Hakkında

Politik Merkez Nedir?

PM küresel politik gelişmelerin değerlendirildiği bir düşünce platformudur. Bu bir parti ve bir hareket değildir. 

Amacı farkındalığı artırmak, gelişmiş bir toplum idealini gerçekleştirmek ve olgunlaştırdığı düşüncelerini toplumla paylaşmaktır.

Analiz edilen konularda güncel gelişmelerin üzerinde durulmakta ve yorumlara yer verilmektedir. Konuların hangi alanlarda kapsandığı da işaret edilmektedir. Politik konularda daha çok incelenmiş düşünceler ve öneriler yer alır.

Gürsel Tokmakoğlu Kimdir?

1961 tarihinde Çan-Çanakkale’de doğdu. Hava Harp Okulu’nu bitirdi. Lisans eğitimini Elektronik Mühendisliği olarak tamamladı. Hava Harp Akademisi’ne gitti ve kurmay oldu. TSK’da istihbarat ve jeostratejik konularda resmi nitelikli kitaplar yazdı. Terörle mücadelede faaliyetleri içinde bulundu, Bosna ve Kosova Harekatlarına katıldı. Güvenlik stratejileri ve istihbarat konularında uzmanlaştı. Askeri Ataşelik yaptı ve NATO görevlerinde bulundu. En son Hava Kuvvetleri İstihbarat Daire Başkanı görevini yaptı ve 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’nden emekli oldu. Bir süre yurtdışında yöneticilik yaptı. Halen blok yazarlığını sürdürmektedir. Evli ve iki çocuk sahibidir.

Özgeçmiş
– 1961: Çanakkale’de doğdu.
– 1982: Hava Harp Okulu mezun. Lisans Eğitimi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği.
– 1983: İstihbarat Okulu mezun.
– 1988-1993: İstihbarat Okulu’nda öğretmenlik yaptı. Teknik Öğretmenlik Eğitimi aldı (Pedagojik Formasyon). İstihbarat ders kitaplarını yazdı. Harekât Araştırması. (Operational Research) konusunda uzman oldu.
– 1995: Harp Akademisi mezun. Kurmay oldu.
– 1995-1999: 2nci Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanlığı yaptı. İç güvenlik ve terörle mücadele görevleri yaptı. Kuzey Irak’ta operasyonlara katıldı. “Suriye istihbarat Durum Değerlendirmesi” dokümanını yazdı.
– İtalya’da NATO görevlerinde bulundu. Bosna ve Kosova Harekatlarına katıldı.
– Hava Kuvvetleri Bilgi Sistemleri konusunda çalıştı. (Lockheed Martin)
– 2001-2002: Hava Kuvvetleri İstihbarat Okul Komutanlığı yaptı.
– 2002-2004: Kazakistan Askeri Ataşeliği görevi yaptı. “Hazar Bölgesinin Güvenliği” konusunda uluslararası çapta çalışmalar yaptı.
– 2006-2007: Hava Kuvvetleri İstihbarat Daire Başkanlığı yaptı. “Hava Kuvvetleri İstihbarat Vizyonu” dokümanını yazdı.
– 2007: Kurmay Albay rütbesinde emekli oldu.
– Yayımlanmış 6 kitabı var: “İnsanlar ve İnsancılar”; “Benlik, Bilinç ve Vicdan”; “Muttaki”; “Bir Adem Öyküsü, Halife”; “Cephe”; “Gözlerim” (şiir).
– 2007-2017: Özel sektörde (yurtdışında ve yurtiçinde) üst düzey yöneticilik yaptı.
– Blok Yazarlığı yapmakta: “Politik Merkez”
– İstihbarat, Politika, Güvenlik ve Strateji konularında çalışmalar yapmakta.

Politik Merkez’in Tutumu ne şekildedir?

PM tarafsız bir gözlemde bulunur ve düşünceye saygılıdır. İstismarcı ve çıkarcı politikaları toplum yararına eleştirir. Bu eleştiri yararlı ve olumlu bir sonuç almaya yöneliktir.

PM, etrafını gözetmeden yaşayan, gündemi kendine göre şekillendiren, düzeni kendi geleceğini teminat altına alma sevdasıyla çarpıtan, genelin ve gerçeğin icaplarına karşıt olmayı iş edinen ve dahi söylenebilecek türden insan doğasının ve toplumsal geleceğin yıpranmasına sebep olan istismarcılara ve sömürücülere karşı sorumlu bir tutum sergiler.

PM varoluş bilgisine ters düşmeyen şekilde ve evrensel doğrularla yüksek insanlık idealini gerçekleştirme sürecinde kendine bir ödev düştüğünün bilinciyle hareket eder.

Doğallık ve gerçeklik üzerine temellendirilen her gelişme dikkate değer görülmektedir. Halen insanlığın geneli ile kabul ettiği ve günlük yaşamını buna göre şekillendirdiği kurumlar, yapılar ve düşünce akımları yok sayılamaz. Ancak uygulamalara ve detaylara bakar, insanı ve toplumu korumak adına yapıcı hatırlatıcı tutumunu çekinmeden sergiler.

Politik Merkez’in Toplum idealleri nelerdir?

  • İdrak sahibi, olgun ve vakur.
  • Yapıcı olmayı bilen ve eleştiriyi hazmedebilen.
  • Sorumluluklarının idrakiyle ve ciddiyetle kendini ifade edebilen.
  • Vizyon sahibi ve dinamik.
  • Zamanın, mekanın ve şartların değerini bilen.
  • Merkezde durmanın erdemlerini koruyan.
  • Küresel gelişmelere hazırlıklı ve dalgalanmalara dirençli.
  • Çevresine ve çevre değerlerine uyumlu ve dengeli.
  • Doğal, akılcı ve gerçekçi.
  • Kavramsal kargaşa içinde olmayan ve ufku açık.
  • Bilim-teknolojiye düşkün, çalışan ve araştıran.
  • Barışçı ve kucaklayıcı.
  • Üreten ve paylaşan.

Bu sitenin sistemi nasıl işler?

  • Aynı arzuyu, ülküyü ve amacı paylaşanlar katkı yaparlar.
  • Düşüncenin yaygınlaşmasına ve kökleşmesine kişisel potansiyelleriyle katkıda bulunurlar.
  • Düşünceleri paylaşırlar ve tartışma imkanları yaratırlar.
  • Verilebilecek olumlu ve olgun tepkiler ve öneriler için platform oluştururlar.

Yazma Kuralları

Politik Merkez’de Nasıl Yazı Yayınlayabilirim?

  1. Henüz üyemiz değilseniz anasayfanın sol alt kısmındaki “Meta” bölümünden “Kayıtol”a tıklayarak sitemize kaydolun. Kaydolma işlemi sırasında sarıyla işaretli kutucukları doldurmanız ve taahütnamemizi kabul etmeniz gerekmektedir. Takiben e-posta adresinizi kontrol etmek için size onaylama e-postası gönderilecektir. Onay işlemi sonrasında site yöneticimize yeni kullanıcı kaydı bildirisi  gönderilecektir. Yönetici “takipçi” veya “içerik sağlayıcı” olarak size kullanma hakları tanımlayacaktır. “Takipçiler” yeni yazılardan e-posta bildirimleriyle haber alabilmekte ve siteye yorum yapabilmektedirler. “İçerik sağlayıcılar” ise aşağıdaki işlemleri takip ederek yazı yayımlayabilirler.
  2. Anasayfadaki Meta bölümünden girişe tıklayın.
  3. Siteye kayıt olduğunuz e-posta ve parola ile giriş yapın.
  4. Hesaba girme işleminde hata oluşursa “iletişim” kısmından irtibata geçin. Eğer sorun oluşmadan hesabınıza giriş yaptıysanız karşınıza içerik sağlayıcı başlangıç ekranı gelecektir.
  5. Soldaki gezinti menüsünden “Yazılar” kısmına tıklayın. Takiben “Yazılar” kısmı altına açılacak “Yeni yazı ekle”ye tıklayın. Eğer daha önceden eklenmiş yazıların durumlarını incelemek ya da değişiklik yapmak isterseniz “tüm sayfalar” kısmına tıklayın. Sonrasındaki adımlar için 16. maddeyi takip edin.
  6. Öncelikli olarak yazıya başlık verin. Başlığa girilen metin aynı zamanda yazının adresinin de belirlenmesini sağlayacaktır. Örneğin; Başlığa “test” yazıldığında bağlantı adresi https://politikmerkez.com/test şeklinde olacaktır.
  7. Yazı kutusu MS Word formatını otomatik olarak algılamaktadır. Yazıları Word’den kopyalarayak yazı kutucuğuna yapıştırabilirsiniz. Başlıklar, boşluklar ve dipnotlar otomatik olarak site içerisine kopyalama işlemi sırasında çekilecektir. Yine de hataları tespit edebilmek için kopyalama işleminden sonra yazıyı kontrol edin.
  8. Yazı kutusunun üzerinde bulunan yazı düzenleme tuşları yardımıyla yazıda düzenlemeler yapılabilir. Düzenleme barındaki üst üste kutucuk simgesi olan “Araç Çubuğunu Göster/Gizle” düğmesine tıklanarak tüm düzenleme tuşları görüntülenebilir. Simgelerin üzerine fare imleçi götürüldüğünde kutucuğun işlevini anlatan metin açılacaktır. Paraglaflandırma, metni sağa-sola yaslama, dışarı bağlantı ekleme, metin boyutunu büyütme, ara başlık yapma gibi işlemler bu bölümde yapılabilir. Yazıda eğer dış kaynaklardan faydalanılmışsa yazının alt kısmına referans verilmelidir.
  9. Yazı yazımı tamamlandıktan sonra sayfanın sağ bölümündeki “Kategoriler” kısmından yazının konusuyla ilgili bölüm seçin. Bu yazının site içerisindeki gösterileceği yeri belirleyecektir. Örneğin Türkiye Ekonomisi ile ilgili bir makalede Türkiye ve Ekonomi şeçilmelidir.
  10. Kategori seçildikten sonra yazının arama motorlarınca bulunmasını sağlamak için “Etiketler” bölümüne yazıyla ilgili anahtar kelimeler girilmelidir. Örneğin Türkiye Ekonomisi ile ilgili bir makalede Türkiye, Ekonomi, Serbest pazar, Dış borç gibi kelimeler girilebilir. Farklı etiketler arasına virgül koyulmalıdır. Kelimenin baş harfini büyük yazın.
  11. Sayfanın sağ alt kısmındaki “Ediorial Metadata” kısmından editörlerin yapacağı değişiklerde dikkat edilmesi gereken noktalarla ilgili olan kısımları işaretleyin. Bunlar bildirim olarak editöre iletilecektir.
  12. Sayfanın sağ alt kısmındaki “Öne Çıkan Görsel Olarak Belirle” düğmesi tıklanarak anasayfadaki kutucuklarda ve yazının başlığının üzerinde görüntülenecek resim seçilmelidir. Açılan pencerenin sol üst köşesindeki “dosya yükle” düğmesi ve sonrasında sayfanın ortasındaki “dosya seçin” düğmesine tıklayarak bilgisayardan resmi yüklenebilir. Son olarak kutucuğun sağ alt köşesindeki “Öne çıkarılmış görsel olarak belirle”yi tıklanarak resim sisteme kaydedilmelidir. Görsellerde telif hakkı sorunu yaşamamak için mümkün olduğunca kullanımı serbest resimler kullanılmalıdır.  Serbest haklı resimler için google.com dan “creative common” araması ile resim bulunabilir. Tumblr ve flickr en çok serbest dolaşım hakkına sahip resimlere sahiptir. Yahoo’nun Flickr hizmeti için https://www.flickr.com/creativecommons/by-2.0/ u ziyaret edin. Ancak Flickr’da her yeni aramanız için yukarıdaki linke yeniden tıklayarak arama yapmanız gerekmektedir. Flickr peş peşe yapılan aramalarda telif haklı resimleri serbest resimlerle karışık olarak göstermektedir. Resim ekleme işlemi sonasında yazınızın metnine resmin referansı verilmelidir. Örneğin; Öne Çıkan Görsel Kaynağı: https://www.flickr.com/photos/european_parliament/
  13. Yazı ekleme sayfasının en alt kısmındaki “notifications” kısmından yazıyı kontrol etmesi istenilen kişi veye gruplar seçilmelidir. Örneğin yazı içeriği ile ilgili değerlendirme için editörü seçin.
  14. Son olarak sayfanın sağ üst kısmındaki “yayımla” kısmından “durum”u seçip kaydet veya “save” düğmesine tıklayın. Örneğin tamlanmış bir yazıyı onaya sunmak için “‘inceleme bekliyor”u işaretleyip kaydedin. “Önizleme” tuşu ile yazının son durumunu inceleyin.
  15. Yazı ile ilgili değişiklerin bildirimleri e-posta adresinize sistem tarafından otomatik olarak gönderilecektir.
  16. Yazıda değişiklikler sol gezinti menüsündeki  “Yazılar” kısmının altındaki “Tüm yazılar” sekmesine girilerek yapılabilir.“Tüm yazılar” sekmesinde ilgili yazının üzerine fare imleci getirilerek “düzenle”ye tıklayıp yazıda değişiklikler yapılabilir. Değişiklik ekranında editörlerin yorumları sayfanın ortasındaki “editorial comments” bölümünden görüntülenebilir.
  17. İçerik sağlayıcı ve yazar profil resmini ve özgeçmişini profiline eklemelidir. Anasayfanın “meta” bölümünden giriş yaptıktan sonra çıkan soldaki gezinti menüsünden “Kullacılar > Profiliniz”e girip sayfanın alt kısmındaki “biyografik bilgi” kısmına özgeçmişi, “avatar” kısmına da profil resmini ekleyin.

Yazım kuralları ve politikası nasıldır?

  1. Temel amaç çatışmayı, kargaşayı, kışkırtmayı, bozuk üslubu, tutarsızlığı, bilgisizliği, seviyesizliği, nezaketsizliği, çıkarcılığı ve sorumsuzluğu ortadan kaldırmak olduğuna göre, yazılarda bu noktalar muhakkak göz önünde tutulmalı ve özenle uygulanmalıdır.
  2. Tarafsızlık, politik-merkezcilik ve yararlılık bu sitenin temel ilkeleridir. Tarafsız olmak, başka fikir sahiplerinin haklarına olması gereken mesafeden yaklaşabilmeyi, empati yapabilmeyi kapsamaktadır ve barışı temel düstur olarak sahiplenmek demektir. Politik-merkez ileri demokrasi anlayışına dayalı olarak, paylaşan, kucaklayan, kapsayıcı olan ve ilerlemeyi hedefleyen, hakkı bilen, kültürlü olmayı zorunlu gören bir düşünceyi içinde barındırır. Yararlılık ise bağcıyı dövmek, kaş göz çıkarmak, üstünü başını kirletmek yerine bilgi verebilmenin tatminini kalben kabullenmektir.
  3. Sitenin amacı ve görüşleri için “Hakkında” ve “Politik Çerçeve” içeriklerine bakın. Burada belirtilen hususlar Gürsel Tokmakoğlu’nun düşünceleridir. Eğer sadık kalınır ve içeriklerin gelişmesine destek sağlanır ise bundan daha büyük yarar sağlanır. Ancak belirtilen düşüncelere katılmamak veya bir kısmına katılmakla birlikte yazarlar kendi görüşlerini sitede yayımlayabilir. Yazılan ve yayımlanan yazıların tümünden hukuken ve cevap hakları yönleriyle yazarın kendisi mesuldür.
  4. Yazarlar, “Ben bir kişi olarak, diğer bir kişiye, bir harflik bile olsa yarar sağlayacağım!” ilkesiyle, bir beklenti sahibi olmadan, entelektüel birikimini aktarmayı, bilgisini paylaşmayı ve düşünce üretmeyi amaçlamalıdır. Yazarlar referanslı, sağlam, doğru ve yararlı yazılar yazmak zorundadır. Kısa ve öz olması okunabilirliği aktaracaktır. Yazılar akademik ve belli bir birikimi temsil edecek şekilde olmalıdır.

Yasallık

Yasal sınırları ihlal etmemek esastır. Özellikle fikir ve telif konusunda duyarlı olunması gerekir. Bir haksızlık yapan kendisi sorumludur.

DÖNBAŞA