Stratejik Derinleşme

23 Mayıs 2024

Politikada “stratejik derinleşme” terimini ifade etmekle, beraberinde neleri söylemiş oluyorum: Aktif, nötr (yeni-izolasyonizm) ve karma politikalar, politik seçenek olarak aynı anda yapılması gerekenler.

Alternatif Stratejik ve Politik Kavramlar

Nötralizasyon (etkisiz hale getirme) sosyolojide geçiyor. Nötralizasyon, bir egemen yapı tarafından, gayri meşru veya illegal olarak tanımlanan eylemlerde bulunanların ahlaka veya yasalara dayandırarak baskı altına alınmasıdır. Bu terim, yine politika alanında da geçen bir ifadedir. Ama burada da nötürleştirme, etkisizleştirme olarak ele alınmalıdır.

Bunun dışında izolasyonizm (yalnızcılık veya infirak) olarak bilinen politik bir kavram var. Örneğin tarihinde bir dönem Amerika Birleşik Devletleri bunu stratejik olarak uygulamış idi. Başka örnekleri de var. Bu politik terim, kendini diğer ülkelerin sorunlarından ve dünya politikasından uzak tutan devletlerin stratejik politikalarını tanımlamak için kullanılır. Bu, bir ülkeyle ilişki kurmanın doğuracağı olumsuzlukları önleme düşüncesine dayanmaktadır. Fakat izolasyonizmin tarihteki örneklerine bakılırsa, daha çok ticarette uygulanmış ve bu nedenle yaptığı çağrışımlar buna dayalı bir politika gibi algılanmaktadır. Örneğin devletlerin hiçbir ticari sözleşmeye taraf olmaması gerektiğini savunan politika böyledir.

Yeni-izolasyonizm nedir? Bahsettiğim sanat gibi alanlar değil, konumuz itibariyle bir stratejik yöntem olmalıdır. Yine de terim doğru, kendi başına kalarak sorunları çözmek açısından bu kavramı kullanabilirim, böylelikle sadece ticareti çağrıştırabilen izolasyonizmden de kurtulmuş olurum.

Statükoculuk, pasif politika yapmak, tarafsızlık (neutrality), tek taraflılık (unilateralism), azar azar politik değişiklik yapma (incrementalism) gibi yan terimler de var. Yeri gelirse bunlardan yararlanmak da mümkün olabilir.

This content is restricted to subscribers

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

İran’ı Konuşmak

Politika 'ın son yazıları

İran’ı Konuşmak

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler için dün, bugün cenaze töreni yapılıyor ve yarın toprağa verilecekler. Peki bu durumda bizler İran'ı nasıl konuşmalıyız?

Reisi’nin Olayı

Dün öğle saatlerinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amirabdullahiyan'ın içinde olduğu bir helikopter, Azerbaycan sınırında İlham Aliyev ile açılışı yapılan barajların töreninden sonra dönüşte kötü hava şartlarında düştü ve sadece İran değil, herkes şokta. Enkazı Türkiye'den kalkan Akıncı İHA buldu. Ben bir havacı olarak burada kendi açımdan bazı hususlara değineceğim.

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?

İsrail Gazze’de Ne Yapmak İstiyor? 

Hamas-İsrail çatışmasında 7 Ekim’den bu yana 212 gün geçti, Gazze konusunda ne noktadayız? Şurası net, 12 bini çocuk 35 bin Gazzeli öldürüldü, 1,5 milyon insan şu anda çok zor şartlarda yaşıyor, en son noktada Refah’a saldırı oldu olacak türü bir İsrail baskısı da sürüyor.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme