suudiler petrol arzını kısarsa fiyatlar artış gösterir, öyle değil mi?

Bir diğer konu, Suudiler Suriye’de PYD/YPG’ye Türkiye’ye karşı bir devlet kursunlar diye para ödüyor. Bunu en son Kaşıkçı olayı esnasında ABD Dışişleri Bakanı’na 100 milyon dolar ödeme yapıldığında da görmüştük. Alenen terörist besliyorlar. Bu paraları böyle terörist besleyerek harcayacaklarına gidip Yemenli çocuklara ekmek ve ilaç tedarik etsinler, daha insani olur!

İnsanlığın ne olduğunu birlikte göreceğiz. Haydi, Trump ve Selman, şaşırtın bizi ve hiç olmazsa mazlumlar için bir şey yapın!..

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

israil-gkry-yunanistan-ve-italya-akdeniz-dogalgaz-boru-hatti-icin-anlasti
ÖNCEKİ YAZI

İsrail, GKRY, Yunanistan ve İtalya Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı İçin Anlaştı

turkiye-dogu-akdeniz-politikasini-neden-degistirdi
DİĞER YAZI

Türkiye Doğu Akdeniz Politikasını Neden Değiştirdi?

Politika 'ın son yazıları

28 views

Politikada Gri Kavramlar

Size politika amaçlı yapılan propaganda konusu içinde yer alan kavramsal bir temayı sunuyorum, grilik. Gri kavramların dış ve iç politika yansımalarına bakacağım. Özellikle ABD dış politikasında kendi çıkarına yaklaşımlar sergilemesi neticesinde görülen gri kavramlar konusunu işleyeceğim. Buna örnek olarak Filistin-İsrail, terörle mücadele, sözde soykırım tasarısı gibi konular da yer alacak.
107 views

Yerelde Yapısalcılık

Bir olaya bakış yöntemimde felsefe ve tarih olmaz ise ben bunu oldukça eksik görürüm. Hemen herkesin siyaset, seçim, belediye, vs. konuştuğu noktada ben, bu işte temel felsefe ve asıl stratejik açıklama nerede diye arıyorum. Dolayısıyla felsefi yaklaşım ve stratejik bakış tarzı siyaset üstüdür. Benim açıklamalarım bu noktada değerlidir; mevcut yapılanlar gibi değil, başka türlü tartışmaları kapsamaktadır. Açıkça yazayım: Kim kazanacak, iktidar veya muhalefet ne yapacak, türü ifadelerle değil; imar neye göre olmalı, altyapı ve üstyapı nasıl planlanmalı, ülke ekonomisine uyumluluk ne şekilde sağlanmalı, kanunlar ne içerikte olmalı, gibi piramidin üstündeki meseleler önemlidir.
157 views

Emperyalizm

Bugünün anlayışı, küresel imkanlar içinde sahip olunan alanları artırmak ve güçlenmek, değer üretimi rekabetinde gerilerde kalmamak fikri üzerinedir. Ruslar gibi sürekli “kahrolsun emperyalizm” diyeceğinize, “ben hangi değeri üretebiliyorum, hangi büyük pazarda kaça satıyorum,” diye bakın isterim. Bugün ülkeler bazında ABD, İngiltere, Çin, Japonya, Güney Kore, birlik bazında Avrupa Birliği, küresel şirketler bazında sürekli sayısı artan ve yenilik üretenler, esasen bunlar değerleri zorluyorlar ve muhatap alınıyorlar. Daha fazla muhatap alınabilmek için yapılması gerekenler belli! Olan şu: Muhatap alınanların ve değer üreticilerinin daha fazla yayılması fikri!..
165 views

Doku Bozumu

Bu makale Ortadoğu'da kangren olan meseleleri stratejik düzlemde incelemektedir. Mevcut dokuyu bozan yapay düşünceler ile gerçekte olanlar arasındaki farkı bütün çıplaklığıyla dile getirmektedir. Halen bölgede savaş, çatışma, suç, terör, işgal, soykırım, gibi pek çok olumsuzluk yaşanmaktadır. Uluslararası sistem bu olup bitene çare bulamamaktadır. Suriye, Irak, Lübnan, Yemen, Libya, gibi ülkelerin halkları harap ve bitap düşmüş durumdadırlar.
227 views

Devlet-dışı Aktörler

Burada gayet karmaşık, iç içe geçen ve masum insanların istismarına dönük olayları ihtiva eden, bütün gayrimeşru faaliyetleri, politikaları, planları ve operasyonları, terörizmden tutunuz, vekalet savaşlarına, buradan iç savaşlara, gri bölge operasyonlarına, meşru görünse de esasen çıkara hizmet edenlere, meşru siyaset yapmak ve bunu geliştirmek varken, siyaset alanını anti-demokratik yöntemlerle daraltanlara kadar, birçok durumu kısaca da olsa açıklama imkânımız oldu. Meşruluk ile gayrimeşruluk arasındaki perdeyi görmek veya belirlemek çok çok önemlidir. Ben de sizler de hep birlikte bu dünyada birer aktörüz, tıpkı devletler, hükümetler, liderler, şirketler, gibi. Politika, insana has bir yetenek, işlev ve özelliktir. Meşruiyet dahilinde kalabilmek çok önemlidir. İnsanlar, istikrar, barış ve esenlik içinde yaşamayı, gelişmeyi, evlatlarını refah ve güven içinde yetiştirmeyi istemektedir.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme