suriye-ozel-temsilcisi-jeffrey-kendi-bile-inanmiyor
Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey Kendi Bile İnanmıyor!

Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey Kendi Bile İnanmıyor!

16 Kasım 2018
Okuyucu

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey, Defence One’ın düzenlediği toplantıda şu anki görev alanıyla ilgili konuştu ve soruları yanıtladı. Jeffrey ne demek istiyor? Bakın, sözleri gayet açık: “ABD, Suriye’de iş birliği yaptığı PYD’nin PKK’nın Suriye’deki uzantısı olduğunu biliyor, inkar etmiyor; ancak PYD’yi terör örgütü olarak tanımıyor.” Türkiye ne diyor? Türkiye de çok açık söylüyor: “PKK uzantısı PYD/YPG terör örgütüdür, ABD’nin Suriye’de bir terör örgütüne muhtaç olduğunu itiraf etmesi çok aşağılayıcı!

Jeffrey’in söylediklerinden çıkardıklarımı ifade edeyim. Türkiye’ye şunu ima ediyor: Vaktiyle Irak’ta nasıl KDP (Barzani güçleri) ile el ele verdiyse, gel şimdi Suriye’de PYD ile aynı senaryoyu oyna. PYD/YPG demek istemiyorsan da SDG (Suriye Demokratik Güçleri) de. Soğuk Savaş sonrası zamanın şartlarıyla bugünü aynı zanneden özel temsilcinin kafası gerçekten karışmış. Nasıl eski ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell inanamadığı sözlerle ortaya çıkıp sonra “hayatımın hatası” dediyse, yarın Jeffrey de benzer bir duruma düşecektir. Çünkü Jeffrey’in endişesi sözlerinin içinde belirginleşiyor.

Türkiye’ye veya Suriye’nin kuzeydoğusundaki ortaklarımıza, kendilerince PKK’nın uzantısı olan PYD’nin evrimi olan SDG’ye sırt çevirmiş olsaydık Suriye’ye barış getirme misyonu çoktan bitmiş olacaktı. Bu bizim içinde bulunduğumuz bir ikilemdir ve iki tarafı da ortak hedeflere odaklanması konusunda ikna etmeye çalışıyoruz. Çünkü PYD de Suriye’de farklı bir hükümet görmek istiyor, İran’ın orada olmasını istemiyor ve DAEŞ’in yenilmesini istiyor ancak burada sorun, Türkler anlaşılır sebeplerden dolayı güney sınırında PKK ile ittifak içinde olanları görmek istemiyor.” Bu sözler Jeffrey’indir. Gerçekten çelişki içindeler ya da diplomatik dille durumu böylesine dolambaçlı biçimde kuruyorlar.

ABD’nin YPG/PKK unsurlarını Fırat’ın doğusuna çekerek Türkiye’nin kaygılarına yanıt vereceğini savunan Jeffrey, ABD’nin bölgede diğer gruplara verdiği gibi YPG/PKK’ya ağır silahlar vermediğini, sadece bir taburluk hafif taktik silahları verdiklerini ileri sürmektedir. YPG/PKK’ya taktiksel araçlar, HUMVEE tipi, ancak üzerine silah monte edilmeyen zırhlı arazi araçları, hafif silahlar, havan topları ve makineli tüfekler verdiklerini; tank veya anti-tank füzeleri ile karadan havaya füze sistemleri gibi ağır silahlar vermediklerini iddia etmektedir.

Peki, PKK Türk tankına kullandığı o sofistike tanksavar roketini nereden buldu, sorusunun cevabını kendisi bilmiyor mudur? Suriyeli muhalif gruplara daha önce anti-tank TOW füzelerini verdiklerini ancak YPG/PKK’ya bunları vermediklerini ileri süren Jeffrey, “Tüm bunları sadece Türklere sinyal vermek için yaptık ve inanın bu bize az pahalıya mal olmadı, çünkü daha önce oraya Amerikan topçu birliklerini gönderdik, onlara ateş gücü sağladık çünkü ellerinde yoktu,” ifadesini kullandı.

Kimdi o anti-tank verdikleri muhalif grup ki? Türklere ne sinyali vermeye kalkıyor? Açık ifade et! Türkiye çok uzun zamandır ABD talimatlarını ve silahlarını kullanıyor, ortak tatbikat yapıyor, NATO’da birlikteler…

Jeffrey her şeyin farkında. Şöyle diyor: “Suriye’de DAEŞ’in yenilmesinin ötesinde bir politikamızın olmasına karar verdiğimiz zaman Türkler bizim için zorluk çıkarmaya başladı.

Aslında Türkler zorluk çıkarmadı. İlk konu, DAEŞ ile mücadeleyi beraber yapalım dedi. İkincisi, DAEŞ önemli ölçüde bitirildikten sonra Suriye politikasını teröristle değil, gel benimle yap dedi.

Jeffrey, söylediklerine böyle bir cevap verileceğini bildiği nedenle, konuyu dağıtmak istiyor. Sahada var olan DAEŞ’ten başka milis tehditlerini ifade ediyor. Ama burada da yanılgı içindedir. Jeffrey, Türkiye’nin, ABD’nin öncelikleri olan DAEŞ’in yenilmesi, İran ve İran destekli milislerin Suriye’den çıkarılması ve Suriye’de siyasi bir barış sürecinin başlaması önceliklerine katıldığını, söylüyor.

Onlara (Türklere) anlattığımız üzere bunun (YPG/PKK ile iş birliği) geçici bir alışveriş olduğunu söylemiştik. Hala öyle ama buna bazı ‘koşullar’ ekledik. Bunu onlara (Türklere) anlatma konusunda başarılı olamadık. Bu da bizimle, Türkler ve PYD/SDG arasında sınır bölgesinde gerginliğe neden oluyor.

Çok deneyimli bir diplomat bu sözlerle ortaya çıkıyorsa onun adına üzülmemek mümkün değildir. Geçici alışveriş için sahadakilere not ettirdikleri geçici alışverişin koşullarını dünyaya anlatsın isteriz. Mantıklı mı, değil mi görürüz. Türkiye’ye verilen vaat yeterli değildir. Bizi teröristlerle gerginlik falan yaşamıyoruz; kim olurlarsa olsunlar alenen teröristlerle savaşıyoruz. Dahası, bunlar bir müttefikin söyleyeceği sözler olamaz, teröre karşı sahada Amerikalılar da Türkiye gibi duruş göstermesi gerekmektedir. Eğer Türkiye’ye şöyle diyorlarsa kabul edilebilir mi? “İran’a, milislerine, DAEŞ’e, El Kaide uzantılarına, Esad’a ve az da olsa Ruslara karşı teröristleri yıkayıp paklayıp SDG yapıp kullanıyoruz, işimiz bitince, yani Suriye kuzeyine yerleşince zaten amacımız gerçekleşmiş oluyor, sen de buna göz yummalısın, bize terslik çıkarmamalısın…” Bu nasıl bir plan?

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

girmek-mi-zor-cikmak-mi-zor
ÖNCEKİ YAZI

Girmek mi Zor, Çıkmak mı Zor?..

DİĞER YAZI

Neden Türk Akım?

Politika 'ın son yazıları

29 views

Politikada Gri Kavramlar

Size politika amaçlı yapılan propaganda konusu içinde yer alan kavramsal bir temayı sunuyorum, grilik. Gri kavramların dış ve iç politika yansımalarına bakacağım. Özellikle ABD dış politikasında kendi çıkarına yaklaşımlar sergilemesi neticesinde görülen gri kavramlar konusunu işleyeceğim. Buna örnek olarak Filistin-İsrail, terörle mücadele, sözde soykırım tasarısı gibi konular da yer alacak.
107 views

Yerelde Yapısalcılık

Bir olaya bakış yöntemimde felsefe ve tarih olmaz ise ben bunu oldukça eksik görürüm. Hemen herkesin siyaset, seçim, belediye, vs. konuştuğu noktada ben, bu işte temel felsefe ve asıl stratejik açıklama nerede diye arıyorum. Dolayısıyla felsefi yaklaşım ve stratejik bakış tarzı siyaset üstüdür. Benim açıklamalarım bu noktada değerlidir; mevcut yapılanlar gibi değil, başka türlü tartışmaları kapsamaktadır. Açıkça yazayım: Kim kazanacak, iktidar veya muhalefet ne yapacak, türü ifadelerle değil; imar neye göre olmalı, altyapı ve üstyapı nasıl planlanmalı, ülke ekonomisine uyumluluk ne şekilde sağlanmalı, kanunlar ne içerikte olmalı, gibi piramidin üstündeki meseleler önemlidir.
157 views

Emperyalizm

Bugünün anlayışı, küresel imkanlar içinde sahip olunan alanları artırmak ve güçlenmek, değer üretimi rekabetinde gerilerde kalmamak fikri üzerinedir. Ruslar gibi sürekli “kahrolsun emperyalizm” diyeceğinize, “ben hangi değeri üretebiliyorum, hangi büyük pazarda kaça satıyorum,” diye bakın isterim. Bugün ülkeler bazında ABD, İngiltere, Çin, Japonya, Güney Kore, birlik bazında Avrupa Birliği, küresel şirketler bazında sürekli sayısı artan ve yenilik üretenler, esasen bunlar değerleri zorluyorlar ve muhatap alınıyorlar. Daha fazla muhatap alınabilmek için yapılması gerekenler belli! Olan şu: Muhatap alınanların ve değer üreticilerinin daha fazla yayılması fikri!..
165 views

Doku Bozumu

Bu makale Ortadoğu'da kangren olan meseleleri stratejik düzlemde incelemektedir. Mevcut dokuyu bozan yapay düşünceler ile gerçekte olanlar arasındaki farkı bütün çıplaklığıyla dile getirmektedir. Halen bölgede savaş, çatışma, suç, terör, işgal, soykırım, gibi pek çok olumsuzluk yaşanmaktadır. Uluslararası sistem bu olup bitene çare bulamamaktadır. Suriye, Irak, Lübnan, Yemen, Libya, gibi ülkelerin halkları harap ve bitap düşmüş durumdadırlar.
227 views

Devlet-dışı Aktörler

Burada gayet karmaşık, iç içe geçen ve masum insanların istismarına dönük olayları ihtiva eden, bütün gayrimeşru faaliyetleri, politikaları, planları ve operasyonları, terörizmden tutunuz, vekalet savaşlarına, buradan iç savaşlara, gri bölge operasyonlarına, meşru görünse de esasen çıkara hizmet edenlere, meşru siyaset yapmak ve bunu geliştirmek varken, siyaset alanını anti-demokratik yöntemlerle daraltanlara kadar, birçok durumu kısaca da olsa açıklama imkânımız oldu. Meşruluk ile gayrimeşruluk arasındaki perdeyi görmek veya belirlemek çok çok önemlidir. Ben de sizler de hep birlikte bu dünyada birer aktörüz, tıpkı devletler, hükümetler, liderler, şirketler, gibi. Politika, insana has bir yetenek, işlev ve özelliktir. Meşruiyet dahilinde kalabilmek çok önemlidir. İnsanlar, istikrar, barış ve esenlik içinde yaşamayı, gelişmeyi, evlatlarını refah ve güven içinde yetiştirmeyi istemektedir.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme