trump-suudi-veliahdina-yol-gosterecek-mi
Trump Suudi Veliahdına Yol Gösterecek mi?

Trump Suudi Veliahdına Yol Gösterecek mi?

27 Kasım 2018
Okuyucu

Muhammed bin Selman (MbS) konusu rafa mı kalktı? İstanbul’da Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın hunharca öldürülmesi olayının ardından görüldü ki, MbS’i korumak için kendini yetkili gören tek kişi Donald Trump. Aslında böyle bir caniliğe imkan verdiği sebeple Amerikan yönetimini eleştirmek söz konusu, çünkü Suudilerin bütün ipleri kendilerinin elindedir. Ama sonrasını da eklersek, böyle bir olaydan ötürü bütünüyle Amerika’nın itibar kaybına uğramasının sorumlusu da Trump yönetimidir. Bu bakımdan Amerika’dan beklenen şudur: Hiç olmazsa önümüzdeki dönemde Ortadoğu’da Suudilerin ve özellikle MbS’in yapmaya çalıştığı yanlışlıkları düzeltmek için çaba sarf etsinler. Nedir bunlar?

MbS’in babası Kral Selman alzheimer hastasıdır ve şu an sembolik olarak tahtın sahibidir. Bu nedenle bütün sorumluluk 33 yaşındaki delikanlı MbS’in elindedir.  Bu delikanlı sorumsuzca hareket etmeye meyillidir. Babalık rolünü üslenmiş Trump ona akıl vermeyi devam ettirsin, bu başka bir şey. Diğer yandan görünür bazı hamlelerle de babalığını göstermelidir, dünya bunu beklemektedir.

Suudi Arabistan ABD’nin askeri üssü gibidir. Herkese ambargo uygulayan Amerika hadi diyelim Suudilere bunu yapmak istemiyor, o halde başkalarına yaptıklarını düzeltsin. Eşitlik, adalet veya düzen kurmak böyle olmaz mı? Örneğin Katar’a uygulanan yaptırımlar kaldırılsın. Katar kendine uygulanan ambargodan önemli kayıplar yaşadı. Ortadoğu’da ABD yönetimi menfaat icabı taraf tutmaya devam eder ise işte bu cinayet için de taraf olmuş olur ki, bu Amerikan halkına göre bir tutum olmaz. Kritik eleştiri buradadır.

Yemen ne olacak? Raporlar korkunç! Bir kere Irak ve Suriye’den kamyonlara bindirilen DAEŞ militanlarının Amerika Yemen’e gelmelerine göz yumdu. Kaşıkçı olayı diplomatik alanda oldu ve görüldü, ama Amerikan yönetiminin DAEŞ militanlarının bu kanser olmuş Yemen’e intikallerine imkan vermesini dünya neden göremedi?

Her gün dünya basınında görüyoruz, Suudilerin sınır komşusu Yemen’de çocuklar açlıktan ölüyor. Rakamlara göre yaklaşık 85 bin Yemenli çocuk açlıktan, sadece bir lokma ekmek bulunamadığı için ölümün eşiğinde. Üstelik ölenler başka milletten değil, hepsi Arap. Zayıf düşen bedenler hastalanıyor. Hastalık Yemen’de kol geziyor, Birleşmiş Milletler, Dünya Sağlık Teşkilatı ve İnsan Hakları kuruluşları kimin direktifini bekliyor, neden yeterince ilaç tedarik edilmiyor? Yemen her yıl Suudilere 50 milyar dolar borç ödüyorlar. Eğer bunu ödeyecek paraları yoksa, her zaman yaptıkları gibi petrol silahını kullansınlar ve açığı bir şekilde kapatsınlar. Zira çocukların ölümüne değişilecek bir konu ne olabilir ki?

Neticede OPEC denilen örgütün ipleri de bu 33 yaşındaki delikanlı ile Trump’ın elinde. Petrol fiyatlarının belirlenmesinde uygulanan küresel politikalar için birçok neden ve sonuç var. Örneğin önümüzdeki yıl yeni bir rejim uygulanması söz konusu ise bunu yine kendileri biliyorlar. Eğer Suudiler petrol arzını kısarsa fiyatlar artış gösterir, öyle değil mi?

Bir diğer konu, Suudiler Suriye’de PYD/YPG’ye Türkiye’ye karşı bir devlet kursunlar diye para ödüyor. Bunu en son Kaşıkçı olayı esnasında ABD Dışişleri Bakanı’na 100 milyon dolar ödeme yapıldığında da görmüştük. Alenen terörist besliyorlar. Bu paraları böyle terörist besleyerek harcayacaklarına gidip Yemenli çocuklara ekmek ve ilaç tedarik etsinler, daha insani olur!

İnsanlığın ne olduğunu birlikte göreceğiz. Haydi, Trump ve Selman, şaşırtın bizi ve hiç olmazsa mazlumlar için bir şey yapın!..

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

israil-gkry-yunanistan-ve-italya-akdeniz-dogalgaz-boru-hatti-icin-anlasti
ÖNCEKİ YAZI

İsrail, GKRY, Yunanistan ve İtalya Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı İçin Anlaştı

turkiye-dogu-akdeniz-politikasini-neden-degistirdi
DİĞER YAZI

Türkiye Doğu Akdeniz Politikasını Neden Değiştirdi?

Politika 'ın son yazıları

30 views

Amerika’da Gazze Protestoları

Gazze'deki yaşanan zalimce olayların gerçekliği ve Batılı politikacıların ikiyüzlü uygulamaları bugün Amerika'da tartışılıyor ve protesto ediliyor. Yarın bu protestolar Avrupa'da da yaygınlaşabilir. Öyleyse diyebiliriz: Gazze sınırlarını aştı!
39 views

Irak’ta Aydınlık Dönemin Başlangıcı

Türkiye, Bağdat'ta Irak ile tarihi bir süreci başlattı, atılan imzalar var, geliştirilen yeni stratejiyle birlikte yapılacak işler var. Bunlar ekonomiden, kültürden, güvenliğe uzanan işler. En önemlisi, inanmışlık, güven ve umut ışığı!..
52 views

Filistin-İsrail Politikası Hakkında

Ortadoğu'da, ABD'nin "kontrol bende" dediği bir ortamda, İsrail'in şımarıklıkları ve İran'ın anlamsız çabaları sürerken, Filistin konusunda nasıl ilerleme sağlanabilir? Bu dramatik konuyu aktörleri belirterek gözden geçirelim.
56 views

Stratejik Algı Yönetimi

Strateji ile algı yönetimi bahislerini, canlı örnek olduğu nedenle, Ortadoğu, ABD ve İsrail ile açıklayacağım. Buradaki amacım yaşamda ve çıkarları elde etmede dilin ve yaratılan algının kullanılmasının ne kadar etkili olduğunu göstermektir. Evet, temel olarak bu bir iletişim konusu olsa da görüldüğü üzere, ülkelerin mücadeleleri ve savaşların nedeni dahi olabilmektedir.
86 views

Yapay ve Doğal

Size analitik bir yöntemle, halen Ortadoğu'daki onca yapaylığa ve yürütülen negatif amaçlı algıya rağmen, Türkiye'nin ne denli doğallık içinde ve istikrar amaçlı politika yürüttüğünü açıklayacağım. ABD ve Rusya gibi büyük güçlerin yanısıra, bölgede İran ve İsrail arasında yaşananları kavramsal boyutta irdeleyeceğim. Analizin her bir basamağında belirginleşen kuralları açıklayacağım.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme