Politikada “stratejik derinleşme” terimini ifade etmekle, beraberinde neleri söylemiş oluyorum: Aktif, nötr (yeni-izolasyonizm) ve karma politikalar, politik seçenek olarak aynı anda yapılması gerekenler.
Alternatif Stratejik ve Politik Kavramlar
Nötralizasyon (etkisiz hale getirme) sosyolojide geçiyor. Nötralizasyon, bir egemen yapı tarafından, gayri meşru veya illegal olarak tanımlanan eylemlerde bulunanların ahlaka veya yasalara dayandırarak baskı altına alınmasıdır. Bu terim, yine politika alanında da geçen bir ifadedir. Ama burada da nötürleştirme, etkisizleştirme olarak ele alınmalıdır.
Bunun dışında izolasyonizm (yalnızcılık veya infirak) olarak bilinen politik bir kavram var. Örneğin tarihinde bir dönem Amerika Birleşik Devletleri bunu stratejik olarak uygulamış idi. Başka örnekleri de var. Bu politik terim, kendini diğer ülkelerin sorunlarından ve dünya politikasından uzak tutan devletlerin stratejik politikalarını tanımlamak için kullanılır. Bu, bir ülkeyle ilişki kurmanın doğuracağı olumsuzlukları önleme düşüncesine dayanmaktadır. Fakat izolasyonizmin tarihteki örneklerine bakılırsa, daha çok ticarette uygulanmış ve bu nedenle yaptığı çağrışımlar buna dayalı bir politika gibi algılanmaktadır. Örneğin devletlerin hiçbir ticari sözleşmeye taraf olmaması gerektiğini savunan politika böyledir.
Yeni-izolasyonizm nedir? Bahsettiğim sanat gibi alanlar değil, konumuz itibariyle bir stratejik yöntem olmalıdır. Yine de terim doğru, kendi başına kalarak sorunları çözmek açısından bu kavramı kullanabilirim, böylelikle sadece ticareti çağrıştırabilen izolasyonizmden de kurtulmuş olurum.
Statükoculuk, pasif politika yapmak, tarafsızlık (neutrality), tek taraflılık (unilateralism), azar azar politik değişiklik yapma (incrementalism) gibi yan terimler de var. Yeri gelirse bunlardan yararlanmak da mümkün olabilir.
This content is restricted to subscribers