jeffrey-ve-craft-ankarada
Jeffrey ve Craft Ankara'da

Jeffrey ve Craft Ankara’da

3 Mart 2020

Dün (2 Mart 2020) ABD’nin Suriye’den sorumlu temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey ve ABD’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Kelly Craft Ankara’ya geldiler. Birleşmiş Milletler’in Türkiye ofislerinin hemen hepsi (gıda, göçmen, vs) dün Cilvegözü sınır kapısından giriş yaparak İdlib bölgesinde mülteci kampında ve bir hastanede incele yaptılar. Bugün büyük ihtimalle ABD’nin daimî temsilcisi Craft İdlib’e geçecek Atme kampı ve sınır kapısındaki bir hastaneyi ziyaret edecek. 

Burada dikkat çeken konu ABD’nin ve BM’nin (UN) politika değişikliğidir. Özellikle BM temsilcilerinin Şam’da giriş yaparak İdlib’e intikal etmesi gerekiyordu. Türkiye’den geçerek Suriye’ye girmesi demek Şam yönetimini gayrimeşru görmesi anlamına gelmektedir. Hatırlanacaktır Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu’nun BMGK’daki sert konuşmasından sonra söz alan Craft, Esad rejimini gayrimeşru diye dile getirmişti. Hatta Rusya’ya da uçaklarını yere indir demişti. Bütün bunların diplomasideki anlamı nettir, artık BM ve ABD Rusya ve İran destekli Esad rejimini gayrimeşru ilan etmektedir, bunun yerine Suriye halkını meşru görmektedir.

Jeffrey’in Ankara’ya gelmesi kabul edilebilir, sürpriz anlamı taşımaz. Ancak Craft’ın gelmesi önemlidir. Buradan bilgi ve belge toplayacaktır. Elde ettiği izlenimleri rapor edecek ve bunlar kayda girecektir. Gayrimeşru ilan edilen Rusya ve İran destekli Esad Lahey Adalet Divanı’na sevk edilecektir. ABD, Suriye konusunda doğrudan askeri seçeneklerini Rusya’ya karşı değil Esad’a karşı biçimde geliştirecek; ancak doğrudan politik girişimlerini Rusya, İran ve Esad bütününde sürdürecektir.

Jeffrey’in çantasında Suriye’ye ilişkin bir ABD planı ve Türkiye’den talepleri vardır. Hatta bazı askeri destekler için önerisi de olabilir. NATO kanalı ile bu desteklerini Türkiye’ye verebilirler. Ama destekten ziyade ortak plan yapılması gerekir. Görüşmeler sürecektir.

Ayrıca heyet dün Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı ziyaret etmişler ve harekat hakkında bilgi almışlardır. Patriot konusu burada gündeme gelmiş olabilir. Büyük olasılıkla heyet bugün İdlib’deki inceleme ve araştırmalarından sonra Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı ziyaretlerinde de bulunacaktır. 

Bütün bunlar ABD ve BM nezdindeki bir planın ortak belirlenmesi anlamına gelecektir. ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın zamanda gerçekleştirdiği telefon görüşmesini de bunlara ilave edersek neyin arandığı, neyin planlandığı, ABD’nin hangi noktalara odaklandığı hususlarında bir tahmin yürütülebilir. Bundan böyle Esad’ın işinin bittiği açıktır. Dahası Rusya’nın üsleri de bu çerçevede sözü edilecek hususlardır.

Varılan noktada Esad’sız bir sürecin işlemeye başlayacağının da sinyallerini almış bulunmaktayız. Bundan kısa bir süre sonra Esad devre dışında kalacak ve geçici bir yönetim devreye girecektir. Bunun hazırlıklarını hem Rusya hem de ABD bir taraftan hazırlamak istemektedirler. Türkiye de bu yönde Suriye halkının ve terörle mücadele hususlarının temelindeki bazı taleplerinde ısrarcı olmaktadır, muhataplarına esasen Suriye’nin toprak bütünlüğünü dikkate alan konuları işaret etmektedir.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

amerikada-hafter-davasi
ÖNCEKİ YAZI

Amerika’da Hafter Davası

gordion-dugumu-idlib
DİĞER YAZI

Gordion Düğümü: İdlib

Politika 'ın son yazıları

Stratejik Derinleşme

Politikada "stratejik derinleşme" terimini ifade etmekle, beraberinde neleri söylemiş oluyorum: Aktif, nötür (yeni-izolasyonizm) ve karma politikalar, politik seçenek olarak aynı anda yapılması gerekenler.

İran’ı Konuşmak

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler için dün, bugün cenaze töreni yapılıyor ve yarın toprağa verilecekler. Peki bu durumda bizler İran'ı nasıl konuşmalıyız?

Reisi’nin Olayı

Dün öğle saatlerinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amirabdullahiyan'ın içinde olduğu bir helikopter, Azerbaycan sınırında İlham Aliyev ile açılışı yapılan barajların töreninden sonra dönüşte kötü hava şartlarında düştü ve sadece İran değil, herkes şokta. Enkazı Türkiye'den kalkan Akıncı İHA buldu. Ben bir havacı olarak burada kendi açımdan bazı hususlara değineceğim.

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme