trump-suudi-veliahdina-yol-gosterecek-mi
Trump Suudi Veliahdına Yol Gösterecek mi?

Trump Suudi Veliahdına Yol Gösterecek mi?

27 Kasım 2018
Okuyucu

Muhammed bin Selman (MbS) konusu rafa mı kalktı? İstanbul’da Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın hunharca öldürülmesi olayının ardından görüldü ki, MbS’i korumak için kendini yetkili gören tek kişi Donald Trump. Aslında böyle bir caniliğe imkan verdiği sebeple Amerikan yönetimini eleştirmek söz konusu, çünkü Suudilerin bütün ipleri kendilerinin elindedir. Ama sonrasını da eklersek, böyle bir olaydan ötürü bütünüyle Amerika’nın itibar kaybına uğramasının sorumlusu da Trump yönetimidir. Bu bakımdan Amerika’dan beklenen şudur: Hiç olmazsa önümüzdeki dönemde Ortadoğu’da Suudilerin ve özellikle MbS’in yapmaya çalıştığı yanlışlıkları düzeltmek için çaba sarf etsinler. Nedir bunlar?

MbS’in babası Kral Selman alzheimer hastasıdır ve şu an sembolik olarak tahtın sahibidir. Bu nedenle bütün sorumluluk 33 yaşındaki delikanlı MbS’in elindedir.  Bu delikanlı sorumsuzca hareket etmeye meyillidir. Babalık rolünü üslenmiş Trump ona akıl vermeyi devam ettirsin, bu başka bir şey. Diğer yandan görünür bazı hamlelerle de babalığını göstermelidir, dünya bunu beklemektedir.

Suudi Arabistan ABD’nin askeri üssü gibidir. Herkese ambargo uygulayan Amerika hadi diyelim Suudilere bunu yapmak istemiyor, o halde başkalarına yaptıklarını düzeltsin. Eşitlik, adalet veya düzen kurmak böyle olmaz mı? Örneğin Katar’a uygulanan yaptırımlar kaldırılsın. Katar kendine uygulanan ambargodan önemli kayıplar yaşadı. Ortadoğu’da ABD yönetimi menfaat icabı taraf tutmaya devam eder ise işte bu cinayet için de taraf olmuş olur ki, bu Amerikan halkına göre bir tutum olmaz. Kritik eleştiri buradadır.

Yemen ne olacak? Raporlar korkunç! Bir kere Irak ve Suriye’den kamyonlara bindirilen DAEŞ militanlarının Amerika Yemen’e gelmelerine göz yumdu. Kaşıkçı olayı diplomatik alanda oldu ve görüldü, ama Amerikan yönetiminin DAEŞ militanlarının bu kanser olmuş Yemen’e intikallerine imkan vermesini dünya neden göremedi?

Her gün dünya basınında görüyoruz, Suudilerin sınır komşusu Yemen’de çocuklar açlıktan ölüyor. Rakamlara göre yaklaşık 85 bin Yemenli çocuk açlıktan, sadece bir lokma ekmek bulunamadığı için ölümün eşiğinde. Üstelik ölenler başka milletten değil, hepsi Arap. Zayıf düşen bedenler hastalanıyor. Hastalık Yemen’de kol geziyor, Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Teşkilatı ve İnsan Hakları kuruluşları kimin direktifini bekliyor, neden yeterince ilaç tedarik edilmiyor? Yemen her yıl Suudilere 50 milyar dolar borç ödüyorlar. Eğer bunu ödeyecek paraları yoksa, her zaman yaptıkları gibi petrol silahını kullansınlar ve açığı bir şekilde kapatsınlar. Zira çocukların ölümüne değişilecek bir konu ne olabilir ki?

Neticede OPEC denilen örgütün ipleri de bu 33 yaşındaki delikanlı ile Trump’ın elinde. Petrol fiyatlarının belirlenmesinde uygulanan küresel politikalar için birçok neden ve sonuç var. Örneğin önümüzdeki yıl yeni bir rejim uygulanması söz konusu ise bunu yine kendileri biliyorlar. Eğer Suudiler petrol arzını kısarsa fiyatlar artış gösterir, öyle değil mi?

Bir diğer konu, Suudiler Suriye’de PYD/YPG’ye Türkiye’ye karşı bir devlet kursunlar diye para ödüyor. Bunu en son Kaşıkçı olayı esnasında ABD Dışişleri Bakanı’na 100 milyon dolar ödeme yapıldığında da görmüştük. Alenen terörist besliyorlar. Bu paraları böyle terörist besleyerek harcayacaklarına gidip Yemenli çocuklara ekmek ve ilaç tedarik etsinler, daha insani olur!

İnsanlığın ne olduğunu birlikte göreceğiz. Haydi, Trump ve Selman, şaşırtın bizi ve hiç olmazsa mazlumlar için bir şey yapın!..

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

israil-gkry-yunanistan-ve-italya-akdeniz-dogalgaz-boru-hatti-icin-anlasti
ÖNCEKİ YAZI

İsrail, GKRY, Yunanistan ve İtalya Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı İçin Anlaştı

turkiye-dogu-akdeniz-politikasini-neden-degistirdi
DİĞER YAZI

Türkiye Doğu Akdeniz Politikasını Neden Değiştirdi?

Politika 'ın son yazıları

62 views

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
57 views

İsrail Gazze’de Ne Yapmak İstiyor? 

Hamas-İsrail çatışmasında 7 Ekim’den bu yana 212 gün geçti, Gazze konusunda ne noktadayız? Şurası net, 12 bini çocuk 35 bin Gazzeli öldürüldü, 1,5 milyon insan şu anda çok zor şartlarda yaşıyor, en son noktada Refah’a saldırı oldu olacak türü bir İsrail baskısı da sürüyor.
78 views

İkinci One Minute

Eğer dünya büyük bir krize doğru giriyorsa, Türkiye yaşadıklarının yaralarını büyük ölçüde sardı, geleceğe hazır gibi, ekonomik sorunlarla ilgilenmeyi bir yana koyuyorum, ama İsrail yeni ve kaotik dünya dönemine daha büyük bir sorunlarla gireceğe benziyor. Gazze konusu travmatik! Bu stratejik analizi, Türkiye merkezinde gerçekleşen olaylarla açıkladıktan sonra, 2024 itibariyle gelecekte bizi neler bekliyor, diye sorarak ele alıyorum.
70 views

Amerika’da Gazze Protestoları

Gazze'deki yaşanan zalimce olayların gerçekliği ve Batılı politikacıların ikiyüzlü uygulamaları bugün Amerika'da tartışılıyor ve protesto ediliyor. Yarın bu protestolar Avrupa'da da yaygınlaşabilir. Öyleyse diyebiliriz: Gazze sınırlarını aştı!
82 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme