Mısır ile Diplomatik İlişkiler

12 Mart 2021

Bugün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘Mısır ile diplomatik açıdan temaslarımız başladı,’ dedi. Bu mesele Türkiye’de olumlu şekilde algılandı. Peki bu diplomatik temaslardan murat nedir, neler beklenmelidir?

Aslında olan şudur, uzunca zamandır Mısır ve Türkiye ilişkileri durma noktasındaydı. Darbe ile işbaşına gelen Abdul Fettah el-Sisi meselesi üzerine ilişkiler gerilmişti. Devlet Başkanı Sisi Türkiye’nin İhvan Hareketini desteklediği yönde endişeleri ve iddiaları vardı. Türkiye Kahire’de maslahatgüzar seviyesinde diplomat bulundurmaktaydı.

Önce MİT Başkanı Hakan Fidan Kahire’ye gitti. Mısır yetkililerince İstanbul’da bulunduğu ifade edilen İhvancı olarak bildirdiği kişileri Türkiye başka ülkelere gönderir mi, bunlar doğru mu yakında sonuçları anlaşılır. Halen bu istihbari görüşmeler devam etmektedir.

Tam da bu noktadayken Mısır Doğu Akdeniz’de 18 numaralı parsel sahasını ihaleye çıkarmadı. Bu Mısır’ın Türkiye’ye yaktığı yeşil ışık olarak algılandı.

Bunun üzerine her iki ülke Dışişleri Bakanlığı yetkilileri karşı karşıya geldiler. Çavuşoğlu’nun verdiği bilgilere göre diplomatik temaslar her iki tarafın ön koşul ileri sürmeden başlatılmıştı. Bir masa etrafında görüşen diplomatlar iki ülkenin ilişkilerini listelediler. Buna göre ekonomik ve ticari konular, Doğu Akdeniz, İhvan, Libya, Filistin meselesi ve Afrika.

Halen bu başlıklar üzerine müzakereler başlatıldı. Eğer orta noktalarda ilerlenir ise birlikte eylem planları geliştirilebilecek. Bütün bu ilerlemeler sıcak ilişkilerle devam edecek ise bu kez Türkiye Kahire’ye Büyükelçi düzeyinde bir atama yaptığını açıklayacak. tabi aynı minvalde Mısır da adımların atacak.

Elbette konular görüşürken üçüncü ülke ve tarafların pozisyonları da dikkate alınarak ilerleniyor. Filistin konusunda İsrail, Normalleşme, Hamas ve FKÖ var. Afrika konusunda Etyopya ve Somali var. Doğu Akdeniz konusunda Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi var. Libya konusunda yerel tarafların yanı sıra Avrupa ülkelerinin ve Rusya’nın durumu ele alınıyor. Bu cepheden yaklaşıldığında BAE ve Suudi Arabistan’ın da Türkiye ile ilişkilerini yakınlaştırması konusu gündeme geliyor. Belki bütün bu başlıkların içinde en kolay ilerlenebilecek konu ekonomik yakınlaşma ve ticaret olacaktır.

Demek ki Türkiye ve Mısır istihbarat ve diplomasi alanında ilişkilere başladı. Ama bu demek değildir ki ilişkiler mutlaka olumlu sonuç verecek. Görüşmelerden olumlu sonuç alınmaması için bir neden yok görünüyor. Akla gelen bir ihtimal var, bu tür bir yakınlaşmanın üçüncü tarafları rahatsız etmesi ve Mısır’a bu yönde bir baskı kurmak istemesi olabilir. Bu bakımdan ABD ve İsrail’in yaklaşımları dikkatlice izlenmelidir.

Önceki gün İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz’in Türkiye’yi Doğu Akdeniz Gaz Forumu’na (EGF) daveti, dün de Başbakan Benyamin Netanyahu’nun Türkiye ile görüşmeleri yönündeki sıcak açıklamaları da bir gelişme olarak algılandı. Netanyahu gaz konusunda Mısır, Yunanistan, Kıbrıs (bu üç ülke ve İsrail EGF ülkesidir) ve Türkiye ile görüşüldüğünü açıkladı. İsrail-Türkiye yakınlaşması Mısır ile ilişkilere bir biçimde yansıyacak bir konudur.

Bu Mısır-Türkiye yakınlaşması ise en çok Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ı panik havasına sokmuştur. Yunanistan Başbakanı Miçotakis hafta başında Başkan Sisi’yi telefonla aramış ve peşinden Dışişleri Bakanı Dendias’ın Kahire’ye göndermiştir. Yunanistan’ın talebi aralarında yaptıkları deniz yetki alanları anlaşmasının bozulmaması yönündedir.

Gelişmeleri takip edeceğiz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

ÖNCEKİ YAZI

Blinken Açıklıyor mu Ortalığı mı Karıştırıyor?

DİĞER YAZI

Dış Politikada Empati Yapılır mı?

Politika 'ın son yazıları

Stratejik Derinleşme

Politikada "stratejik derinleşme" terimini ifade etmekle, beraberinde neleri söylemiş oluyorum: Aktif, nötür (yeni-izolasyonizm) ve karma politikalar, politik seçenek olarak aynı anda yapılması gerekenler.

İran’ı Konuşmak

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindekiler için dün, bugün cenaze töreni yapılıyor ve yarın toprağa verilecekler. Peki bu durumda bizler İran'ı nasıl konuşmalıyız?

Reisi’nin Olayı

Dün öğle saatlerinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Amirabdullahiyan'ın içinde olduğu bir helikopter, Azerbaycan sınırında İlham Aliyev ile açılışı yapılan barajların töreninden sonra dönüşte kötü hava şartlarında düştü ve sadece İran değil, herkes şokta. Enkazı Türkiye'den kalkan Akıncı İHA buldu. Ben bir havacı olarak burada kendi açımdan bazı hususlara değineceğim.

Rusya’nın Kharkiv Harekatı

Son günlerde Ukrayna-Rusya savaşında önemli bir gelişme var. Rusya için Kharkiv harekatı çok önemli bir koz olacak. Bu kez Rusya tarafı daha derli toplu harekat yapıyor, politikada daha akıllıca ifadeler seçiliyor. Zelensky ise endişeli görünüyor.

Politik Vizyona Göre Konumlanma Stratejisi

Ülkeler için sihirli kelimeler refah ve güvenlik, öyle değil mi? Peki 2030’lardan sonrasına bakın, dünyadaki gelişmeler ve Türkiye özelinde cevap arayın, vizyonumuz ve stratejimiz ne, refah ve güvenlik için neler düşünülmeli? Bu stratejik-vizyona esas olacak şekilde, politik anlayışımız, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik etkileşimlerimiz ne durumda, neredeyiz, ne tarafa doğru gidiyoruz, riskler neler?
DÖNBAŞA

Okumadan Geçme