dogu-akdenizde-askeri-manzara
Doğu Akdeniz'de Askeri Manzara

Doğu Akdeniz’de Askeri Manzara

3 Mart 2020

Dört gün önce Rusların iki savaş gemisi Karadeniz’den Doğu Akdeniz’e Boğazları geçerek belli tartışmalara sebep olmuştur. Şubat sonlarına doğru da üzerinde Aegis füze savunma sistemleri bulunan USS Ross adlı güdümlü füze destroyeri Karadeniz’e giriş yapmıştı. Bu da yetmedi Doğu Akdeniz’de bir deniz kuvveti birikmesi söz konusu ve tatbikatlar yapılıyor. Bütün bunların anlamı nedir, bakalım.

Admiral Grigorovich ve Admiral Makarov isimli Krivak IV sınıfı iki fırkateyn Baltık Kalinigrad donanmasına ait iki modern gemidir. Bu iki fırkateyn 2016’da Doğu Akdeniz’e intikal etmiştir. Kasım 2016’da denizden Kalibr seyir füzeleri fırlatarak Homs ve İdlib bölgesindeki radikal terör unsurlarını hedef almışlardır.

Bu tarihlerde bölgeye ABD donanması da intikal etmiş, Esad’ın Han Şeyhun’a gerçekleştirdiği kimyasal silah saldırısından sonra Nisan 2017’de Şayrat hava üssüne Tomahawk seyir füzeleriyle saldırıda bulunmuştur.

Bu olaydan sonra adı geçen iki Rus fırkateyni Karadeniz’e geçmiştir. Dört gün önce ise Doğu Akdeniz’e geri intikal etmişlerdir. Bu demek oluyor ki Rusya hem Akdeniz’deki İtalyan, Fransız, Türk ve ABD askeri varlığını dengelemek için bölgeye intikal etmiş hem de İdlib’e daha önce yaptığı gibi denizden harekat icra etme imkanını artırmıştır. Bu demek oluyor ki Rusya önümüzdeki günlerde ihtiyaç halinde, havadan yaptığı saldırılara ilave olarak, denizden adı geçen fırkateynlerinden İdlib’i bombalayabilecektir.

Libya kuzeyinden Suriye açıklarına kadarki deniz sahasında ABD, İtalyan, Türk ve Fransız uçak gemileri ve bunlara destek veren gemiler bulunmaktadır. İtalya güneyinden başlayarak Kıbrıs güney doğusuna kadar konumlanmışlardır. ABD’nin Akdeniz’deki uçak gemisi Eisenhower’dir. Yine bölgede Basra Körfezi önlerinde Truman uçak gemisi seyir halindedir. Fransız uçak gemisinin adı Charles de Gaulle’dür. NATO Şubat ayında Akdeniz’de Dynamic Manta 2020 deniz tatbikatı için deniz birliklerinin bir artaya getirmiştir.

Buna ilave olarak İsrail’in de donanması deniz sahasındadır. İngiltere’nin Kıbrıs Ağrotur ve Dikelya üslerinde hava ve deniz gücü bulunmaktadır. İngiltere önümüzdeki günlerde bölgeye uçak gemisini de intikal ettirebilir. Bütün bu hazırlıklar Suriye’de Rusya’ya caydırıcılık sağlamak amaçlı olacakken, istenmeyen haller için bir güvenlik bileşeni yaratmak amaçlı olduğu da düşünülmelidir. Bütün bunların asıl anlamı ise Doğu Akdeniz’in oldukça ısındığıdır.

Türkiye Montrö Antlaşması gereği yakın savaş hali gerekçesiyle Boğazları Rusya’ya kapatabilir mi şeklinde bir tartıma oldu. Bu yanlış bir konudur. Eğer Türkiye böyle bir karar alır ise diplomatik açıdan bunun tam karşılığı Rusya’ya savaş ilanı olarak değerlendirebilir. Bu şimdilik mümkün değildir. Ancak ileride bir ihtimal olarak NATO ve Rusya fiilen bir savaş haline girerlerse Türkiye bu hususu değerlendirebilir. Bu tür tartışmalar gereksizdir.

Her ne kadar ABD askeri yetkilileri, Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı, ‘Suriye’de askeri değil insani açıdan bulunacağız’ mesajı verseler de bunlar diplomatik anlamda değerlendirilmesi gereken sözlerdir. Harekat alanına zamanında kuvvet kaydırmazlar ise alanı hasmı doldurur ki, eğer bazı olaylara müdahalede geç kalınır ise kazanımlarını da kaybetmiş olurlar. Bu durum stratejide asla kabul edilemez. Demek oluyor ki her iki taraf imkanları nispetide şimdiden bölgede kuvvet birikimi sağlamaktadır; caydırıcıdır, barışı zorlamak amaçlıdır, ama bu hamle tek taraflı oldubittilere de önlem almak maksadı taşır.

Bütün bunlardan dolayı Savunma Bakanı Akar’ın söylediği cümle iyi anlaşılmalıdır. Bahar Kalkanı Harekatında Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Bahar Kalkanı

avrupanin-gocmen-krizi
DİĞER YAZI

Avrupa’nın Göçmen Krizi

Güvenlik 'ın son yazıları

Savaşta Teknoloji Kullanımı

Birincisinden dördüncüsüne kadar her nesil savaş biçiminde gördüklerimiz, sert güçten makine kullanım becerisine doğru bir değişimi gösterdi. Bugün yeni nesil savaşlar uygulanırken, artık beşinci nesil savaşlar oluyor, burada teknolojinin sahadaki taktik uygulama becerisini hesaba katmamız gerektiği açık. Konu şu, savaşta durumu değiştirme inisiyatifiyle hareket eden teknolojiyi kullanım bilinci yüksek askerleri düşünüyoruz. Bunlar bize yeni bir tariflerin yapılmasını gerektiriyor: Gelişen teknolojiye göre askerin sahadaki uygulamasını tam uyumlu hale getirmek, hatta askerin bu yeteneğine başvurarak savaşı kazanmayı bilmek.

Etki Ajanlığı Yasası

Bu çağda, etki ajanlarına karşı önlem almak ve ülke yararına çalışanların eline mücadele etmek adına imkan vermek gibi konularda aksi düşünülebilir mi? Bu gerekli, ülke güvenliği açısından yerinde bir hamle. En azında caydırıcılık çok önemli. Ajanlar ve etki ajanları öyle cirit atmasınlar... Gerekli önlemleri ve bu kapsamda belli yasal düzenleme imkanlarını yaratalım. Her türlü tehdit var. Onları caydıralım, caydırıcı nitelikte ülkenin somut eylemleri olsun. Türkiye'de istihbarat hizmetleri 2014'dan itibaren iyi bir seyirle gelişiyor. İlk olarak operasyon yapma imkanı oldu. Kötü mü? Operasyonel İstihbarat gayet başarılı. Teröristler ve bölgemizdeki hasım ülkeler bunu görüyorlar, dikkatleri çekildi. Şimdi de bu tür ilave yasalar olsun isterim. Doğru adım! Elbette ben bu konuyu istihbarat açısından ele alacağım, uzmanlığım bu yönde. Hukuk konusu ayrı.

Yeni Üstünlük Mücadelesi ve Savunma Anlayışı

Temel konumuz silahlanma ve polemoloji olacak. Bu alanda yeni anlayışları irdeleyeceğiz. Genel savunma ve silahlanma politikalarına, büyük güçlerin aldıkları pozisyonlara, örnek olarak ABD'nin savunma yöntemine ve son olarak yeni üstünlük mücadelesi kavramlarına değineceğim. Bahsedeceğim yeni üstünlük mücadelesi terimleri neler? Oyun değiştiricilik, sistemlerin sistemi mimarisi, otonom kor sistemler, tam baskılama veya üstünlük kurma (dominasyon), bütün yönleriyle nüfuz etme (penetrasyon), istihbaratın penetrasyonu ve caydırıcılık için silahlanmak, olacak. Bunları neyle yapabilirsiniz? Bu makalede size ipuçlarını vermiş olacağım.

Otonom Orduların Tartışması

Teknoloji geliştikçe otonom sistemler cephede yerlerini alıyorlar. Kara, hava, siber-uzay, deniz, derin ve geniş cepheler... Bu konu başka ülkelerde hem askeri hem sivil, çeşitli uzmanlarca tartışılıyorken, Türkiye'de henüz o noktaya gelinemedi. Savaşın bilim ve sanatı yönüyle ben size özgün bir tartışma başlatmak isterim.

İsrail’in İran Saldırısı ve Polemolojik Analizi

19 Nisan gecesi İsrail, İran-İsfahan'daki bir askeri hedefi vurdu. Önce alınan bilgiler ve geliş yöntemleri doğru mu yanlış mı tartışıldı. Ancak, olağanüstü denebilecek türden yeni bir süreçle ilgilendiğimiz gayet açıktı. Ben sizlere bir askeri analiz yaparak, eldeki bilgileri de kullanmak suretiyle, bazı poüemolojik sonuçlar çıkarıp sunmak istiyorum.
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme