nasanin-yeni-em-itici-sistemi-aciklamasi
NASA'nın Yeni EM İtici Sistemi Açıklaması

NASA’nın Yeni EM İtici Sistemi Açıklaması

4 Kasım 2015
Okuyucu

NASA’nın Eaglework laboratuvarı mühendislerinden Poul March, daha önce Roger Shawyer’ın ortaya attığı elekto-manyetik roket itici sisteminin “çalıştığı” sonucunu duyurdu ve bu konu büyük yankı buldu. Bilim insanları halen tam olarak neyin olup bittiğini açıklayamasalar da meydana getirdikleri düzeneklerle neredeyse insanlık için bir hayal niteliğindeki sonuçla elektro-manyetik itme gücü, yani yeni bir motor tipini test etmiş oldu.

Roger Shawyer’ın daha 2003 yılında ortaya attığı “EM-Drive” olarak ifade edilen düzenek önceleri sonuç vermeyecek bir konu olarak nitelendirilmişti. Buna rağmen 2009 yılında Çinli bilim insanları bunun çalışabileceğini açıklamıştı. 2013 yılında NASA konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini duyurmuştu. 2014, Haziran ayında Ohio’da yapılan 50. İticiler Müşterek Konferansı esnasında da konuya değinilmişti. En son March’ın açıklaması ile sistemin çalıştığı duyurulmuş oldu ve şimdi her şey yeni baştan araştırılacak.

Magnetron ve mikrodalga itici sistemi olarak ifade edilebilecek bu sistemin Newton’u bile terletecek nitelikte türden olduğu yorumları yapıldı. Özellikle uzayda ilerleyecek roket sistemleri için bu buluş tam anlamıyla yeni ufuklar açtı. Çünkü güneş paneli gibi bilinen türden enerjiyi toplayarak bu iticileri çalıştırmak mümkün olabilecek. Dolayısıyla gezegenler arasında seyir çok kolaylaşmış olabilecek.

Yukarıdaki görselde gösterilen 2. nesil manyetik damper ile manyetik kaçaklar azaltılmış, Lorentz kuvveti etkileşimleri en aza indirilmiştir. March, düzenek içinde ısıl genleşmeye etkisi olan Lorentz kuvvetleri (ki buna kirlenme de denmektedir) açısından sorunun üzerinde daha çok çalışılması gerektiğini itiraf etti. Yüksek seviyedeki kirlenme uzaydaki çalışmada daha önemsenir sonuçlar verebilecektir. Bunun sebebi ısı ile ilgili hatalardır. analitik araçlar ve entegre test sistemleri geliştirildiğinde bu gibi hususlar daha da iyi anlaşılmış olacaktır.

Daha üzerinde çok çalışmaya ihtiyacı olduğu halde bu buluş ile insanlık uzay alanında çok büyük bir adım daha attı. Bu heyecan bile önemsenir niteliktedir.

 

Not: Konu ve görüntüler Digital Trends‘ten alınmıştır. Buradan geniş şekilde inceleyebilirsiniz.

http://www.digitaltrends.com/cool-tech/researchers-conduct-successful-new-tests-of-emdrive/?&utm_term=DT%20Newsletter

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

insani-oldurme-kodu
ÖNCEKİ YAZI

İnsanı Öldürme Kodu

akademisyen-tartismasi
DİĞER YAZI

Akademisyen Tartışması

İnovasyon 'ın son yazıları

218 views

 Sonsuz Şiddet Dönemi ve Doğal Endişe

Yapay zekâ konusunun doğurduğu belirsizliği size, dahi makineler, derin karmaşa, sonsuz şiddet ve doğal endişe şeklindeki kavramlarla betimleyeceğim. Yaşam tarzımız hızla değişirken bireyler olarak alınan kararlarda herhangi bir etkimiz olmuyor. Daha çok kullanıcı oluyoruz, sayıdan ibaretiz, yani birer veriyiz. Yaratılan medeniyette her birimizin bir anlamı var.
2.1K views

Sosyal Medya Dilemması

Günümüzde derin bir biçimde sosyal medya dilemması veya gelişim paradoksu yaşanıyor! Dördüncü Sanayi Devrimi’nin etkileri her alanda değişimi tetikliyor. Teknolojinin ürünü medya platformları sosyal yaşamın ötesinde, hukuk, ekonomi, politika, uluslararası ilişkiler, güvenlik (ki içinde terörizm de var), sağlık ve eğitim gibi pek çok değişimin yerli yerine oturmasını baskılıyor. ABD’de yaşanan son 6 Ocak Senato Binası baskınını büyüteç altına alıp, konu hakkında tartışmak istiyorum. Ayrıca yazıda hukuki ihtiyaçlar açısından bazı temas ettiğim noktalar da olacaktır.
2.9K views

5G Teknolojisi ve ABD-Çin Rekabeti

Son birkaç yıldır en fazla duyduğumuz konulardan birisi 5G teknolojisi oldu. ABD ile Çin arasında büyük bir savaşa dönen teknolojide somut konu 5G’dir. Çin, 5G teknolojisini üretti. ABD henüz 3G’de kaldı. ABD bu alanda adım atana dek Çin’in teknolojiyi yaygınlaştırmasını yavaşlatmak veya durdurmak için önlemler almaya çalışmaktadır. Bu konu teknoloji kadar, istihbarat, ekonomi, altyapı, iletişim konusudur. Nedir 5G teknolojisinin farkı? ABD neden bu denli saldırgan davranıyor?
1.3K views

Netizenlerin Beyni Büyük mü?

Ağ tabanlı yaşam kalıplarının daha belirgin olacağı bir dönem girmiş bulunmaktayız. Yeni dönemin en önemli konularından birisi de kentlerin nadide noktalarında yaşayan ve değişik yaratıcılık kabiliyetine sahip genç beyinlerden azami istifade etmenin yollarını bulabilmektir. Silikon Vadisi örneğinden yola çıkarak birçok gelişmiş ülke kendi yaşama normlarına göre yeni bir sosyal yaşam dokusu oluşturmayı hedefliyorlar.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme